luk1401 Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 Ostatnio znajoma poprosiła mnie żebym jej złożył jakiegoś kompa w rozsądnej cenie. Wstępnie złożyłem taki zestawik: 1. Procesor Intel Celeron D 346 3,06GHz [355] 2. Płyta Gigabyte GA-8I915PL-G [279] 3. Pamięć GoodRAM DDR 512MB PC3200 400MHz [125] 4. Karta Radeon X550 Sapphire 256MB 128b ADV [227] 5. Dysk Seagate Barracuda 7200.9 160GB 8MB ST3160812AS [286] 6. Nagrywarka DVDR LG Multi GSA-4167 OEM Black [157] 7. Obudowa według uznania znajomej:D [150] RAZEM [1579] Części będe kupował w tym sklepie: http://www.apollo.pl Ona nie będzie grać na kompie więc grafika lepsza nie jest potrzebna. Co o tym myślicie?? Czy coś zmienić?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek2107 Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 moze dowiesz sie o przeznaczenie sprzetu:) moze lepiej semprona 3000 + asrock dual sata? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzych111 Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 moze dowiesz sie o przeznaczenie sprzetu:) moze lepiej semprona 3000 + asrock dual sata? Nie moze lepiej ale zdecydowanie lepiej. Duza lepsza wydajnosc w tej samej cenie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1401 Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 (edytowane) Sprzęt będzie do neta, filmów, pisania<lol>. Czyli nic co potrzebuje dobrego sprzętu. Za asrocki, asusy, i procki amd dzięki... Złe doświadczenia. Zastanawiam się czy jest jakaś lepsza płyta w podobnej cenie?? Edytowane 6 Marca 2006 przez luk1401 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mati666death Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 (edytowane) Chciales chyba napisac "chore uprzedzenia"... Ale w sumie, z tego co napisales wczesniej, to znajoma raczej podkrecac nie zamierza, wiec Sempron jej sie nie przyda...Jednak nie wiem, czy karta graficzna, ktora wybrales jest najlepsza w tym przedziale cenowym... EDIT:Sprawdzilem karty, ale chyba Twoj wybor jest najtrafniejszy. Ja jednak dodalbym stowke i mial 6600 Edytowane 6 Marca 2006 przez Muniol Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jam3 Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 Sprzęt będzie do neta, filmów, pisania<lol>. Czyli nic co potrzebuje dobrego sprzętu. Za asrocki, asusy, i procki amd dzięki... Złe doświadczenia. Zastanawiam się czy jest jakaś lepsza płyta w podobnej cenie?? jak do ogladania filmów pisania i neta po kiego taki silny proc najtanszy jak znadziesz po kiego karta ze 256 mb i zaoszczedzone many na jakąs obudowe z dobryą zasiłka ewentualnie druga kostaka 512 mb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1401 Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 Mam trzy procki AMD: Athlon 2600+ Barton Athlon 2600+ Thoroughbred Duron 1400+ I mam ich dosyć. Z intela mam: Cyrix 500 Celeron 466 Celeron 3,2ghz Pentium D 830 Zawsze działają super a ten celeron dziła lepiej niż Athlon 2600+@2400 Thoroughbred i Athlon 64 3000+ mojego kolegi. Asrocki i Asusy padają w moich rękach bez przerwy<lol> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość matt1401 Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 Mam trzy procki AMD: Athlon 2600+ Barton Athlon 2600+ Thoroughbred Duron 1400+ I mam ich dosyć. Z intela mam: Cyrix 500 Celeron 466 Celeron 3,2ghz Pentium D 830 Zawsze działają super a ten celeron dziła lepiej niż Athlon 2600+@2400 Thoroughbred i Athlon 64 3000+ mojego kolegi. Asrocki i Asusy padają w moich rękach bez przerwy<lol> luk moj kochanu athlonik chodzi na 2.5Ghz;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1401 Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 (edytowane) Nie zgrywaj pedała:D Poprawka procek to ATHLON 64 3000+@2500 Nie chce athlonów i sempronów. Mają być tylko intele. A nie biore słabszego procka bo na 3ghz sie z nią umówiłem. Edytowane 6 Marca 2006 przez luk1401 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amarith Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 Chodzi szybciej czyli? W jakim sensie? Ocenianie po szybkości pracy w windowsie jest błędne, gdyż wplywa na to wiele czynników: ilośc ramu, zasyfienie systemu, nawet dysk, itp. Na tym forum kazdy Ci odradzi belerona. Gdyby te AMD były takie złe i niedobre to by juz dawno panował jedynie Intel. Mamy jednak wolny rynek i udział AMD rośnie. Ja jakby mnie zmuszano do Intela to bym już wziął jakiegos P4 z niższymi taktami, ale nie urąbanym cachem. P.S. umówiłem, a nie umuwiłem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1401 Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 To jaką grafike w tej cenie polecacie?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ower_lolek Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 (edytowane) Jak komp do domq to może polece coś takiego. Procesor Intel Pentium D 805 2,66GHz/2x 1MB/533 - 520 zł Płyta Asrock 775Twins-HDTV mATX - 223 zł Pamięć DDR2 1GB PC4200 533MHz - 276 zł Dysk Samsung 80GB 7200 8MB NCQ HD080HJ - 192 zł Nagrywarka DVDR BenQ DW1650 OEM Black - 144 zł Obudowa Modecom I-ZONE PLUS Silver+blue 400W - 216 zł Razem 1571 zł - Wszystko oczywiście w Apollo Procesor posiada 2 rdzenie co daje niesamowity komfort pracy i będzie coraz częściej wykorzystywane w programach i systemach a także w grach. Procesor do tego ma aż 2 mega pamięci cache dlatego klepsydre żadko sie na monitorze zobaczy. 1024 DDR2 pozwoli na płynną obsługe nowych Windowsow , Karta grafiki jest zintegrowana , jest to X300 z pełną obsługą DX 9.0 , jest to jedna z najlepszych zintegrowanych grafik dostępnych na rynku.Dysk 80 GB może troszke mały ale w tej cenie większy się niemieści , Obudowa z tym zasilaczem wystarczy przez głowe , zasilacz to nie jakiś pasikonik a na obudowie rąk niepotniesz. Ogulnie do zastosowania domowego , nie do gier to chyba najoptymalniejsza propozycja. Oczywiście można poźniej dokupić dobrą grafike bo wolny jest port PCX , również można dokupić chłodzenie do procesora i podkręcić go , zapas mocy ma dosyć spory. PS. Co do MHz to przy 2 rdzeniowcach wszyscy piszą wartość razy 2 ... więc jak powiesz że ma 5.2 GHZ to dużo jej nieokłamiesz ... conajwyżej tyle co reklama mediamarktu. Edytowane 6 Marca 2006 przez Ower_lolek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 7 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2006 (edytowane) ower_lolek dobry zestaw, ale - HDD lepiej 160GB za 100zł wiecej - jesli w tej budzie modecoma jest FEEL to lepiej cos innego... - Plyta moze jakas lepsza (nie slyszalem o dobrych asrockach oprocz tego s939 Dual Sata) Jednak co robic jesli kasy nie ma ;p Mimo wszystko moze grafa jakas lepsza Edytowane 7 Marca 2006 przez Gwynbleidd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ower_lolek Opublikowano 7 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2006 No cuż jak sam widzisz budżet trzyma gościa chyba za bardzo ... Zasilacz jest FEEL ale wystarczy , miałem ztyczność z tymi zasilkami i nic sobą nie reprezentują ale poprostu sie niepalą ... Co do płyty to sporo szukałem na temat tego Asrocka i nawet znalazłem że da się na nim podkręcać ... zazwyczaj były na jego temat same dobre opinie. A co do grafiki to X300 wystarczy do domowego zastosowania , a ważniejsze dla znajomej chyba będzie aby mieć dobry proc i aby wszystko jej szybko chodziło , w q4 chyba grać niebędzie , chociaż i tak by płynnie poszedł ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...