Skocz do zawartości
Gość

do posiadaczy Barracudy 4 - 60 giga :(

Rekomendowane odpowiedzi

8O kurde od pewnego czasu cos coss zle sie dzieje z moim hdd :( Dokladnie od jakiesgos miecha mam wrazenie zee drastycznie spadla wydajnosc barki :/ i dysk staje sie glosny (jak trzymam rece na klawia to czuje jak miesza w palcach a jego odglosy slysze w drugim koncy pokoju). Robilem defragmentacje - pomagla na chwile :( i znowu mieszaaaa i mieszaa i glosny jest. w Biosie mam wyloczonego SMARTA ktoss mi mowil zee to moze byc od tego ze mam ASUSA A7V333 ... 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

prawdopodobnie wada dysku.. barra pracuje na łozysku olejowym wiec jest prawie bezgłośna

nie powiedziałeś czy to odgłos talerzy czy głowicy

tak czy inaczej reklamuj bo jak jest spadek wydajności i dziwne odgłosy to zazwyczaj zwiastun poźniejszej awarii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8O kurde od pewnego czasu cos coss zle sie dzieje z moim hdd :( Dokladnie od jakiesgos miecha mam wrazenie zee drastycznie spadla wydajnosc barki :/ i dysk staje sie glosny (jak trzymam rece na klawia to czuje jak miesza w palcach a jego odglosy slysze w drugim koncy pokoju). Robilem defragmentacje - pomagla na chwile :( i znowu mieszaaaa i mieszaa i glosny jest. w Biosie mam wyloczonego SMARTA ktoss mi mowil zee to moze byc od tego ze mam ASUSA A7V333 ...  8O

Jak to wina Asusa nie rozumiem co ma plyta do psucia dysku ??

A jezeli chodzi o twoje problemy, to zapodaj jakis porzadny program do defragmentacji ( a nie z wingrozy ) i sprawdz sobie odczyty ze Smarta np w speedfanie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

xan:własnia jak odczytywac te odczyty w speedfanie tzn co mam przez nei rozumiec? Padla mi w grudniu baraca 60 i dzis dostalem barace 5 tesh 60 i na poczaktu jush jakies dziwne zaqchowania ale to wina zasilki. Poodpinalem reszte, podpiolem zasilanie pierw do baraci potem do ibma(tzn jak wychdoza 2 z zasialcza to peirwsze do baracudy)Performance mam 68% a w IBm 100%?i co to oznacza?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten odczyt performance na BIV i BV w spedfanie ,zawsze taki jest od nowosci dysku . Na BIV performance zawsze jest 43% .

Pozatym najwazniejszy parametr na ktory zwracac trzeba uwage to

UltraAta CRC Error rate .

Pozatym jak mozesz to zprecyzuj co to znaczy dziwne zachowanie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8O kurde od pewnego czasu cos coss zle sie dzieje z moim hdd :( Dokladnie od jakiesgos miecha mam wrazenie zee drastycznie spadla wydajnosc barki :/ i dysk staje sie glosny (jak trzymam rece na klawia to czuje jak miesza w palcach a jego odglosy slysze w drugim koncy pokoju). Robilem defragmentacje - pomagla na chwile :( i znowu mieszaaaa i mieszaa i glosny jest. w Biosie mam wyloczonego SMARTA ktoss mi mowil zee to moze byc od tego ze mam ASUSA A7V333 ...  8O

Po pierwsze napewno nie jest to od asusa tylku cos w dysku sie uszkodzilo i wytwarza on strasznie duzo ciepla tak przypuszczam skoluj jakies chlodzenie i sprawdz sam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...