Skocz do zawartości
feanor10

Intel D850gb

Rekomendowane odpowiedzi

Prosze o bardzo szybko pomoc. Chodzi mi o plyte intela d850gb otoz mam do niej procka p4 1.5 ghz nie wiem na jakim socket bo jestem newbie w tym oraz pamiec rimm rambus rdram ( nie potrzebne skreslic :P) 128 mb ( 2x 64mb ??) I chcialbym to zmienic procek mi pasuje taka szybkosc, najgorzej to wlasnie pamiec bo do plyty nic nie mam oproc tego ze no pamieci jest za malo :) - Czy mogie zmienic plyte ta na jakas plyte ktora obsluguje DDR bez zmiany procka ? I ile to ewentualnie by kosztowalo ( plyta nie muszi byc dobra zeby tylko ddr bylo bo uzywam glownie kompa do muzyki netu i filmow) myslalem zeby wtedy miec pamieci sporo bo wiadomo jej nigdy za wiele wiec 512 a jeszcze lepiej 1024. I czy nie taniej by mnie poprostu wynioslo dokupienie rambusa ( nie wiem ile ta plyta ma slotow ale z tego co slyszalem musza byc 2x po tej samej wartosci np dla 512 - 2x 256 dla 1024 2x512 ) i jaka pamiec mam kupic dokladnie jaka pojdzie bo nie mam do plyty glownej zadnej instrukcji a wcisniety zostal mi kit 5 lat temu jak wogule sie nie znalem na komputerach ( kompletne 0 :P)teraz zreszta wiem nie wiele wiecej nie interesuje mnie to poprostu i prosze fachowcow i wszystkich chetnych o pomoc bede bardzo wdzieczny odrazu prosze o pisanie przyblizonych cen jak sie orientujiecie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

proca masz na s.423 czyli zmiana plyty aby bylo ddr jest raczej niemozliwa :P

jak chcesz jeszcze w niego pakowac to dokup ramu(masz 4sloty -tak wyczytalem)wiec jeszcze 2 kostki wejda. jezeli nie to pomysl nad zmiana platformy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wiec tak, mozesz zmienic plyte bo sa plyty na socket 423 i DDR poszukaj chocby na allegro, beda to plyty na chipsetach Via,

dokupowac RAmbusa ??? A masz kase na powiedzmy 2x256 ktore kosztuja za jedna kosc pewno z 200 zeta czyli razem 400 ??? Te ceny rambusow to kopletna paranoja i pomylka, ja bym sie pozbyl tego co masz najlepiej i za to cos kupil nawet z Amd bo ten procek co masz to malo wydajny choc sie nazywa P4 a i jeszcze z DDR to nieciekawie ale jak nie mozesz calosci to wymien plyte,

cena zalezna od licytacji, choc czasami sie trafiaja aukcje kup teraz i masz taka plytke za oklo 80 zeta od kopa, a ten rambus swoj sprzedaj i plytke intela, za to co dostaniesz moze te plyte wlasnie kupisz i jakis DDR 512 i mozesz patrzec na allegro za ramami bo wystarcza ci te najwolniejsze DDR266 bo ten intel ma magistrale 100MHz i przynajmiej bedziesz mial taniotko ramy i patrz moze za dwustronnymi bo taka plytka na via to dosc leciwy sprzecik wiec nie wiadomo czy by zobaczyl ramy DDR400 512 jednostronne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi