Sysak Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 Witam. Sorry za trochę lamerskie pytanie. ;-) Przyszedłem do kolegi, żeby pomajsterkować z jego Gigabyte K8NS (Bios F18) i proc kręci się wyśmienicie. Chciałem też wyciągnąć trochę więcej z jego Corsairów VS, ale zostałem przytłoczony ilością tych wszystkich timingów... W moim Epoxie jest tego conajmniej trochę mniej... ;-) Pomógłby mi ktoś wybrać optymalne ustawienia w celu osiągnięcia jak najwyższej ilości MHz, ale tak, żeby wydajność nie spadła? Do tej pory mój wynik to 219MHz @ 2.7V (Nie wiem czy płyta pozwala na więcej.). Oto dane jakie pokazuje Everest: Taktowanie pamięci CAS Latency (CL) 2.5T RAS To CAS Delay (tRCD) 3T RAS Precharge (tRP) 3T RAS Active Time (tRAS) 8T Row Cycle Time (tRC) 11T Row Refresh Cycle Time (tRFC) 14T Command Rate (CR) 2T RAS To RAS Delay (tRRD) 2T Write Recovery Time (tWR) 3T Read To Write Delay (tRTW) 3T Write To Read Delay (tWTR) 2T Write CAS Latency (tWCL) 1T Refresh Period (tREF) 200 MHz 15.6 us DQS Skew Control Wyłączone DRAM Drive Strength Normalna DRAM Data Drive Strength 4 (No Reduction) Max Async Latency 7 ns Read Preamble Time 5.5 ns Idle Cycle Limit 16 Dynamic Idle Cycle Counter Wyłączone Read/Write Queue Bypass 16 Bypass Max 4 32-byte Granularity Włączone Korekcja błędów ECC Obsługiwane, Wyłączone ChipKill ECC Nieobsługiwane RAID Nieobsługiwane DRAM Scrub Rate Wyłączone L1 Data Cache Scrub Rate Wyłączone L2 Cache Scrub Rate Wyłączone Co mogę zmienić, żeby było lepiej? Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 Najlkepiej zmień cas latency i 4 następne, ale pamietaj, że najlepiej jest gdy suma wszystkich jest równa temu najwyższemu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 Tyle wiem, bo to sam mam w epoxie... Chodzi mi o całą resztę. Nie wiem do czego to wszystko służy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...