costi Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 (edytowane) Witam! Sytuacja jest taka: mamy z kumplem w pokoju jedno gniazdko sieciowe do routera udostepniajacego Internet w mieszkaniu (jakis Linksys). Skolowalismy sobie huba Surecom EP-808SX, podlaczylismy go do gniazdka (port 1), sami wpielismy swoje lapki do innych portow. Wszystko dzialalo dobrze przez pierwsze 5-10 minut. Potem pojawila mi sie w trayu ikonka "pobieranie adresu sieciowego" i siec mi zdechla (w polaczeniach sieciowych pokazuje, ze polaczenie jest wylaczone). Brak zadnych komunikatow o bledach, nie robilem restartu po drodze. Na hubie lampki odpowiadajace portowi, do ktorego jestem podlaczony wogole sie nie swieca. Lampki przy mojej sieciowce tez nie. A teraz ciekawostki: - sprawdzilismy wszelkie mozliwe konfiguracje kabli: moj komp nie dziala na zadnym, komp kumpla dziala na kazdym - zmiana portu na hubie nie pomogla - jesli podepne sie bezposrednio do gniazdka siec mi dziala - jesli jestem sam na hubie tez mi nie dziala - inny komp wpiety zamiast mojego dziala Ma ktos pomysl co z tym zrobic? Instalowalem najnowsze stery do sieciowki ze strony Acera, nie pomoglo. System to WinXP Pro SP2, robiony nLite'em (czyzbym cos potrzebnego wywalil robiac instalke?). Systemu jeszcze od nowa nie stawialem i wolalbym tego uniknac. Laptop z podpisu (Acer TM 4061WLMi), kumpel siedzi na TM2413WLMi. EDIT: wylaczylismy huba na chwile z pradu zeby poukladac kable i po ponownym wlaczeniu znow mi net chodzil przez 10 minut i padl (calkowicie, zarowno Internet jak i LAN). Edytowane 9 Marca 2006 przez costi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sansaba Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 Ma ktos pomysl co z tym zrobic? Instalowalem najnowsze stery do sieciowki ze strony Acera, nie pomoglo. System to WinXP Pro SP2, robiony nLite'em (czyzbym cos potrzebnego wywalil robiac instalke?). Systemu jeszcze od nowa nie stawialem i wolalbym tego uniknac. :blink: No żadne inne sensowne wytłumaczenie czytając Twoją wypowiedź mi do głowy nie przyszło... Może zrób partycję, postaw z fabrycznej windy drugi system i sprawdź na nim ... Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 Rozwiazanie okazalo sie duzo bardziej prozaiczne - wystarczylo zdjac obudowe huba, bo sie przegrzewal :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...