Skocz do zawartości
Banzai

<<<<< Składam Zestaw >>>>>

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Pisałem już na innym forum i wiem że takich topiców byla cała masa...Mam zamiar zakupić budę (nie dla psa ), potrzebuję obudowe, zasilacz, płyte główną, procesor, pamięć i karte graficzną. Mój zestaw wygląda nastepująco:

Obudowa: Thermaltake TSUNAMI Black Aluminium z oknem

Zasilacz: Tagan 530W - U15 Easycon Serie

Płyta główna: Asus A8N32-SLI Deluxe nForce4 SLI x16 / DFI LanParty UT NF4 SLI-DR Expert

Procesor: AMD Athlon 64 3000+ BOX (Socket 939) Venice / AMD Athlon 64 3200+ BOX (Socket 939) Venice

Pamięć: PDP Patriot LLK 2 x 1GB DDR 400MHz CL2-5-3-2 / G.Skill F1-4000USU2-2GBHZ 500MHz 2x1GB

Karta graficzna: GeForce 7900 GT Asus 256MB HDTV & DVI (PCI-E)

Jak widać zestaw ma służyć do giercowania i nie tylko..., największy problem mam z doborem pamieci, chciałem na poczatku wsadzić Geil 2x 512mb (2-2-2-5) ale widze ze apetyt na pamięć rośnie więc trzeba sie dostosować,

Zestawiłem również te 2 płyty bo DFI napewno lepiej spisuje sie w OC ale z tego co słyszałem dużo z nich wraca po nieumiejętnym podkręcaniu, a ASUS w niczym mu nie ustępuje,

Procek wiadomo chciałbym jak najwięcej z niego wydusić dlatego 2 propozycje

Karta graficzna - tutaj jeszcze pewnie sie coś zmieni, bo ATI powinna obniżyć ceny.

Czekam na Wasze sugestie i zmiany dotyczące podzespołów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wolalbym miec z SLI i pozniej dolozyc jakas grafe, jezeli chodzi o kase to sprzet zblizony do tego mojego zestawu, wlasnie nie wiem czy lepiej wlozyc mniej podatne na podkrecacanie pamiatki i beda chodzic na cl 2.5 czy tak jak te G Skille na 3 albo wiecej sie z nich wyciagnie, nie znam sie na tych timingach, wg mnie im mniej tym lepiej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli chodzi o druga grafe, to moim zdaniem szkoda kasy, jeden GF 7900 lub radek 1900 spokojnie dadrza sobie rade.Jak przestana sobie radzic to sprzedajesz i kupujesz nowszy model.

Jesli chodzi o G.Skille to wydajnosc napr5awde wysoka, wiem co pisze ;)

Edytowane przez Cael

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no dobra czyli jedna karta graficzna, procesor tak jak na pierwszej stronie czyli Venice 3000+ BOX

widze Cael ze masz te wlasnie pamiatki, czytalem osobno topic o tych pamiatkach i musze przyznac ze sa niezle, ale jezeli chodzi o wydajnosc w cl 3 a 2.5 w PDP to chyba G Skill niczym im nie ustepuje tym bardziej ze cena jest nizsza...

Jeszcze jedna sprawa czy z tym Asusem nie bedzie problemu z G Skill'ami bo w topicu o pamiatkach ktos mial problem wlaśnie na ASUSie, wolalbym tego Asusa, tez ma niezłe parametry do podkręcania, a DFI sie sypią (sporo wraca do serwisu)

jak to wyglada z oznaczeniem procka, gdzieś był topic ale nie moge sie doszukac, chodzi o dobre partie do podkręcania--> jakie oznaczenia?

dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem. Teraz nie dostaniesz dobrych partii do podkręcania. Wiadomo podkręcisz, ale to nie to co kiedyś. Obecnie wszystkie nowe 3000+ podobne. Jak chcesz sobie pokręcic to 3700+ San Diego jak już wczesniej ci radzili. Możesz wtedy zaoszczędź na płycie, biorąc As Rocka Dual Sata na chipsecie od ULI. nie sugeruj się firmą, to juz nie to co kiedyś. Jest to jedna z najlepszych płyt na 939, każdy to tobie tutaj powie. Jak nie to DFi ultra-d. Pamięci bierz GSkille. nie patrz na timingi, sa one po prostu lepsze. I tak je ustawisz jak najlepiej będzie się dało. Jest to AMD K8 i tutaj kręcenie wygląda całkowicie inaczej. Acha bym zapomnial. nie bierz tagana z serii U15. Podobno strasznie głośne jak na Tagana ;) Patrz na coś z serii U22 jak już.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki Amarith za pomoc !!, chyba że wezmę Opterona 144, cena rozsądna a gwarantowane O/C, co do As Rocka to troche jestem zrażony tą marka bo kilku osobom sfajczyly sie te płyty, jeżeli chodzi o Tagana to ta seria nie należy do najcichszych ale najbardziej krytykowany jest model 580W a te słabsze sa na dobrym poziomie jeżeli chodzi o głośność.

Tak widzę że im więcej kombinuje z tym zestawem to bardziej sie gubię, na początku chciałem MoBo Asusa, stabilny jak skała, 8 fazowe zasilanie a co za tym idzie mniej wydzielanego ciepła no i pasywne chłodzenie chipsetów, a to DFI Expert żadna rewelacja, słabsza niż SLI-DR więc tak naprawde to wyrzucenie kasy w błoto po to żeby mieć coś TOPowego z naklejką Expert :/. Przy G Skillach napewno zostanę bo są sprawdzone. Szkoda że tak trudno dostać tego Opka w BOXie, wolałbym jednak 3 lata gwarancji jeżeli mam sie bawić w O/C.

uff zmęczyłem się :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, bierz opka, ale 3700+ to praktycznie to samo. Ja bym nie kręcił takiego procka na boxie, jednak bym dał te kilkadziesiąt złotyc za freezera. Chyba, że chcesz mieć porzadna gwarancje to rozumiem. No i zasugerowałeś się As Rockiem i doświadczeniem z nim związanym. Te płyty co sie sfajczyły to były pewnie stare i to było troche czasu temu? Nowe As Rocki nie palą się, kilku tweakowców ma ten model i jest bardzo zadowolona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jedna sprawa czy z tym Asusem nie bedzie problemu z G Skill'ami bo w topicu o pamiatkach ktos mial problem wlaśnie na ASUSie, wolalbym tego Asusa, tez ma niezłe parametry do podkręcania, a DFI sie sypią (sporo wraca do serwisu)

Widze że kompletujesz podobny sprzęt do mojego. Możesz śmialo brać te pamięci i tą płyte bo świetnie ze sobą dzialają.

Ja na twoim miejscu brał bym jakiegoś Athlona X2 np opterona.

OPTERON 165 BOX socket 939 Toledo ( 2 x 1.8 GHZ , 2 x 1 MB Cache ) ~1400zł

Athlon 64 X2 3800+ BOX socket 939 Manchester (2 x 1.8 GHZ , 2 x 512 MB Cache ) ~1200zł

Athlon 64 x2 4400+ BOX socket 939 Toledo (2 x 2.2GHZ , 2 x 1 MB Cache ) ~1800zł

Jeśli bedziesz chciał to moge ci mojego proca odsprzedać :)

Grafike to na pewno jakiegoś 7900GT Ci polecam.

Zasilacz dosć mocny, mialem 410W Chiefteca i musiałem przy tej konfiguracji zmienić na Tagana 580W.

Edytowane przez Draco82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chłodzenie napewno Freezer albo Big Typhoon, co do AsRocków to dosyć dawno temu to było i sie po prostu zraziłem, a Box chce wyłacznie dla 3-letniej gwarancji, tak własnie patrze ze wszystkie nowe kompy które ludzie wybierają bazują na 2 jajowcach Athlon 64 X2 3800+, a Venice już przechodzi do Lamusa...ech.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chłodzenie napewno Freezer albo Big Typhoon

Ja mam na swoim podkręconym procku Thermaltake BigTyphoon 4 in 1 i jestem zadowolony ale z tego co czytałem i słyszałem lebszym modelem do chłodzenia jest Scythe Ninja Plus http://sklep.benchmark.pl/pelny_24687.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no dobra zmiana planów miałem dołożyć do tego zestawu i kupić 7900GTX ale widzę że teraz na topie jest X2 3800+ więc jeszcze dołoże i wygląda to tak:

OPTERON 165 BOX socket 939 Toledo ( 2 x 1.8 GHZ , 2 x 1 MB Cache )

Asus A8N32-SLI Deluxe nForce4 SLI x16

G.Skill F1-4000USU2-2GBHZ 500MHz 2x1GB

Thermaltake TSUNAMI Black Aluminium z oknem

Tagan 530W - U15 Easycon Serie

GeForce 7900 GT Asus 256MB HDTV & DVI (PCI-E)

jak myślicie czy to dobra zmiana?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procek OK

Płyta OK

Pamięci OK

Obudowa OK (kwestia gustu) :)

Zasilacz wymieniłbym na mocniejszy model np http://zenfist.pl/pID/232.htm chodzi o to że nowe produkty czy to procesory czy karty graficzne pobierają dużo mocy a poza tym ta zasiłka jest bardzo cicha.

Grafika OK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi