Skocz do zawartości
860lacov

Media Player Classic I Bestplayer

Rekomendowane odpowiedzi

1) Kiedy włączę tv-out w sterownikach bez zmieniania żadnych innych opcji to przy włączonym filmie w bestplayer zamiast filmu widać tylko czarne okno. W media player classic film odtwarza się normalnie. Dlaczego tak się dzieje?

Dodam jeszcze, że występuje taka przypadłość

W bestplayer przy standardowych ustawieniach TV-OUT mam czarny ekran + napisy

kiedy włączę tryb teatralny to mam normalny obraz, ale napisy nie są wyświetlane.

(pierwsza część tego pytania jest bardziej istotna, ale prosze o odpowiedź na obie:) )

2) Pytanko drugie dotyczy dźwięku MPC. Chodzi mi o to, że bestplayer przy filmach z AC3 korzysta z zainstalowanych kodeków AC3 Filter i jest to ok, MPC natomiast chyba sam sobie coś tam z tym dźwiękiem kombinuje i wydaje mi się, że przynosi to gorsze efekty. Jak ustawic MPC żeby w pełni wykożystać to, że dźwięk w filmie jest 5.1?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ad.1 - mozliwe, ze w MPC masz ustawiony inny tryb wyswietlania niz Overlay. Zajrzyj do Options->Palyback->Output

Ad.2 - zajrzyj do Options->Filters i w kolumnie Transform Filters odznacz odpowiednia opcje, zeby przerzucic dekodowanie na AC3Filter.

Ew. jesli chcesz by to MPC dekodowal dzwiek, to w Options->Filters->Audio Decoders upewnij sie, ze masz przy AC3 ustawiona odpowiednia ilosc glosnikow (dla 5.1 opcja "3 Front + 2 Rear" i zaznaczone LFE).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ustawione tak:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Przy takich ustawieniach chyba powinno być ok, ale niestety nie jest. Mówiąć krótko kiedy odpalam film w bestplayer rozmowy ludzi są słyszane z centralnego głośnika, w MPC natomiast jest ze wszystkich. Ogólnie dałbym sobie spokój z MPC, ale jednak ten program jako jedyne na razie bez problemu wyświetlał mi film z napisami na TV

Edit

Znalazłem odpowiedź. W MPC miałem ustawione żeby dźwięk był odtwarzany przez audigy. Zmieniłem to na default directsound device i dźwięk jest taki jaki powinien być.

Pojaił się za to następny problem. Kiedy jedne napisy zaczynają się a inne są jeszcze wyświetlane do MPC wyświetla te następne napisy nawet na środku ekranu. Da się to zmienić jakoś? Szukałem w opcjach, ale nie znalazłem.

p.s.

W opcjach w zakładce internal filters są jakby 2 okienka

Source filters i transform filters

Do czego są używane filtry z jednego okienka, a do czego z drugiego ?

Nikt nie wie?

Edytowane przez hot_lopez

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi