Silverpoint Opublikowano 22 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2006 Witam! Po konsultacjach na forum zdecydowałem się na zakup Asusa A6Ja i... na razie nie żałuję :) za co wszystkim którzy mi pomogli BIG THNX! Ponieważ dość wyczerpujący test tego modelu już był: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=187526&st=0 więc może wypowiem się tylko odnośnie tej nieszczęsnej matrycy.U mnie efekt jest podobny tyle że to nie wina matrycy a Windowsa. Pod innymi programami (gry, użytki) kolory są super i a przejścia między odcieniami płynne. Widocznie windows używa jakiejś zubożonej palety i stąd te efekty. Krótko mówiąc: jakby mi ktoś nie powiedział to bym nie zauważył. Ale skoro już zauważyłem to zmieniłem sobie w Windowsie kolorki i wszystko jest OK. No i jeszcze jedno - jak ktoś bierze tego kompa razem z "windą" to niech się nie załamuje jakością obrazu po pierwszym uruchomieniu - trzeba wejść we właściwości karty graficznej i ustawić rozdzielczość na natywną a głębię kolorów na maxa :) Tak więc - komp jest na totalnym wypasie: wygląda super, matrycę ma super (żywe kolory), grafę ma super i jest to niezła alternatywa nawet dla Acera TM 8204 bo nawet jak się roszerzy pamięć do 2 GB, twardego do 120 GB a procka do 2GHz to i tak jeszcze sporo kasy w kieszeni zostaje. No i tu dochodzimy do mojego dylematu. Właściwie jedynym minusem tego kompa jest twardziel: 80GB mnie osobiście wystarczy ale 4200RPM już nie bardzo (chociaż jak na swoje parametry jest dość żwawy i cichy) i chciałbym go wymienić na 80 GB / 7200 RPM.Pytania mam dwa: 1) Czy można bez przeszkód włożyć 7200 zamiast 4200 ?? 2) Hitachi TravelStar 7K100 czy Seagate Momentus 7200.1? (po tym artykule skłaniam się ku Hitachi...) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cro Opublikowano 23 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2006 A jak z kątami i podświetlaniem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juicepp Opublikowano 23 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2006 (edytowane) Witam! JAko użytkownik tej maszyny czuje sie zobowiązany zabrać głos. Ten nieszczęsny dysk 4200rpm... wywal to od razu :) ja wymienilem na 5400rpm seagate momentus i nie żałuje, rożnice w szybkosci zauwazysz chociażby przy ładowaniu windowsa. --- jak zmienisz dysk to taka mała dygresja odnosnie instalacji nowego systemu z płyt asusa, u mnie to trwało spokojnie 2-3h dokladnie CI nie powiem ale straaaaaaaaaaaaaaaaaasznie długo. Komp sie sam restartował kilkanascie razy, cały proces instalacji poszczegówlnych sterownikow jest długi, za długi jak dla mnie... wiec uzbroj się w cierpliwosc :) --- co do dysku to należy zauważyc ze ten co już masz 4200rpm sie niezle grzeje, ja w swoim po zainstalowaniu windowsa na momentusie mialem 60 stopni!!!! daje głowe że 7200rpm bedzie miał spokojnie 65 stopni, wg producenta max to 55 stopni. Kontaktowalem sie z kilkoma osobami znającymi się na rzeczy i stwierdzilismy ze jednak te asusy nie majądobrego chlodzenia twardziela, zreszta poczytaj testy innych dysków 2.5" hd tune to zobaczysz ze 60 stopni na twardzielu to duuuuuuzo w porownaniu z innymi dyskami siedzącymi w innych lapciach, widzialem test tego mojego dysku w jakims acerze i tam miał 40 stopni (hd tune) moj w hd tune mial 57 stopni... więc ja bym się bał wpakować do niego dysk 7200rpm, po co ma sie usmażyc, chociaz z drugiej strony masz 5 lat gwarancji na dysk i 2 lata na lapka ;) dokupiles moze do niego dodatkową gwarancje? czy w ogole jest taka mozliwosc do tego modelu....? a co do matrycy, to efekt pixelozy to nie wina windowsa, tylko po 1 ta matryca ma kiepskie kąty widzenia, 20 stopni do gory i 20 na dół w pionie (jak znajdziesz matryce ktora ma gorszę kąty widzenia to będe pod wrażeniem), w poziomie troche lepiej.... po 2 efekt pixelozy likwiduje upgrate biosa, ja u siebie w głębi 32 bity mialem pixeloze... wgralem nowy biosik i jest juz ok... kolory owszem są żywe.... obejrzałęs juz na nim film w ktorym dominują nocne sceny? to obejrzyj, zaaplikuj wczesniej meliske zebys nie rzucił lapkiem o sciane :) patrząc centralnie prostopadle do srodka matrycy (w nocnych scenach) nie wiele zobaczysz z tego co bedzie wyswietlane przy gornej krawędzi (efekt negatywu), nie wspomne juz o tym co by sie dzialo jakbys patrzał prostopadle do dolnej krawędzi matrycy i oglądał film :D na szczescie ja nie ogladam filmow na lapku... BTW: asus juz wypuscił model W3J, w polsce bedzie kosztował okolo 7500zł zajakies 2-3 miesiace max powinien sie pojawic, ma on 14" panoramke i o ponad 50% lepsze kąty widzenia, bebechy takie same jak a6ja, jak dla mnie idealny.... ;) Edytowane 23 Marca 2006 przez juicepp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...