Skocz do zawartości
Magiq

Modernizacja Kompa [do 2500zł]

Rekomendowane odpowiedzi

Siema 4 all!

Mam zamiar zmodernizować sobie kompa - koszt do 2500zł. Wszystkie niewymienione niżej części już mam (ze starego kompa) ;]

1. Czy taki zestaw będzie dobry:??

2. Wystarczy ten zasilacz??

DFI Lan Party UT nf4 Ultra-D

AMD Athlon64 3200+ Venice

Galaxy GF6600GT 128MB 128bit Zalman PCI-E

PDP Patriot 1GB DDR 400 KH Dual CL 2.5 (2 x 512MB)

CHIEFTEC 420-302DF

Jak starczy kasy to jeszcze jakiś cooler na procka (do 100zł) - jaki??

3. Do tej płyty głównej da radę podłączyć HDD Samsung SATA 80GB (sprzed 2 lat)??

4. Ile moge wziąć za stare części (mam kupca, tylko nie wiem ile te części są warte...)

Gigabyte 8IPE-1000 v2.0 [sATA, s478, AGP x8, DDR 400Mhz]

Celeron 2600 [Northwood 128, s 478]

Palit GF FX5200 128MB 128bit AGP 8x

Elixir 2x256MB 400Mhz

zasilacz Codegen 300W (był razem z obudową)

Wszystkie kupione pod koniec kwietnia 2004

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Co do oc to epox nie ustępuje w niczym dfi, a co do proca, może w takim razie opterona 144 na 939 albo 3700+ san diego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość alepajonki

Proponuję tańsze mobo - Epox "dziewiątka", albo Abit AN8 Ultra - tanie, sprawdzonei dobre.

Grafika to przydałaby się lepsza - sam mam 6600GT, ale na tą chwilę mi już nie wystarcza. Minimum to X800GTO2/X850XT lub GeForce 7600GT/GS.

RAMy to lepiej jakieś z CL 2.0 - w tej cenie co KH znajdziesz inne spokojnie.

Zasilacz to bym polecał zmienić na Thermaltake 430W (najtańszy model). Mam Chiefteca i (u mnie nie) u pożyczyłem go koledze, żeby tylko sprawdził nowe części i powiem tylko tyle, że przy dużym obciążeniu robi się dość głośny. Ewentualnie polecam Hipery i Enermaxy. Wszystko powyżej 400W.

Co do twoich starych części to nie są już dużo warte - wydaje mi się, że dobrze rozeznanemu w cenach spylisz to za 500-600 złotych. Maksimum to 700 złotych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi