Skocz do zawartości
Gość nairda

Resety Komputera

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

mam pewien problem a mianowicie od czasu do czasu komputer sam się resetuje. Z czego może to wynikać ??

Niedawno kupiłem nową płytę asus a7n8x-xe i do tego pamięci twinmos cl.2.5 512MB. Czy może to zależeć od pamięci??

Inna sprawa to że na tej płycie moj athlon 1,7xp + działa stabilnie na fsb 166 ( więc bios go widzi jako 2,2 , zero problemów tylko czasem te resety).

Tak więc może ktos mi poradzi czy to może być wina pamięci czy procka czy jeszcze czegoś innego.

Procesor nie przekracza temp 55st , jednak resetuje się nawet na niższych temperaturach.

dzięki i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zasilacz to Fortron 350 W.

Problem powstał gdy zmieniłem płytę główną i pamięci i puściłem mojego athlona 1,7+xp na fsb 166 ( na starej płycie wcale tak nie odpalał, tutaj chodził płynnie, jednak pojawiły się te resety).

Nie wiem więc czy te resety to wina fsb czy może tego że pamięć nie współpracuje dobrze z płytą ( chociaż nie ma teoretycznie żadnych problemów z pamięcią).

Teraz puściłem procesor spowrotem na fsb 133 i zobacze czy dalej bedzie sie tak działo.

Czy fsb może być powodem tych resetów ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby to sprawdzić musisz niestety troszkę podłubać.

Sprawdź najpierw pamięci.

Masz odblokowany mnoznik -> zczekuj ile proc biega.

My wróżki nie jesteśmy i nie zawsze wiadomo od razu jaki błąd i gdzie on jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A masz wyłączony automatyczny reboot przy awarii systemu tzn. przy blue sceenie? Czy przy resecie miga przez ułamek sekundy dosłownie pokazuje sie może niebieski ekran?

Jeżeli tak to dovoltować lub obniżyć taktowanie.

Edytowane przez mrjeremiasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

prawdopodobnie jest ten auto - reboot chociaż nie mogłem znaleźć tej funkcji w biosie.

Jeżeli chodzi o niebieski ekran to nie pojawia sie on wcale - poprostu komp sie resetuje tak jakby go zresetować na klawiszu.

Mam jeszcze jedno pytanie - w biosie w funkcji "cpu internal cache" mam 2 opcje - write thru i write back. Czym one się różnią i które powinno być włączone ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...