Skocz do zawartości
POSEK

Problem Z Instalacją Windows 98 Na Laptopie Acer Tm 2413

Rekomendowane odpowiedzi

WITAM

Mam problem z instalcją systemu windows 98 na nowym laptopie ACER TM 2413 laptop ma panoramiczny ekran

Po zabotowaniu plyty i ustwieniu partycji, oraz sprawdzeniu dysku powinna pojawic sie plansza instalacyjna windows 98 jednak u mnie nic sie niepojawia , mam ciemny ekran, dysk twardy oraz CD rom niepracują, niewiem oco w tym chodzi, czy jest to wina ekranu WXGA (panorama) ?

Czekam na wasze sugestie i opinie na ten temat

Pozdrawiam POSEK

Edytowane przez POSEK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WITAM

Mam problem z instalcją systemu windows 98 na nowym laptopie ACER TM 2413 laptop ma panoramiczny ekran

Po zabotowaniu plyty i ustwieniu partycji, oraz sprawdzeniu dysku powinna pojawic sie plansza instalacyjna windows 98 jednak u mnie nic sie niepojawia , mam ciemny ekran, dysk twardy oraz CD rom niepracują, niewiem oco w tym chodzi, czy jest to wina ekranu WXGA (panorama) ?

Czekam na wasze sugestie i opinie na ten temat

Pozdrawiam POSEK

powaznie niema zadnej osoby która umiała by mi pomóc ??? :blink: <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdź setucor.exe - to alternatywne uruchomienie instalatora (pomijające niektóre kłopotliwe etapy instalacji i uruchamiające urządzenia w trybie "bezpiecznym" - cokolwiek to oznacza). Jeśli nie pójdzie (co jest możliwe!) to zapomnij o windows98 na tym sprzęcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdź setucor.exe - to alternatywne uruchomienie instalatora (pomijające niektóre kłopotliwe etapy instalacji i uruchamiające urządzenia w trybie "bezpiecznym" - cokolwiek to oznacza). Jeśli nie pójdzie (co jest możliwe!) to zapomnij o windows98 na tym sprzęcie.

Niestety tym poleceniem też niedziała, a niemożna to jakoś zrobić za pomoca norton ghosta zainstalowac na innym kompie a nastepnie zrobic obraz i rozpakować go na laptopie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic ci to nie da - Intel 910GML nie ma sterowników pod windows98 (żadnych! ani grafiki, ani do żadnego z pozostałych urządzeń).

http://www.intel.com/support/graphics/inte...b/CS-011964.htm

już znalazłem sposób , dla tych którzy niewiedzieli , botujemy plyte windows 98 z DOSa wybieramy opcje z CDROM tą 2 , nastepnie przechodzimy do katalogu cd tam gdzie mamy naped czyli np u mnie E:/ nastepnie wpusyjemy "CD WIN98 zeby przejsc do zakladki z 98 formatujemy partycje "format c:" lub "format c: /q" -szybkie formatowanie i wpisujemy komende "setupcor /is" mi w kazdym razie sie włączyło icon_smile3.gif

Sterownik do grafiki mam na stronie ACERA

Pozdrawiam

Edytowane przez POSEK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sterownik do grafiki mam na stronie ACERA

Tyle, ze do Windows XP ;)

Tak jak napisal SimooN, sterow do Win 98 nie ma i nie bedzie - a w zwiazku z tym instalowanie tego systemu jest co najmniej bez sensu.

Zreszta nawet jak cos jest do Win98 na stronie Acera to na pewno nie do tego lapka, skoro sam producent chipsetu nie udostepnia sterow do tego systemu i wprost stwierdza, ze nie jest on obslugiwany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi