Skocz do zawartości
ryto

Karta Graficzna Gf 4 Titanum

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Na dniach mam zamiar kupic kartę opartą o tytułowy GF 4 Ti 4200. Znalazłem na giełdzie 3 modele:

1. Creative 64mb/128bit TV Out

2. Msi 128/128 TV Out

3. Leadtek Winfast 128/128 ViVo

(agp nie wiem ile ale pewnie x4 lub x8 - ja i tak mam płytę max x4)

Wybiorę prawdopodobnie jeden z nich, ale który? Leadtek Winfast posiada jako jedyny z podanych wyjscie tvi jest droższy tylko o 10 zł od pozostałych. Poza tym ma wielki radiator prawie na całosci do chłodzenia pamięci. Ale to Leadtek - nie jest to chyba bardzo uznana marka. Poza tym jak wiatrak się zrypie to problem... MSI natomiast to ponoc dobra karta ale ma zwykłe chłodzenie (zwykły wiatrak). Creative ma 64mb więc wydaje sie najsłabszą z tych kart ale ma wiatrak + radiator, którego żeberka skierowane są również na pamięci, które automatycznie są chłodzone...

Więc który? Proszę o pomoc. W przyszłym tygodniu na pewno którąś kupię. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz Leadteka jest to bardzo dobra marka :) Wiekszy radiator jest tylko jej atutem, prawdopodobnie zwiekszy on mozliwosci O/C karty, o vivo nie wspominajac.

Edytowane przez Kas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok widzę jednomyślność ;-) chyba nie będę miał problemu z wyborem :D

pozdrawiam, i wielkie thX

PS czasami spotyka się oznaczenie Leadtek Winfast GF 4 Ti A280 LE/Vivo. Co znaczy to "LE" ?? Ta moja kata jest chyba bez LE...

Edytowane przez ryto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Le to znaczy light edition. Ten skrot znaczy ze karta ma zanizone taktowanie miejsza ilosc potokow renderujacych etc - tak jest w innych kartach np GF6800LE, GF6600LE. Z takim oznaczeniem GF4Ti sie nie spotkalem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w przypadku ti4200 , creative robil praktycznie identyczne karty jak msi tylko na plytce innego koloru ... nawet radiatory mial te same ...

wersje 64mb lepiej sie kreca , a w karcie tej klasy nie ma duzego znaczenia dodatkowe 64 mb pamieci ...

jezeli jednak zalezy ci na vivo , bierz leadteka ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi