tomasir Opublikowano 24 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2002 A więc tak wczoraj założyłem coopershima i dałem arctic silver 3. Wywaliłem też głupi zasilacz(był umieszczony pionowo) poza obudowę. Był bardzo blisko coolera (1 cm),więc jest jużpoza obudową, a właściwie na niej. Teraz nie mam żadnego wiatraka wywiewającego gorące powietrze z obudowy.Co radzicie? 1)może tak chodzić,gdy odkryję to miejsce po zasilaczu by zapewnić jaką taką cyrkulację powietrza 2)jeden wiatrak z tyłu obudowy(tam gdzie był zasilacz),drugi z przodu obudowy(na dyskami).Z tyłu wwiewa z przodu wywiewa. Ten umieszczony z tyło wieje wprost na coolera,więc będzie chłodniej i będzie wreszcie dobra wymiana powietrza. jak polecacie drugi wariant to polećcie jakieś wydajne,no i najlepiej tanie wiatraki.Chyba że któryśz was ma takie do sprzedania (w Krakowie). Napiszcie co myślicie o każdym z rozwiązań. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 24 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2002 A więc tak wczoraj założyłem coopershima i dałem arctic silver 3. Wywaliłem też głupi zasilacz(był umieszczony pionowo) poza obudowę. Był bardzo blisko coolera (1 cm),więc jest jużpoza obudową, a właściwie na niej. Teraz nie mam żadnego wiatraka wywiewającego gorące powietrze z obudowy.Co radzicie? 1)może tak chodzić,gdy odkryję to miejsce po zasilaczu by zapewnić jaką taką cyrkulację powietrza 2)jeden wiatrak z tyłu obudowy(tam gdzie był zasilacz),drugi z przodu obudowy(na dyskami).Z tyłu wwiewa z przodu wywiewa. Ten umieszczony z tyło wieje wprost na coolera,więc będzie chłodniej i będzie wreszcie dobra wymiana powietrza. jak polecacie drugi wariant to polećcie jakieś wydajne,no i najlepiej tanie wiatraki.Chyba że któryśz was ma takie do sprzedania (w Krakowie). Napiszcie co myślicie o każdym z rozwiązań. Drugi wariant nire jest zly , tylko dlaczego od [gluteus maximus] strony chcesz puscic wentyle ? Niech przedni zasysa, a tylni wyciaga :) Bedzie dobra wymiana luftu, cooler tez bedzie go "troszke" mial A najlepiej to daj jeden z boku, tak zeby wial na cooler i troszke na PCI a drugi na tylna scianka i suuper Ci bedzie wymieniac powietrze Wentylki to Sunony masz tanie, te na sleeve bearing A wydajne i nie za drogie to CoolerMastery, na kulkowych w 4Maxie nie sa drogie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 24 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2002 No w sumie z tym kierunkiem wiania to masz rację. A dlatego nie chcę dać z boku bo nie chce mi się ciąć obudowy. Najwyżej zrobię coś jak tunelik.Umieszczę wiatrak znacznie bliżej coolera i zrobie taką jakby rurkę by zasysał powietrze z zewnątrz. A wiatraki to teraz sobei obejrzę. Zasanawiam się nad: 80x80 mm 25 mm PTS1-6OC 3000 obr/min, 34 dBA, 40 CFM S 12 za 14,5 szt. a SUNON 80x80 mm 25 mm PTB1-6OC 3200 obr/min, 36,5 dBA, 40,5 CFM B 12 3200 brutto PLN: 26.5 Wiem że ten pierwszy jest na ślizgowych.Wydajnośc mają podobną.Ale to na jkakich jest on łożyskach wpływa teżna coś innego niż żywotność. A jeszcze czy tego pierwszego można zastosować do chłodzenia karty graficznej?Tak by oprócz rdzenia chociażtrochę schładzał pamięci. jest możliwość kupienia takiej przejściówki by do jednego miejsca na płycie dało się podpiąc 2 wiatraki? A czy mój zasilacz(235W)wytrzyma 4 wiatraki durnia 1000@1168 fdd,db128 PCi? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 24 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2002 po 1 - co do umieszczenia wiatrakow to najlepiej jak zrobisz tak: - w miejscu od zasilacza wyciaga z obudowy - z przodu/z boku - ale uwaga na dole - zasysa do srodka (na dole dlatego zeby powietrze chlodzilo cala obudowe a nie tylko gorna czesc) po 2 - co do samych wentylatrow to po co Tobie takie helikoptery - wiez jakis z koncowka 3 PTS3/PTB3 - wolniejsze a co za tym idzie cichsze - ewentualnie puscicsz je na 7V po 3 - co do przejsciowki - to sa takie: looknij np TU ale lepiej kup/zrob taka: 1x 4pin MOLEX (zasilaczowy) <-> 2x 3pin gniazdo do wentylatorow bo z podpinaniem kilku wentylatorow do jednego gniazda na plycie to musisz uwazac bo jak laczny pobor pradu przekroczy pewna wartosc natezenia/mocy to sfajczysz sobie to gnizado - wartosci maxymalne dla pojedynczego gniazda powinny byc napisane w manualu po 4 - co do zasilacza to zalezy jaki to zasilacz - jak jakis dobry/markowy np Enlight/Chieftec itp to da rade - a jak jakis badziew noname/Codegen itp to roznie moze byc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BILL_BLANT Opublikowano 24 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2002 NAJLEPIEJ wentylator na obudowe może być w mniejsce zasilacza i styknie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...