bortas Opublikowano 14 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2003 mam asusa od ok 2 lat, jest to 50, ale dopiero 1 raz zrobilem jest test(programem nero CD speed) jak sie okazalo ona dobija jedynie do 24x why!! czy jest to wina tego ze ma juz swoje lata? (moze jakis bios program jakis czy co?) a jezeli nic nie moge zrobic to jak ja spowolnic na stale? bo jesli nie idzie 50x to po co ma sie krecic na maxa i furczec pod nogami? help:) ps. podobny problem znalazlem w archiwum odnosnie cd samsunga i lg (jakies starsze modele) ale w sumie tam nikt nie udzielil konkretnej odpowiedzi, wiec nie wiem co robic :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baltazaar Opublikowano 14 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2003 ja mialem podobnie u siebie z lg40X ale to byla kwestia "rodzaju" plytek : na tloczonych rozpedzal sie do okolo 40X, na wypalanych tdk cd-r (650) mial okolo 20-24X a na eperanz'ach 650 i 700 (zielonych) to i nawet 45X podobnie jak na verbatim'ach blue-diamond. na twoim miejcu bym sie nie martwil na zapas, posprawdzaj na roznych plytkach i jak bedzie to samo (24X) to dopiero mozna cos zaczac kombinowac ... ale co to jeszcze nie wiem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRo Opublikowano 14 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2003 Przytrzymaj przycisk PLAY na cdromie kilka sekund to cdrom zwolni do 24X jak jeszcze raz przytrzymasz to zwolni do 8x(chyba takie predkosci byly, zreszta masz to napisane w instrukcji). Na stale to napewno programy sa do tego. Jak wyglada ten wykres w cd speed, od jakich predkosci zaczyna i czy sie wykres "podnosi" plynnie czy skacze jakos. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bortas Opublikowano 14 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2003 stabilnie jednym ciagiem do konca, zadnych skokow niema, a ze moge zwolnic przyciskiem play to wiem, ale chodzi mi o cos stalego (np mam liteona 48 i z nero dodali mi program gdzie moge spowolnic nagrywarke ale jak zrobic by to poszlo z asusem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRo Opublikowano 14 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2003 Jak masz podpietego tego asusa? samego na tasiemce, czy z czyms. DMA wlaczone oczywiscie!! Tez mialem taki problem z asusem 40x, kopiowal max 3MB/s(20x), wykres w cdspeed mialem taki jak ty czyli linia prosta. Kwestia "rodzaju" plytek odpada wedlug mnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punek Opublikowano 14 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2003 Witam mój Asus 52X śmiga do 52,7X. denerwuje mnie tylko jedna rzecz. mianowicie jak. Jak wysuwam tackę to komp się wiesza na około 2s. Jak wsuwam to to samo też około 2s. Pozdrawaim Punek P.S. Nie wiecie gdzie można dostać nowy bios do tego cedeka. Może byłoby tak jak z teac-em. Jak zgrywam muze z cd na mp3 to asus ma srednio prędkość 11x a teac 40x(nagrywarka) 18x. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bortas Opublikowano 14 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2003 hmm. a wiec tak przy plytce swiezo nagranej (wg nero cd speed - dodam ze tym samym programem nero drivespeed moge zmieniac tez predkosc cdromu a myslalem ze tylko nagrywarki) jak wybralem 50x to poszlo mi 22 na starcie do 21 na koncu -szybciej nie idzie (pozatym linia nie byla prosta tylko niezly szlaczek, gdy ustawilem na 10x.. poslzo ladnie linia prosta, w przypadku plyt tloczonych (jakas oryginalna audio) pokazuje 5x i powoli przyspieszal ni emialem czasu czekac do konca :) :) boze :) chyba on juz tak ze starosci swiruje biedaczek no ale nie sprawdzalem go jak kupilem, byl szybszy niz 24 (na oko) :) czy teraz moge jeszcze cos z nim zrobic? moze jakis nowy bios? czyszczenie lasera? moze to cos pomoze? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bortas Opublikowano 14 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2003 aha.. asus podpiety jest na druga tasme na slave'a.. na master siedzi nagrywarka lite on 48 (jak na niej robilem ten test z ta samam plytka to wykres rosl to 48:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bortas Opublikowano 15 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2003 no i wszystko jasne.. moj 2 letni asus 50x nadal dziala jak nowy:) problem wyszedl na jak jak podczas kopiowania lub instalowania na hdd winamp si eprzycinal (mp3'jki zwalnialy i sie ciely niesamowicie) sprawdzilem to na litonie - juz tego nie bylo... no to do kontrolera i jak sie okazalo system automatyczne przyznal tryby - asus mial ustawiony tryb PIO a liteon udma tryb2 (wlasciwie to jaki to jest udma 66??) to samo ustawilem na iobu udma tryb2 i chodzi elegancko.. asus kreci sie do 50 az milo:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igor Opublikowano 15 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2003 Udma-tryb2 to ata33 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...