Skocz do zawartości
rafal311

(hdd - Sv0411n) Nieprawidłowy Rozmiar :(

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Postanowilem wczoraj przeinstalowac system i do sformatowania dysku uzylem aplikacji ze strony Producenta SAMSUNG - Disk Menager.

I od tego czasu mam problem z prawidlowym wykrywaniem rozmiaru dysku <_< .

Zamiast 40 mam ok 33 :?

Moze ktos z was się juz spotkał z takim problemem. Za wszystkie wskazówki będę bardzo wdzięczny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W momencie kiedy to robię niezależnie od programu nie mogę wybrac wiekszego rozmiaru niz wspomniane 33G.

Aha nie wspomniałem że dysk jest zle wykrywant przez Bios z czym wczesniej nie bylo problemu

Edytowane przez rafal311

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie tak jak zainstalowałeś, z tym że wybierasz "uninstal"

:rolleyes:

W komputerze mam tylko jeden dysk - w tej chwili nie ma na nim systemu, ani nie zostala zalozona zadna partycja

Wiec niebardzo rozumiem jak mialbym cos odinstalowac :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Postanowilem wczoraj przeinstalowac system i do sformatowania dysku uzylem aplikacji ze strony Producenta SAMSUNG - Disk Menager.

W komputerze mam tylko jeden dysk - w tej chwili nie ma na nim systemu, ani nie zostala zalozona zadna partycja

Wiec niebardzo rozumiem jak mialbym cos odinstalowac :)

Nie musisz rozumieć, wystarczy jak odinstalujesz "Samsung (Ontrack) Disk Menager" którego użyłeś do formatowania dysku. Ten program to nakładka na BIOS (instalowana w MBR) która "oszukuje" starsze biosy i pozwala na instalację dysków >32GB na płytach które normalnie nie widzą dużych dysków. Dlatego masz teraz ~32GB. Sprawdź czy program nie zmienił ustawień LBA i C/H/S (w biosie) - to też potrafi zrobić -> wykrywanie dysku ma być na "auto" a nie "user".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie musisz rozumieć, wystarczy jak odinstalujesz "Samsung (Ontrack) Disk Menager" którego użyłeś do formatowania dysku. Ten program to nakładka na BIOS (instalowana w MBR) która "oszukuje" starsze biosy i pozwala na instalację dysków >32GB na płytach które normalnie nie widzą dużych dysków. Dlatego masz teraz ~32GB. Sprawdź czy program nie zmienił ustawień LBA i C/H/S (w biosie) - to też potrafi zrobić -> wykrywanie dysku ma być na "auto" a nie "user".

w biosie nie zostaly wprowadzone zadne zmiamy.

A co do ontrack'a to nie bardzo wiem jak to zrobic :sad:

mała podpowiedz by sie przydala

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.samsung.com/Products/HardDiskDrive/utilities/

Tworzysz dyskietkę, startujesz z niej kompa ... itd.

Po starcie programu powinna być dostępna opcja "Remove (uninstall?) DDO Utility" (czy jakoś tak, nie będę sprawdzał).

rzeczywiscie jest taka opcja ale jest niedostepna (szara) :?

co gorsza chyba przez przypadek całkiem nieumyślnie zmieniłem "native size" i teraz nie pokazuje mi 78242976 (dla 40G) tylko 66055244 (32G) :mur:

POMOCY :sad:

Edytowane przez rafal311

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasada jest taka: "Najpierw myślimy, potem klikamy" - nigdy odwrotnie :P

Może daj już spokój temu dyskowi i poproś o pomoc kogoś kto ma chociaż blade pojęcie?

Na odległość nie bardzo chcę pomagać w takich przypadkach, masz za dużo możliwości popełnienia błędu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi