newbie^ Opublikowano 31 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2006 Procesor AMD Athlon 64 X2 3800+ BOX (Socket 939) Płyta główna Asus A8N-E nForce4 Ultra Pamięć RAM DDR 2x 512MB Dual PC-400 TwinMos CL 2.5 Karta graficzna GeForce 7600 GT Asus 256MB TV & DVI (PCI-E) Dysk twardy IDE/SATA WD Caviar SE 200 GB 8MB cache Serial ATA-II lub Karta graficzna GeForce 7600 GT Asus 256MB TV & DVI (PCI-E) Dysk twardy IDE/SATA WD Caviar SE 200 GB 8MB cache Serial ATA-II Procesor Intel Pentium D 830 (S775) 3.00 GHz (2x1MB cache) BOX Płyta główna Asus P5WD2 Intel 955X Pamięć RAM Kingston HyperX DDR2 512MB 800MHz CL5 nie wiek ktory sprzet bedzie wygodniejszyi szybszy.... ten drugi zestaw ma tylko 512mb mniej .... ale szyne ma wieksza.. w przyszlosci chcial bym go podkrecic... troche... sprawa jeszcze wygldada tak ze na tym kompie bedzie windows linux i frebsd lub virtualne maszyny jeszcze zobacze no i jakas fajna gra jak by dziala to tez bede sie cieszyl... Moze macie solucje badz watpliwosci co do tych konfiguracji ... graze zastaw nie moze przekroczyc 3200 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malkovich Opublikowano 31 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2006 Kupowanie komputera z pamięcią 512MB w tej chwili jest trochę nietrafione. 1GB to podstawa. A w jaki sposób zestaw intela ma szyne większą to nie wiem... INTEL ma FSB=200MHz i czterokrotnie mnoży ten zegar wewnątrz procesora AMD korzysta z HT=200 i mnoży go. Na to bym nie zwracał takiej uwagi. Jeżeli mówisz o wirtualnych maszynach, wielu systemach to zainwestuj w Pentium D ale serii 9xx (posiadaję technologie wirtualizacji, która de facto zacznie rozwijać skrzydła gdy BIOSy płyt głownych zostaną odpowiednio przygotowane) - 23 kwietnia intel tnie ostro ceny w dół, nawet o 50% http://www.in4.pl/komentarze.htm?kbt=N&news_id=9413 Te procki są produkowane w technologii 65nm vs 90nm serii PD 8xx i nie grzeją sie tak. Ja bym kupił P5LD2 Deluxe na i945P albo nie deluxe zamiast dopłacać do 955X (niewiele benefitów względem 945). Grafika jak najbardziej OK. Aczkolwiek suszarka (jeżeli liczy się cisza). Zamiast dysku 200GB kup sobie 2x80GB i połącz w RAID-0! Wzrost wydajności systemu będzie duży, ponieważ w chwili obecnej podczas pracy to dysk twardy najczęściej jest wąskim gardłem systemu. A matryca RAID-0 (teoretycznie 2x a praktycznie niewiele mniej) zwiększa szybkość pracy dysku. Poczekaj do obniżki Pentium D (23 kwietnia) może i AMD onbiży cenę X2. Jeżeli nie to 209$ będzie kosztował Pentium D 930 3.0GHz 2x2MB z VT (technologia wirtualizacji). Licząc marże oraz odchylenie cen europejskich od tych za oceanem przewiduję, że będze on kosztował ~700PLN. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
newbie^ Opublikowano 31 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2006 no tak.. tylko ze nie wiem czy mi sie oplaca inwestowac w ddr2 800mhz bo sa 2 lub 3 krotnie drozsze... a znowu amdx2 sa praktycznie tak samo wydajne... co p4D 840 i tutaj mam lekki dylemat... ale skoro p4 stanieja to bedzie super i wtedy sie pokusze na p4d .. moze jest tu cos do wymiany bo ja jeszcze myslalem na PDP patriot cl2,5 2X512 z wentylatorami... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malkovich Opublikowano 31 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2006 (edytowane) Nie kombinuj z pamięciami, po co ci DDR2 800MHz ;-) Wiem że ten ASUS P5WD2 je obsługuje, ale racja są one drogie. Najczęściej kupowane sa pamięci 533 czasem 677. Natomiast AMD X2 nie są praktycznie tak samo wydajne tylko wydajniesze od PentiumD. W procesorach AMD rdzenie komunikują się między sobą za pomocą crossbara działającego z prędkoscią zegara CPU. W Pentium D rdzenie "rozmawiają" za pomocą mostka północnego. Poza tym architektura Athlona64 ma 14 potoków wykonawczych, NetBurst w PD 31... W każdym razie poczekaj na obniżkę cen u INTELA. Kupno platformy INTELA wiąże się też z cichą nadzieją iż conroe będzie można wsadzić na płytę z chipsetem 945 (także 955 i 975). Obecnie intel zapowiada, że tylko nadchodzący 965 je obsłuży, natomiast sprawa rozbija się o moduł VRM na płycie głównej - zasilanie procesora. Może wystarczy odpowiedni BIOS albo mały mod. Edytowane 31 Marca 2006 przez malkovich Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...