Skocz do zawartości
mmacka

downclocking ? :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc

a wiec tak: po zaopatrzeniu sie w AXP, zostal mi duron 1 Ghz (morgan) wykorzystuje go teraz w drugim kompie, sluzacym mi glownie do poznawania linuxa, serwerow itp, nie jest mi zatem potrzebna jego cala moc

obnizylem mu magistrale do 66 Mhz w biosie (ASROCK K7VM2) by moc zwolnic wentylator na radiatorze do jak najcichszego poziomu

wydaje mi sie jednak ze moglbym osiagnac jeszcze lepszy efekt rysujac mostki i w celu obnizenia napiecia ( duron 667 nie potrzebuje zapewne 1.75 V)

i tu pytanie, jakie napiecie zastosowac w duronie 1Ghz(morgan) ---> duron 667 ?

wielkie dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha, jeszcze jedno

z tego co wiem duron morgan powinien byc zasilany 1.75 V ( czyli srodkowy mostek L7 przeciety), natomiast w moim (jesli dobrze widze :roll: ) przeciety jest pierwszy ( czyli napiecie 1.825 )

czy to mozliwe ze przecieli niewlasciwy ? (z zapisu na rdzeniu wynika ze powinien miec 1.75 V)

natomiast plyta dostarcza vcore 1.87 V :? (nie ma mozliwosci zmiany napiecia w biosie)

ja juz nic nie rozumiem 8O

z gory dzieki za wszelka pomoc

P.S. Tak, jest wgrany najnowszy bios

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja też obnizyłem magistrale do 66Mhz i Dureń śmiga bez wentyla wogóle !!! Temperatura przy dwu godzinnej grze w MaxPayna skoczyła na 62 stopnie.Nawet bardzo nie szarpało na GF2MX100.Wyjąlem też całkiem wentyl z zasiłki i teraz słychać tylko dysk bo GF nie ma wentyla tylko radiator. Kompa używa moja mama praktycznie do www i office.Chodzi tak już miesiąc i jeszcze nic się nie spaliło...Hehe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja też obnizyłem magistrale do 66Mhz i Dureń śmiga bez wentyla wogóle !!! Temperatura przy dwu godzinnej grze w MaxPayna skoczyła na 62 stopnie.Nawet bardzo nie szarpało na GF2MX100.Wyjąlem też całkiem wentyl z zasiłki i teraz słychać tylko dysk bo GF nie ma wentyla tylko radiator. Kompa używa moja mama praktycznie do www i office.Chodzi tak już miesiąc i jeszcze nic się nie spaliło...Hehe

o ile nie przeszkadza to prockowi to w zasilaczu zostawił bym wiatraka na minimum 5V puszczonego - taka zasiłaka nie wytrzyma bez chłodzenia. Zresztą wiatrak na 5V na procku tez nie zawadzi - albo zrobić regulowanie dla wiatraków i po sprawia - bez wiatraka ryzykownie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w zasilaczu jest wiatrak 24 v puszczony na 12 :)

przede wszystkim to chcialem sie dowiedziec o ile moza bezpiecznie obnizyc napiecie takiego procka, gdyz z pewnosci duronowi 1Ghz->667 wystarczy mniejsze zasilanie niz 1.75

ale gdy nieco zglebilem temat to zaczynam watpic czy mam ochote ciac mostki na procesorze ( bo plyta nie pozwala modyfilowac napiecia w biosie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w zasilaczu jest wiatrak 24 v puszczony na 12  :)  

przede wszystkim to chcialem sie dowiedziec o ile moza bezpiecznie obnizyc napiecie takiego procka, gdyz z pewnosci duronowi 1Ghz->667 wystarczy mniejsze zasilanie niz 1.75

ale gdy nieco zglebilem temat to zaczynam watpic czy mam ochote ciac mostki na procesorze ( bo plyta nie pozwala modyfilowac napiecia w biosie)

jesli dasz za niskie to proc nie wstanie albo będzie sie wieszał poza tym nic mu nie grozi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli dasz za niskie to proc nie wstanie albo będzie sie wieszał poza tym nic mu nie grozi

no tak, ale poniewaz przy tej plycie wiaze sie to z cieciem mostkow to zanim je potne chcialbym wiedziec jaka wartosc wyprobowac na poczatek, taka ktora powinna sie sprawdzic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak, ale poniewaz przy tej plycie wiaze sie to z cieciem mostkow to zanim je potne chcialbym wiedziec jaka wartosc wyprobowac na poczatek, taka ktora powinna sie sprawdzic

nie da się tego tak powiedzieć bo na 1mabo ruszy przy 1,5V a na innej nie. skoro jest to dureń to proponuje poprzecinać wszystkie mostki i bawić się grafitem - innego rozwiązania nie widzę, chyba że idziesz do kogoś kto ma mabo z regulacją V i robisz test kiedy się nie odpali - i masz punkt zaczepienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no dobra, kupilem starego niezawodnego TTC-D5TB(4) za oszalamiajace 36 zlotych :P ,wiec nie bede sie bawil w obnizanie napiecia, podlacze pof fanmate i bedzie cicho

swoja droga to zabawne, ze tak dobre chlodzenie moze byc tak tanie :wink:

ponad rok temu kupilem wczesniejsza wersje Titana bez (4), nowy wyglada sporo lepiej, (gladszy spod, pewniejsze zapiecie, ciensze i w wiekszej ilosci zeberka) zyc nie umierac :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...