Skocz do zawartości
kkNd!

Dziwny Problem Z Cewkami (chyba)

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dziwny problem z piszczącymi cewkami. Póki co nie udało mi się zlokalizować dokładnie, co piszczy ale wydaje mi się, że coś na grafie. Problem dotyczy tylko aplikacji 3d, chwilkę pogram i zaczyna się koncert :mur: jak tylko zaczyna się piszczenie, są widoczne spadki fps - im dłużej pogram to coraz głośniej dają czadu, po paru minutach komp się zawiesza ;) już nie wiem co robić, nawet grafe odkręciłem :lol:

Konfig to dfi nf-4 ultraD, venice 3000+@2.7ghz i x850xt, zasilane topower'em p7 450w. Jakieś pomysły? Miał ktoś może coś podobnego? :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem ze piszczenie można zlikwidować lakierem do paznokci (maluje sie cewkę która piszczy), ale to nie rozwiąże problemu zawieszania sie kompa, bardzo mozliwe że jakiś element sie przegrzewa, mozliwe że mosfety się przegrzewają, często sa siadują razem z cewkami. daj jakiś dodatkowy nawiew na kartę i i zobacz co będzie, szczerze mówiąć mój 6800gt też troszkę zaczyna "bzykać" pod obciażeniem, ale jest to dopiero słyszalne przy otwartym kompie i jak sie głowę przyłoży, taganik tez troszke bzyka, ale w moim przypadku nie jest to uciażliwe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

He.. Mam 6800le@16p/6v i gdy odpalam aplikacje 3D, albo jest wzrost obciazenia CPU, tez mam "bzykanie", ktore akorat nazywam "swierszczeniem". W moim przypadku dotyczy to zasilacza (szef 450W). Przesmarowanie lakierem elektroizolacyjnym nic nie dalo. Moze i w Twoim przypadku jest to zasilacz?. Rowniez jakis czas przykladalem ucho do kompa skad mi to gra. Dopiero jak wszystko rozkrecilem, lacznie z zasialczem ustalilem ,ze to wlasnie on

wiecej tutaj:http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=184229

Swoja groga zamierzam kupic Tagana 530-U15, tylko teraz mam watpliwosci, skoro Tobie ptys tez bzyka, a mam dosc podobnie pradozernego kompa bo Ciebie...

Czyzby "bzykajace" komputery stawaly sie nowym problemem branzy IT ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napisz jaką masz karte i ile ma stopni kiedy zaczyna piszczec.. to sie moze przydac.. :)

Karta to PowerColor x850xt@594/594 chlodzony abbadon'em gpu, stopni ma 32 w idle i 4 wiecej pod obciazeniem. Na ramach są radiatorki, nawet po paru h grania byly chlodne.

bardzo mozliwe że jakiś element sie przegrzewa, mozliwe że mosfety się przegrzewają, często sa siadują razem z cewkami.

Mówisz o tym czymś na płycie głównej obok slotów pamięci? Zaraz spróbuje dac na to jakis nawiew.

Mnie najbardziej zastanawia fakt, że jak tylko zaczyna się koncert, fps'y spadają na łeb na szyje - to musi miec jakis związek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi