Skocz do zawartości
bartasek 1984

Jaki Dysk Wybrac? Bardzo Prosze O Porade:):):)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie:)

Mam zamiar w najblizszych dniach zakupic nowy dysk twardy do mojego kompa (AMD 64 2800+, ASUS K8N nForce 3 250MB, s.754) i mam dylemat i to spory co wybrac:). Szukalem na forum odp na moje pytania ale im wiecej czytam tym wiekszy mam metlik w glowie:)))

Zastanawiam sie nad takimi dyskami:

1. WD Caviar SE 160 GB 8MB cache Serial ATA-II

2. Samsung SpinPoint P80SD 160 GB (SATA II, 8MB cache, NCQ)

3. Hitachi DeskStar T7K250 160 GB (SATA II, NCQ)

Takie dyski biore po uwage:) sa w porownywalnych cenach ale ktory wybrac??? Czytalem ze SAMSUNGI sa spoko ale te chrobotanie i problemy z odglosami jakie wychodza u uzytkownikach po kilku dniowej eksploatacji mnie przerazaja!!! WD nieby dobra i solidna firma ale podobno troszke sie grzeje no i troche popularny:):):), a HITACHI hmmm... o nim wiem najmniej a z tego co wyszukalem to same pozytywy:) Wiec nie mam zielonego pojecia co wybrac z tej trojki. Wszystkie dyski jak dla mnie sa wystarczajace jesli chodzi o ilosc miejsca i funkcje jakie posiadaja(tylko WD nie posiada funkcji NCQ). Bardzo prosze o porade co mam kupic (moze jest cos jeszcze w porownywalnej cenie?)! Bede bardzo wdzieczny za doradztwo:):):). Mam zamiar w poniedzialek zamowic ale jaki???

Pozdrawiam i z gory dziekuje za odp:):):)

BARTAS

P.S. Moja plyta glowna obsluguje SATA 1 to czy nie bedzie problemu z SATA 2? Bedzie dzialac bez problemu? I czy moja plyta odsluzy ta funkcje NCQ bo nie moge nigdzie tego wyszukac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta z SATA 1 obsluzy bez problemu SATA 2 tylko czeba jakas zworke wsadzic w dysk ja tak musialem zrobic w swoim samsungu ,mialem to opisane w instrukcji , co do dysku to polecam samsungi, co do chrobotania to zalezy jak trafisz, ja mam super cicha wersje ale 120Gb.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktos moze mi powiedziec wiecej slow na temat tego dysku HITACHI!?

Moze sie ktos wypowiedziec na temat tego dysku? Bardzo prosze o informacje od osob ktore posiadaja taki dysk:)

Czy jest cichy, szybki, awaryjny? Wasze wrazenia z uzytkowania tego sprzetu?:):):):)

Pozdrawiam i czekam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamiast kupować krowę 250GB kup sobie 2x80GB i połącz w RAID0 - powtarzam do bólu, ze to dużo lepsze rozwiązanie, niż jeden dysk 250GB. Odczujesz duży wzrost wydajności podsystemu dyskowego, który obecnie jest najwęższym gardłem w systemach PC. RAID0 "stripping" rulez! Polecam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tym sie zgodzę

tylko ze imo ryzyko utraty danych jest niewspółmierne do wzrostu wydajnosci

ale powtarzam- to moje osobiste zdanie

To znaczy jakie ryzyko? Że skasujesz niechcący jakiś plik? Czy że komputer zaleje powódź stulecia? Konfiguracja z jednym dyskiem też jest przecież narażona na awarię tablicy FAT, bad sektory....

Wzrost wydajności = n, gdzie n to ilość dysków spiętych w RAID0, w praktyce przekłada się to na wzrost 60~90%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To znaczy jakie ryzyko? Że skasujesz niechcący jakiś plik? Czy że komputer zaleje powódź stulecia? Konfiguracja z jednym dyskiem też jest przecież narażona na awarię tablicy FAT, bad sektory....

nie ironizuj tu o powodzi itp

o tym ze w przypadku awarii 1 hdd tracisz dane z obu to nie słyszał :wink:

a jak wiemy w całym systemie komputerowym to własnie hdd są najczesciej "padajacym" elementem

( i do tego zwykle najbolesniejszym dla usera)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jaka jest różnica w przypadku jednego HDD, jak stracisz dane z niego to przecież, nawet nie masz drugiego :D Wiem, że sposób zapisu danych przez kontroler RAID na dyskach (na przemian w przypadku RAID0) powoduje, że awaria jednego powoduje katastrofalną niespójność i... po frytkach. Ale załóżmy że elektronia w przypadku z jednym dyskiem też się sypie... i też po frytkach.

Co do najczęściej padających elementów - od tego są nagrywarki, aby archiwizować ważne dane.

Co do niebiezpieczeństwa utraty danych... dla mnie wiele się nie różni od posiadania jednego dysku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi