grzesiu Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 No to pozostaje Ci wyedytowanie taktowań na np. 500/650...innego wyjscia nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 No to juz w ostatecznosci. ;] @ Orgiusz masz taktowania ustawione w biosie def. czy jakies podniesione ? Dziwne, ze tylko u mnie sie takie akcje dzieja. ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 Ja bawie sie sterownikami. 2D na 300/660 a 3D na 500/660. Odpalilem przed chwila 2k3 zeby przyjzec sie temperaturce... Tagami zaznaczylem testy do CPU Score. Pozniej wywalilem [; Generalnie w ciagu 5 minut roznica miedzy idle a stressem wyniosla 10* :? BTW.6400 z malymi haczykami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchyjastrzab Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 Wyczytalem na stronie http://svcd1.webpark.pl/6600/ : [...] program jest prosty jak budowa cepa, więc... Jak czytam takie rzeczy to mi się czoło marszczy. Znam kilka równie prostych programów, np. regedit, czy nvflash... Co do NiBiTora to nawet jego twórca nie jest przekonany do jego wszystkich funkcji. Facet opisuje jak zgrać bios na dyskietkę... n/c, a nawet nie wspomni jak zmienić timingi - to pewnie jeszcze prostsze od cepa. Poza tym gość nie napisał, co wpisał i gdzie, bo jeśli w 2D i 3D te same wartości, to trudno żeby karta zmieniała tryby. Takie zabawy to oczywiście można stosować, ale po zmianie chłodzenia. Reasumując, nvflash nie jest potrzebny ani do archiwizacji ani do flasha biosu. Całą operację można przeprowadzić z poziomu windy - NiBiTor+WinFox - nie ryzykując z dyskietkami. Jeśli się mylę to proszę o komentarz - człowiek uczy się całe życie. Pozdro... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 (edytowane) @ Orgiusz A te opcje masz ustawione tak jak u mnie na scr mam rozumiec ? Kurde no nie wiem, gdzie jest error, moze jeszcze wgram tego Twojego biosa co podawales, bo juz stracilem pomysly. @ suchyjastrzab No, ale winfox chyba nie robi na innych kartach niz leadtek ? Karta dzialala jak juz pisalem ok, spokojnie przechodzila testy na 420 nawet (def. bios) i wynik byl ok a tutaj ewidentnie sie ten shit resetuje, nawet po ustawieniu tych bajerow z RT. Edytowane 10 Maja 2006 przez ath Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 Mam tylko Disable...Test na 1. To nizej na 0 i Force nieaktywne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 Sprawdzilem z Twoimi ustawieniami i jest to samo, odeszla mi juz ochota do o/c. ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchyjastrzab Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 Faktycznie, masz rację z tym WinFoxem. Troszkę mnie poniosło :oops: Ale dzisiaj mamy Wielkie Święto :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 (edytowane) Faktycznie, masz rację z tym WinFoxem. Troszkę mnie poniosło :oops: Ale dzisiaj mamy Wielkie Święto :D No troche chlopaki spiewaja pod oknem. ;]]] Wgralem bios Orgiusza, ale juz nie mam dzis sily na testy, nie bede ogladal po rz 10 3dmarka, bo mi sie chyba leb zresetuje. :-| Jednak nie moglem zasnac bez sprawdzenia ;] Robie tescik i... jest ok. ;] Wina byla po stronie tamtych biosow, nie wiem co z nimi bylo nie tak, ale mimo ustawienia w RT wartosci 400mhz na core wynik byl jak na 300mhz, nawet sie nie resetowalo ustawienie... dziwne. A to moje trofeum. ;] Nie komentujcie ustawien cpu/ramow, bo to profil energooszczedny, dwa klikniecia i przestawiam na htt 300 @ ram 200 i juz. ;] Edytowane 10 Maja 2006 przez ath Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość khamilek Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2006 No troche chlopaki spiewaja pod oknem. ;]]] Wgralem bios Orgiusza, ale juz nie mam dzis sily na testy, nie bede ogladal po rz 10 3dmarka, bo mi sie chyba leb zresetuje. :-| Jednak nie moglem zasnac bez sprawdzenia ;] Robie tescik i... jest ok. ;] Wina byla po stronie tamtych biosow, nie wiem co z nimi bylo nie tak, ale mimo ustawienia w RT wartosci 400mhz na core wynik byl jak na 300mhz, nawet sie nie resetowalo ustawienie... dziwne. A to moje trofeum. ;] Nie komentujcie ustawien cpu/ramow, bo to profil energooszczedny, dwa klikniecia i przestawiam na htt 300 @ ram 200 i juz. ;] na 525/710 bez krecenia kompa mam 7200pkt wiec nic specjalnego :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strongmen Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2006 Panowie jakby ktos byl zainteresowany mam gdzies jeszcze Mojego biosa z 6200 ktory na STALE odblokowywal potoki na 8 ... i ladnie zmienione timingi mnie pamieci lataly po Vmodzie na 900 mhz poza tym musze sie rozstac z MOja karta w podpisie jak ktos zainteresowany pisac bo tanio pojdzie acha - w przypadku 6200-6600 i zamontowanych na nich TSOPOW - timingi nabieraja duzego znaczenia znacznie wiekszego niz w przypadku 6600GT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KisiuReal Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2006 na 525/710 bez krecenia kompa mam 7200pkt wiec nic specjalnego :PTak ale zobacz se jakiego ty masz kompa a jakiego on :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2006 Tak ale zobacz se jakiego ty masz kompa a jakiego on :D Nie rozumiem, jakiego on ma kompa ? :blink: Podobnego do mojego, karta ta sama, tez sempron na s. 754, mniej ramu. Nie wiem ocb. Wynik, ktory pokazalem nie mial byc rekordem, tylko jakby khamilek czytal to co pisalem wczesniej, to by wiedzial o co mi chodzilo (szukalem biosu, na ktorym by mi sie nie resetowalo core do default podczas testow). Co za ludzie. :-| Moze ktos poda jakies optymalne timingi celem wyciagniecia jak najwiekszej ilosci mhz na mem ? B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KisiuReal Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2006 (edytowane) 1600mhz(ciebie tyle pisze w tym 3marku) a 2550mhz(CPU ---> Sempron 64 3000 @ 2550MHz box cooling) to chyba rużnica :D Edytowane 11 Maja 2006 przez KisiuReal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchyjastrzab Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2006 1600mhz(ciebie tyle pisze w tym 3marku) a 2550(CPU ---> Sempron 64 3000 @ 2550MHz box cooling) to chyba rużnica :D Różnica to by była jak byś się odrobinę do czytania przyłożył :dontfeedtrolls: :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Antar1us Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2006 Chyba za duzo od niego wymagamy :wink: Grafa:Sparkle GF6600 254MB 254Bit @ [450/600Mhz] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchyjastrzab Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2006 Chyba za duzo od niego wymagamy :wink: 2 MB pewnie uszkodził :wink: ale za to jak szynę pamięci wykręcił... fiu,fiu :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KisiuReal Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2006 (edytowane) 2mb mi wcielo przy wkladaniu karty do agp ;] A do tego wcześniej fakt niedoczytałem :D A karty niekręce wiecej bo jak widze jakie ma chłodzenie to mnie ścina.Radiator to wyglonda jak zwykła plytka praktycznie bez "rzeberek" :D Edytowane 11 Maja 2006 przez KisiuReal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2006 2mb mi wcielo przy wkladaniu karty do agp ;] A do tego wcześniej fakt niedoczytałem :D A karty niekręce wiecej bo jak widze jakie ma chłodzenie to mnie ścina.Radiator to wyglonda jak zwykła plytka praktycznie bez "rzeberek" :D Polecam -> 2128800[/snapback] Witam Ile chcesz za karte i czy jest jeszcze na gwarancji jak tak to jak dlugo Takie rzeczy to na PW proponuje. ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość khamilek Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2006 Nie rozumiem, jakiego on ma kompa ? :blink: Podobnego do mojego, karta ta sama, tez sempron na s. 754, mniej ramu. Nie wiem ocb. Wynik, ktory pokazalem nie mial byc rekordem, tylko jakby khamilek czytal to co pisalem wczesniej, to by wiedzial o co mi chodzilo (szukalem biosu, na ktorym by mi sie nie resetowalo core do default podczas testow). Co za ludzie. :-| Moze ktos poda jakies optymalne timingi celem wyciagniecia jak najwiekszej ilosci mhz na mem ? B) Jak chcesz timole to moge ci podac z mojego asusa. Dały mi 30Mhz B) 1600mhz(ciebie tyle pisze w tym 3marku) a 2550mhz(CPU ---> Sempron 64 3000 @ 2550MHz box cooling) to chyba rużnica :DPisałem ze bez krecenia kompa mam 7200pkt bo jak podkrece proca i ramy to mam 7700pkt :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2006 No spoko to podaj. ;] Czym najlepiej zmieniac timingi z poziomu windy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość khamilek Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2006 Oto dzisiejsze boje z Asusem 6600 :D udało mi sie troszke wyciagnac wiecej bo 530/730 :D stabilnie bez artow i vmodow :] Wynik na Sempron 2480MHz i ram 207Mhz 2.5-3-3-8 1T ( nie chciało mi sie krecic bo za tydzien beda OCZ :P ) Ath w sprawie timingow to zapraszam na gg :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2006 A nie mozesz tutaj podac, moze ktos poza mna tez skorzysta ? ;] (chyba, ze to tajemnoca panstwowa ;] ) No i czym zmieniasz te timingi ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość khamilek Opublikowano 12 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2006 A nie mozesz tutaj podac, moze ktos poza mna tez skorzysta ? ;] (chyba, ze to tajemnoca panstwowa ;] ) No i czym zmieniasz te timingi ? Na początek sciagasz progam Nibitor. Wchodzisz w zakładke Tools i dajecie Read Bios a pozniej Read into Nibitor i program automatycznie wczyta bios twojej karty. Nastepnie wchodzisz w zakładke timings i dajesz Autoselect timigset pozniej Detailed Timings i masz pokazane twoje timingi. Teraz jest to kwetsia prob i błedow , luzowanie tajmow daje najczesciej przyrost o/c pamieci od 5 do nawet 100 MHz ale wypadku gf nie sadze zeby to dało wiecej jak 50Mhz. Najlepiej luzowac timingi typu TRAS , TRP , TRC oraz TRRD . Gdy ustawimy juz juz wybrane timingi dajemy Test Timings nastepnie Get Timings i patrzymy na tablice ktore timingi sie zmieniły i przepisujemy ich własciwosci i zaklepujemy to wszystko opcja Set Timings. Pozniej pozostaje tylko o/c i testowanie. Timingi automatycznie sie resetuja przy resetowaniu komputera wiec jesli chcemy je miec na stałe musimy zapisac bios z zmienionymi timingami i nastepnie wgrac go do karty smilies/wink.gif Miłego podkrecania :lol: Ps. moje timingi : http://img114.imageshack.us/my.php?image=usr5u6rt.jpg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DRuMah Opublikowano 12 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2006 Mam pytanie- jakie sa najwyzsze bezpieczne napiecia dla rdzenia NV43 i pamieci Hynix 3.6? Przez "bezpieczne" rozumiem, ze karta pochodzi dluzej niz 3 miesiace ;] Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość khamilek Opublikowano 12 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2006 Mam pytanie- jakie sa najwyzsze bezpieczne napiecia dla rdzenia NV43 i pamieci Hynix 3.6? Przez "bezpieczne" rozumiem, ze karta pochodzi dluzej niz 3 miesiace ;] Pozdrawiam. 1,4V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DRuMah Opublikowano 12 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2006 (edytowane) Ja bawie sie sterownikami. 2D na 300/660 a 3D na 500/660. Odpalilem przed chwila 2k3 zeby przyjzec sie temperaturce... TUTAJ BYŁ TAKI FAJNY OBRAZEK Tagami zaznaczylem testy do CPU Score. Pozniej wywalilem [; Generalnie w ciagu 5 minut roznica miedzy idle a stressem wyniosla 10* :? BTW.6400 z malymi haczykami Orgiusz, czym się robi taki fajny wykres monitoringu? :D Edytowane 12 Maja 2006 przez DRuMah Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 12 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2006 RivaTunerem. W pierwszej czesci tematu jest jeszcze fajnie opisany monitoring temperatur i fpsow podczas kazdej aplikacji 3d. Poszukaj Statistic Server w cz. I Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchyjastrzab Opublikowano 12 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2006 1,4V Przecież NV43 ma 1,4V na def. Myślę, że 1,6 (przy dobrym chłodzeniu więcej) to bezpieczna granica. Co do pamięci, to chętnie bym się zapoznał z jakimiś opiniami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 12 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2006 (edytowane) Na początek sciagasz progam Nibitor. Wchodzisz w zakładke Tools i dajecie Read Bios a pozniej Read into Nibitor i program automatycznie wczyta bios twojej karty. Nastepnie wchodzisz w zakładke timings i dajesz Autoselect timigset pozniej Detailed Timings i masz pokazane twoje timingi. Teraz jest to kwetsia prob i błedow , luzowanie tajmow daje najczesciej przyrost o/c pamieci od 5 do nawet 100 MHz ale wypadku gf nie sadze zeby to dało wiecej jak 50Mhz. Najlepiej luzowac timingi typu TRAS , TRP , TRC oraz TRRD . Gdy ustawimy juz juz wybrane timingi dajemy Test Timings nastepnie Get Timings i patrzymy na tablice ktore timingi sie zmieniły i przepisujemy ich własciwosci i zaklepujemy to wszystko opcja Set Timings. Pozniej pozostaje tylko o/c i testowanie. Timingi automatycznie sie resetuja przy resetowaniu komputera wiec jesli chcemy je miec na stałe musimy zapisac bios z zmienionymi timingami i nastepnie wgrac go do karty smilies/wink.gif Miłego podkrecania :lol: Ps. moje timingi : http://img114.imageshack.us/my.php?image=usr5u6rt.jpg Dziex. ;] A jak u CIebie z temp. mem ? Masz cos na nich, czy gole, nawiew ? edit A juz zobaczylem, radiatory spire. ;] Ale tak profilaktycznie, czy sie naprawde grzaly ? Edytowane 12 Maja 2006 przez ath Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...