Skocz do zawartości
mechl!k

Ati Radeon 9550 Cz. III

Rekomendowane odpowiedzi

Zaciekawiła mnie wielkość tych radiatorków - 6 cm. Oby tylko 4 takie radiatorki wystarczyły mi, bo z tego co widzę to każda kość ma 3 cm długości.

A to ?

http://allegro.pl/item123951081_radiator_p...iki_super_.html

normalnie ze mną jak z babą ;] wiecznie niezdecydowany a czas płynie na moją niekorzyść. Dobra to ostatecznie :

http://allegro.pl/item124925188__zalman_zm...i_grafike_.html

i radiatorki, tylko które ?

Tylko nie denerwuje się na mnie :)

Edytowane przez Hubabuba222

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaciekawiła mnie wielkość tych radiatorków - 6 cm. Oby tylko 4 takie radiatorki wystarczyły mi, bo z tego co widzę to każda kość ma 3 cm długości.

yyy a czym ty mierzyłeś kości ramu?? jakąś średniowieczną calówką??

kostka Tsop ma wymiary ok 21x10 mm, jeżeli radiator spire ma 60x20 mm a w kartoniku są 2, to po pocięciu każdego na 4 części otrzymasz 8 o wymiarach 15(uśrednione)x20 mm więc nie ma problemów z przyklejeniem ich.

Jak i czym pociąć radiatorki opisane jest przez mnie kilka/kilkanaście stron wcześniej

jak nie chce CI się bawić to kup te gotowce ;)

Edytowane przez przemekbydgoszcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to ?

http://allegro.pl/item123951081_radiator_p...iki_super_.html

normalnie ze mną jak z babą ;] wiecznie niezdecydowany a czas płynie na moją niekorzyść. Dobra to ostatecznie :

http://allegro.pl/item124925188__zalman_zm...i_grafike_.html

i radiatorki, tylko które ?

Tylko nie denerwuje się na mnie :)

Takie chłodenie bedzie dla tej karty idealne. I patrz - przy tym nie drogie ;)

Te radiatorki sam posiadam na swoim Radeonie i sprawują idealnie. No i wystarczy Ci tylko jedna paczka :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wymienialem wentylator, lecz wystepowaly arty, wiec wlozylem stary, i tez wystapuja arty, juz nawet w biosie ( podczal ladowania systemu ) co sobie rozpieprzyłem ?

Sprawdź czy rdzeń się nie ukruszył. Prawdopodobnie podczas zmiany chłodzenia troszke się ukruszył.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

mam problem i prosze o pomoc:

Wiec tak:

Pare dni temu kupilem karte Radeon Shaapire 9550 128/128 samsung 4ns. Postanowilem odrazu ja podkrecic wiec sciagnalem sterowniki Omega 3.8.273 z omegadrivers.net. W programie ATI tool przeciagnalem suwaki na 380/220 i puscilem 3dmarka 2k3 i 2k1. Wszystko poszlo plynnie i bez artow.

Postanowilem dodac jeszcze pare Mhz wiec dalem na 385/225 i tu zonk ;( , arty , i zwiechy pamieci powrocilem do poprzedniego taktowania czyli 220 mem poszlo bez artow ale rdzen jak zaczarowany powyzej granicy 380 "sypal sie". Czy trafil mi sie trefny egzemplarz?? Zasilacz jest jak najbardziej stabilny wiec to nie jego wina. Chlodzenie: radiatorki aluminiowe na pamieciach cooler jakis "manhatan" wyglada na wystarczajacy na ta karte. Buda otwarta. Prosze o jakies sugestie.

POZDRO!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy trafil mi sie trefny egzemplarz??

Czemu trefny? Z tego co pamietam szafirowe 9550 "sypaly" sie na core od 360 do 430 bez vmoda, wiec wszystko w normie. Poprostu nie masz selekta i tyle :) Edytowane przez DRuMah

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ktoś szuka pasywnego chłodzonka na R9550 to polecam Zalman NB32K. Siedzi taki na moim Radku 9550 Sapphira na Arctic Silver 5 i spokojnie moge grać w F.E.A.R przy 400MHz core'a. Narazie nie próbowałem więcej. Na seryjnym coolerze spokojnie chodził 430/530. Na pamięciach (SAMSUNG 4ns) nic nie mam.

Edytowane przez krzyysiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ktoś szuka pasywnego chłodzonka na R9550 to polecam Zalman NB32K. Siedzi taki na moim Radku 9550 Sapphira na Arctic Silver 5 i spokojnie moge grać w F.E.A.R przy 400MHz core'a. Narazie nie próbowałem więcej. Na seryjnym coolerze spokojnie chodził 430/530. Na pamięciach (SAMSUNG 4ns) nic nie mam.

te taktowanie to nic szczególnego, na GB na pasywnym standardowym radiatorku wyciąga się więcej ;), mój znajomy już 2 lata śmiga na 460 mhz na rdzeniu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zalman ZM NB47J jest 2 zl drozszy a lepiej sobie daje rade, zwlaszcza przy wyzszym OC.

Tak ale oprócz tego jest 2,5cm wyższy i zajmuje 2 porty PCI kiedy NB32K tylko 1.

te taktowanie to nic szczególnego, na GB na pasywnym standardowym radiatorku wyciąga się więcej ;), mój znajomy już 2 lata śmiga na 460 mhz na rdzeniu :)

A czy ja powiedziałem że to maks :) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SIEMA!!

Włąsnie odbrałem kompa z naprawy gwarancyjnej (zjarany zasilacz płyta główna) ku mojemu zaskoczeniu w środku budy zobaczyłem zielenego błyszczącego ATI SAPHIRE 9550. (Miałem palita 9550) oba po 256 mb Vramu te same prędkości. Nie wiem ale czy Saphire bedzie się lepiej kręcił a tak wougle czy jest lepszy

??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio jestem w szoku, co potrafi moj radek. Otoz zaczalem pogrywac w FEAR combat, na stnadardowych ustawieniach nawet przy minimalnych ustawieniach w 1024x768@32 gra sie ciela, natowimast po podkreceniu ( w tym przypadku) 420/520 gra sie o wiele przyjemniej, a zwolnienia zdarzaja sie jedynie przy wiekszej zadymie. A wiec podkrecanie to nie tylko sztuka dla sztuki, ew podbijanie 3dmarkami, ale calkiem uzyteczne hobby ;)

Edytowane przez stregobor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czuje się jak bym się przesiadł z malucha (palit) do przynajmniej do mercedesa klasy średniej (saphire). Po podkręceniu do takich samych wartości co Św. Pamięci Palita 9550 (spalił się razem z płytą główną od przebicia w zasilaczu :( :oops: ) Ghost recon 3 śmiga na 30 fps (oczywiście najniższa rozdielczość najniższe detale) podczas gdy palit wyciągał co najwyżej 22 fps. :lol2:. Do jakich wartości udało się podkręcić ?? A tak po zatym ta karta dobrze znosi prace przetaktowną (na razie mam 450 mhz na gpu)

Edytowane przez f22

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

' date='16 wrz 2006, 20:57' post='2320143']

Interesuje mnie, jakie chłodzenie sprawiłeś na te pamiętki, co to za pomiątki i czy przy 300Mhz nie sypały artami.

Jak mialem Gigabyte'a - bylo mozliwe osiagniecie 600MHz na pamieciach bez artow w ATT... ale konieczna byla zmiana timingow (obnizenie jednego, albo dwoch - nie pamietam... reszte mozna bylo nawet podciagnac :!:) Jak bym bardzo poszukal, to pewnie gdzies bym znalazl te timingi do 600MHz pamieci karty Gigabyte. Rdzen Gigabyte'a szedl max 460 bez artefaktow.

Teraz mam Sapphire'a tyle, ze z pamieciami 5ns i one smigaja wg ATT do ~500MHz natomiast rdzen smiga spokojnie na 515MHz - wiecej nie probowalem.

BTW - ktos chetny na mojego Sapphire'a :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi