Skocz do zawartości
flatbeet

Rysunek Wektorowy?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! mam takie szybkie pytanie - co to jest rysunek wektorowy? z tego co mi wiadomo to mozna go wykonac\otrzymac w Corelu tak? moj problem polega na tym, ze wykonalem pare plikow rysunkowych w Photoshopie, zapisalem je w *.jpg a potrzebuje je teraz zmienic na rysunek wektorowy. czy jest to jakas skomplikowana czynnosc czy po zainstalowaniu Corela da sie to zrobic szybko i bezproblemowo? moze ktos moglby podac jakies, przydatne do tego celu, linki? bylbym z gory ogromnie wdzięczny!

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wątpię czy z rysunku rastrowego zrobisz rysunek wektorowy, jeśli jest zapisany już w formacie jpg, masz tu linki może ci w czymś pomogą a może nie

Pierwszy

Drugi

a tak swoją drogą to rysunek wektorowy to np strona w formacie pdf, niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę ;)

Edytowane przez truman20

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy rysunek można przekształcić w wektorowy poprostu obrusowując krzywe. I tak progrma Corel umozliwia to. Przekształcenie w krzywe pozwala nawet małe rysunki powiększać bez utraty jakości. Np zrobić baner reklamowy 20cmx20cm a póżniej go powiększyćzeby okbleić naczepe tira nim :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy rysunek można przekształcić w wektorowy poprostu obrusowując krzywe.

Dzieki za wiadomosc. bo generalnie to ja musze przeksztalcic zwykle jednokolorowe teksty, ktore potem maja byc nadrukowane na koszulki. czy w tym wypadku (gdzie nie ma zadnych przejśc tonalnych miedzy roznymi kolorami) obrysowanie krzywych oznacza po prostu obrysowanie danej litery czy nie jest to az tak proste? macie moze jakies linki ktore obrazowaly by jak za pomocą Corela otrzymac rysunek wektorowy? czy po prostu jakikolwiek rysunek stworzony w Corelu i zapisany z rozszezeniem *.cdr jest juz rysunkiem wektorowym?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NIe, nie każdy plik zapisany z rozszerzeniem *.crd jest juz rysunkiem wektorowym. Zeby takim był musisz go "obrysować" a później zaznaczyć go i urzyć opcji "przekształć w krzywe" (nazwa może być inna pisze z głowy a w pracy nie mam dostępu do Corela). Wtedy dopiero bedzie to rysunek wektorowy.

Pozdrawiam i powodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi