Skocz do zawartości
aftershocK

Athlon Xp 1,6 + Asus A7v8x Czy Cel D 2,8 + Asrock P4vm800 ?

Rekomendowane odpowiedzi

może pytanie głupie ale są duże możliwości podkręcania na płycie Asusua (już sie bawiłem :D) a z 2 strony żeby nie wyszło; zamienił stryjek siekierke na kijek.... :-P

(założyłem temat w 2 działach żeby i fani celków i fani athlonów mogli sie wypowiedzieć :wink: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może pytanie głupie ale są duże możliwości podkręcania na płycie Asusua (już sie bawiłem :D) a z 2 strony żeby nie wyszło; zamienił stryjek siekierke na kijek.... :-P

(założyłem temat w 2 działach żeby i fani celków i fani athlonów mogli sie wypowiedzieć :wink: )

Odpowiem Ci tak:

w jednym pokoju stoi maszyna z A XP 1600+, a w drugim jeszcze doniedawna stal Cel D 2.53@3.36GHz i powiem Ci ze zamiana celka d na tego athlona to cofanie sie w rozwoju...

kto ci wogole taki pomysl podrzucil?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale najlepsze jest to ze kolesie od Athlonów radzą mu zeby brał athlona :mur:

sory ale jakie celki by nie były to nie ma bata zeby Athlon XP 1600+ (czyli ok 1.4Ghz) był mocniejszy ok Celerona D 2,8Ghz :blink: tym bardziej zakładając OC...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

welyk dokładnie :P już zgłupiałem ale chyba zrobie tak jak mówisz :)

na twoim miejscu to tylko zmienil bym plyte (lepsze oc) i dolozyl jakis fajny i wydajny coolerek

i celinka powinna niezle hasac jeszcze dosc dlugo

ja swoja zmienilem ale na pIV, a to juz inna bajka

ale i tak powiem, ze czasem wogole nie ma roznicy miedzy pentiawka niepodkrecona a celkiem kreconym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem wiem , już wypatrzyłem asusa. ale ta płyta co proponujesz toleruje procki do 3,2 TO MAŁO zważając na to że w tej chwili mam 3,1 :P (z 2,8 )

asus;

http://kutno.com.pl/?q=opis/PLYASU4780005_...S478___DZ_SA_L_

u mnie w miescie :)

Edytowane przez aftershocK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem wiem , już wypatrzyłem asusa. ale ta płyta co proponujesz toleruje procki do 3,2 TO MAŁO zważając na to że w tej chwili mam 3,1 :P (z 2,8 )

asus;

http://kutno.com.pl/?q=opis/PLYASU4780005_...S478___DZ_SA_L_

u mnie w miescie :)

O jakiej plycie mowisz? Przeciez jeszcze nikt nic nie proponowal...

Ja swojego celka krecilem na Abicie IS7 (pelnym, teraz ma troche inne oznaczenie), jeszcze lepszy model to Abit IC7. Na tych plytkach naprawde porzadnie mozna pogonic kazdego celka, a i oc jest mozna powiedziec dziecinnie proste. Gdybym wiedzial ze wyjda GF6800GS na agp z mostkiem to bym w zyciu nie sprzedawal tej plyty, bo teraz moj pentak pewnie latalby powyzej 3.5 GHz. A tak o oc moge zapomniec na obecnej plycie.

Jesli chcesz plyte do oc to w zyciu nie kupuj Asus P4GPL-X. Jedyny plus tej plyty to zlacze pci-e, reszta ponizej poziomu ASUSA (dziwne ze wogule wypuscili taka slaba plyte).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli chcesz plyte do oc to w zyciu nie kupuj Asus P4GPL-X. Jedyny plus tej plyty to zlacze pci-e, reszta ponizej poziomu ASUSA (dziwne ze wogule wypuscili taka slaba plyte).

Asus wypuszcza mnóstwo delikatnie mówiąc słabych płyt, przykład w moim podpisie :/ nawet stabilnosci toto nie ma nie wspominajac o wydajności :( dlatego juz jedzie do mnie P5LD2 :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po25;

w TYM temacie który zresztą sam założyłem jest proponowana taka właśnie płyta ;)

Powiem tak jesli chcesz dobre oc to kup drozsza plyte niz 250 zl. Dla porownania poltora roku temu za mojego abitka IS7 dalem 460 zl i bylem pewien ze oc bedzie na dobrym poziomie i nic nie spale nawet jak przesadze. Moj celek 2.53 na tej plytce na codzien pracowal na 3.36 GHz i na defaultowym napieciu. pamieci asynchro 4/5 (pracowaly na 440), timingi 2.5 4 4 7. Wszystko bylo w pelni stabilne. Zadnych zgrzytow i problemow.

Teraz widze ze wszystkie tansze plyty do oc to raczej jak bat do tylka pasuja, przynajmniej jesli chodzi o intela.

A co do asusa to chyba wlasnie wszystkie plyty z serii X to niskobudzetowe produkty, ktore maja wypelnic wlasnie rynek low, a co za tym idzie nie do konca sa odpowiednie do oc.

To moje zdanie i popieram je obserwacja osob ktore maja takowe i wypowiadaja sie na ich temat na roznych forach sprzetowych w necie.

Ja powiem ze zawiodlem sie na moim Asusie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do pytania w temacie...

Ja mam to co w podpisie, dziewczyna ma Athlona XP 2000 1,69GHz na mobo MSI KT4V, 512 RAMu Kingstona 333MHz. W tej chwili różnica wydajności jest BARDZO widoczna.

Natomiast jeśli chodzi o testy to jej sprzet w PCmarku04 ma 2300 punktów, mój: ponad 3900... (sam proc: Athlon XP 2000: 2700, Cel D : 3300 a po OC: ponad 4000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi