Piachu Opublikowano 17 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2003 Wcześniej dzisiejszego dnia pisałem o problemach z wykrywaniem procka przez moją płytę. Teraz przeczytałem na tym serwisie o coppershimach. Mój procek z tego co pamiętam miał rdzeń na wierzchu, nie było na nim nawet oznaczenia co to jest. Rdzeń był jednolitego ciemnego koloru. Do wentylatora dołączony był silikon, którym posmarowałem rdzeń i na przytwierdzony do płyty procesor założyłem wentylator. Mam nadzieję, że czegoś nie zwaliłem. Proszę o opinie i sugestie w nawiązaniu do niewykrywania procesora przez płytę główną. Ile taki procek może wytrzymać bez coppershima ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spavatch Opublikowano 17 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2003 Ile taki procek może wytrzymać bez coppershima ?Ile czego? ;) Kilogramow nacisku? Stopni temperatury? Paskali cisnienia powietrza? :lol: Jezeli procesor ma gumowe klocuszki a radiator ma dobre (tj. silne ale elastyczne) zapiecie uniemozliwiajace chybotanie sie konstrukcji podczas zakladania to rdzen napewno wytrzyma nacisk (z reszta moim prywatnym zdaniem copper shim nic nie daje w nowych Athlonach, to mialo sens gdy procesory mialy ceramiczne obudowy, te organiczne i tak sie nie nagrzewaja... sam zrezygnowalem z tego bajeru...) a temperatura powinna byc w okolicach 50 st. C. Pozdr... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piachu Opublikowano 17 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2003 O to mi właśnie chodziło. Mam nadzieję, że po upgradzie BIOSu płyty to zacznie działać. Ciekawe czy to, że płyta nie wkyrywa procka wpłynie na jego wykrywanie bądź nie pod WinXP ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 17 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2003 ....................... (z reszta moim prywatnym zdaniem copper shim nic nie daje w nowych Athlonach, to mialo sens gdy procesory mialy ceramiczne obudowy, te organiczne i tak sie nie nagrzewaja... sam zrezygnowalem z tego bajeru...) a temperatura powinna byc w okolicach 50 st. C. Pozdr... Herezje kolego szerzycie 8O Przeciez CopperShim nie sluzy do poprawy odprowadzania ciepla, a do ochrony jadra przed nieumyslnym ukruszeniem w wyniku przekrzywienia coolera podczas zakladania/sciagania. Po co ryzykowac jezeli jego koszt jest pryszczem przy cenie samego proca. BTW Jezeli zalozy sie go w ta strona w ktora sie powinno , zeby nie nakrywal/zwieral zadnego z mostkow, to nie bedzie mial wplywu na jego dzialanie ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 17 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2003 spavatch Skoro zrezygnowałeś z cs to chyba lubisz życie na krawędzi (proca :lol:) albo nie sciągasz wiatraka, taka <span style="color:red;">[ciach!]</span>iana płytka a ile problemów zaoszczędza i tak jak wyżej kolega napisał nie służy odprowadzaniu ciepła :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...