Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Kupilem sobie przed chwila mikrofon taki wolnostojacy za 20 zl i mi nie dziala, Mialem juz nieraz w sluchawkach i mi dzialal od razu a ten nie.

Mam karte muzyczna Sound Blaster Live! 24-bit i z niej cztery wyjscia, kolejno od lewej:

Niebieskie,Zielone,Czarne,Rozowe

i mam w zielone podlaczone glosniki, bo maja koncowke zielona, a mikrofon ma koncowke rozowa ale wsadzam, wlaczam rejestrator dzwieku w Windowsie i nic nie slychac, wlaczam Gre i w niej tez nie moga z wiara rozmawiac, wkladam mikrofon w czarne i to samo, a jak wloze w niebieskie to slysze caly czas w glosnikach to co gadam czyli nie to wejscie, ale dzieki temu wiem ze mikrofon dziala.

Wiec pomozcie mi, moze musze cos gdzies wlaczyc lub cos :) Na sprzecie audio w kompie to sie za bardzo nie znam, wlazlem w "Dzwieki, mowa i urzadzenia audio" w panelu sterowania potem "dzwieki i urzadzenia audio" potem zakladki "glos" i "audio" i sprawdzilem czy mam wszedzie ustawionego tego sound blastera czy moze gdzies zintegrowana realtek, ale wszedzie dobrze jest sound blaster wiec juz nie wiem co zrobic, Licze na SZYBKA odpowiedz :) z gory dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

panel sterowania

dzwiek i urzadzenia audio lub jakos tak

zakladka audio/dzwiek

i tam masz urzadzenia nagrywajace jesli nie jest tam twoj sound blaster to go wybierz

nastepnie kliknij na volume/glosnosc i sprawdz czy masz zaznaczony microphone/mikrofon jako zrodlo i czy nie ma tam mute lub glosnosc nie jest nisko

jesli to wszystko jest wlaczone i nadal nie ma dzwieku to masz dwie mozliwosci

A) bierzesz mikrofon do kolegi i sprawdzasz czy dziala

B) jak dziala to sprowadzasz kolege co sie lepiej zna od ciebie na sprzecie komputerowym i ci to ustawi (choc nie wiem co jeszcze mogloby nie grac programowo raczej nic)

C) jak on tez bedzie robil duze oczy to idziesz i reklamujesz live`a

Edytowane przez Canti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zaprzeczam :) Nie mniej jednak mam stycznosc z komputerem juz 12 lat i takie rzeczy nie powinny wystepowac. Tak czy siak jak mowilem nie zaglebialem sie w te teamty bo mi nie zalezalo tak bardzo a ostatni raz bawilem sie z mikrofonem jak mialem 12 lat chyba. Pewnie teraz bym nie mial klopotow ale wtedy no to jakos to nie wychodzilo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry za odgrzane danie w postaci tego topika, ale mam problem z mikrofonem i to taki dosc nietypowy.

Mikrofon nie dziala - ma bardzo mala czulosc (trzeba krzyczec niemal do niego, zeby zarejestrowal jakies ciche burkniecie). Wiem ze tysiac razy pisane bylo o tym ze trzeba go wyciszyc jako urzadzenie do odtwarzania i zaznaczyc do nagrywania (to jest zrobione), ale to nic nie pomoga. Dzwiekówka to ALC882, stery wrzucone, wyjscie wykrywa dobrze. Najdziwniejsze jest jest to ze nie moge zmienic czulosci nagrywania w systemie, tzn:

Dołączona grafika

Suwaki zaznaczone na czerwono sa nieaktywne (nie mozna ich ruszyc), podobnie z przyciskiem w zielonej obwolucie tez nie aktywny.

Prosze o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrób tak:

W trayu kliknij 2 razy na głośniczek, następnie wejdz w zakładke Opcje następnie Właściwości przełącz sie na nagrywanie, teraz znów Opcje włącz Sterowniki Zaawansowane pod faderem Mikrofonu powinien pojawc się przycisk Zaawansowane i tam zaznaczasz Mic oost lub +20 (zależy od karty),

to jest tak jakby przedwzmacniacz mikrofonowy.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opcje/Sterowniki zaawansowanie jeste niaktywna niestety :(

Dołączona grafika

EDIT: Czesc problemu juz rozwiazana, wrzucilem nowe stery Realtek'a zamiast standardowych dolaczanych przez ASUSa do mobo i wszystko niby chodzi, ale nie moge Mic Boosta wlaczyc przez co mikrofon ma bardzo slaba czulosc :(, mozliwe zeby karta (ALC882) nie obslugiwala Boosta?

Edytowane przez ent

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi