nevermind Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Witam. Ostatnio kupilem Dysk Maxtor 250 gb sata, po podlaczeniu do plyty (dfi infinity nf2, probowalem tez na asusie nf2), bios go nie widzi. Dysk jest calkowicie nowy. Czy to oznacza ze jest uszkodzony, czy jest to wina ze mam jeszcze plyte na nforcie 2? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 SATA jest jako dodatkowy kontroler czy wbudowana obsługa w mostek ?? Ja miałem Solteka nf2 z kontrolerem promise SATA - dysk w biosie nie był widziany. Trzeba było uaktywnić kontroler SATA a potem wejść do biosu ale kontrolera a nie płyty (następny screen po biosie płyty podczas uruchamiania kompa). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nevermind Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Dodatkowy kontroler. Wlasnie w tym drugim screenie po biosie go tez nie widzi, a nic ustawic tam nie moge. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 (edytowane) I w tym drugim biosie z tego co pamiętam też jest niewiele. Możesz tylko założyć "array", po czym przydzielasz miejsce na dysku. Nigdzie nie jest wpisane jaki to dysk. Dopiero podczas tworzenia "array" pojawia się info o dostępnym miejscu. Najlepiej sprawdź w instrukcji płyty rozdział o zakładaniu raida. Bo te dodatkowe kontrolery działają właśnie poprzez raid. Nawet jeśli jest to pojedyńczy dysk. Edytowane 11 Kwietnia 2006 przez Conti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nevermind Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 I w tym drugim biosie z tego co pamiętam też jest niewiele. Możesz tylko założyć "array", po czym przydzielasz miejsce na dysku. Nigdzie nie jest wpisane jaki to dysk. Dopiero podczas tworzenia "array" pojawia się info o dostępnym miejscu. Najlepiej sprawdź w instrukcji płyty rozdział o zakładaniu raida. Bo te dodatkowe kontrolery działają właśnie poprzez raid. Nawet jeśli jest to pojedyńczy dysk. No tak. Tylko ze tam w ogole nie ma widac tego dysku, a jak chce wejsc do tego menu, to pisze ze urzadzenie nie podlaczone, bla bla. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2006 może aktualizacja biosu kontrolera coś wniesie. Sprawdź jak masz możliwość ale na płycie z bezpośrednią obsługą SATA, bez dodatkowych kontrolerów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MBX Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Sprawdź poprawność połączeń. Próbowałeś na innych portach SATA? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nevermind Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Sprawdź poprawność połączeń. Próbowałeś na innych portach SATA? Probowalem. Inne kable tez. Aktulizacje Biosu tez. Nie probowalem go sprawdzac na nowszej plycie (np z nforcem4) bo nie mam takiej mozliwosci. Oddalem go na gwarancje, jestem ciekaw co z nim jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nawi Opublikowano 17 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2006 mam taki dysk tyle ze 80 gb. trzeba zainstalowac w biosie dodatkowe sterowniki sata Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...