Skocz do zawartości
adamek69

Za Ile Sprzedam Swój Stary Sprzęt Na Socket A ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Moja teraźniejsza konfiguracja:

CPU: AMD Athlon Thunderbird 1400MHz 256KB cache (OMG, jeszcze tak niedawno wywaliłem ponad 700zł na ten procesor!!!)

Mobo: ASUS A7M266 (za tą płytkę dawniej też nieźle zabuliłem)

GPU: Nvidia 5600FX 64MB Gainward

Dwa napędy: nagrywarka cdrw nec i czytnik dvd teac

Reszta zostaje, czyli:

RAM: 1GB HYNIX (2x 512MB)

HDD: Maxtor DiamondMax9+ 80GB

Teraz pytanie, czym zastąpić starą architekture?? Myślałem nad Abit AN8 Fatal1ty + AMD Athlon X2 4400+. Co wy na to?? Do tego jakaś grafa na PCI-E, nie mam pojęcia jaką wybrać (napewno nie ATI!), dodam tylko że chce mieć FULL DETALE w America's Army (ma się grać jakby się film oglądało :) ).

Powiem szczerze, kasy nie mam wogóle, dopiero zbieram. Ale już chce mieć zaplanowane co kupię (zanim sprzedam stary sprzęt trochę czasu minie), tak więc proszę o pomoc!!!

Pozdrawiam!

Adamek69.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za ww spzret dostaniesz okolo 350zl

jesli chodzi o to co masz kupic to pzry twoim mysleniu w kase najlepszym rozwiazniem bedzie:

-DFI LanParty UT NF4 Ultra-D

-AMD Athlon 64 X2 3800+ BOX

- Radeon X1900XTX Sapphire 512MB jesli bedziesz mial duzo kasy bo on kosztuje okolo 2300zl a jesli mniej to GF 7800GTX za jakies 1800 a jesli jeszcze mniej to GF 7900GT

Podaj ile bedziesz mial na to kasy bo tak to mozna skladac i skladac!

Edytowane przez Fisher15

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- Radeon X1900XTX Sapphire 512MB jesli bedziesz mial duzo kasy bo on kosztuje okolo 2300zl a jesli mniej to GF 7800GTX za jakies 1800 a jesli jeszcze mniej to GF 7900GT

Skad takie ceny :blink:

do praca i plytki sie przychyle. Chociaz jak chcesz wydac mniej kasy bierz opterona 144 lub Venice 3k+

grafe wez w zaleznosci ile masz kasy

ATI X1900XT ---> 1800

GF 7900GT ---> 1250

GF 7600GT ---> 800

To wedlug mnie najlepsze karty w danych progach cenowych.

Edytowane przez Kas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

OK, mniejwiecej pokalkulowalem ile $$$ będę w stanie uzbierać i ułożyłem nowy sprzęt:

CPU: AMD SEMPRON 3000+ 939 - 375,- zl (podkrece go do 2400MHz i mi starczy jak narazie, a w przyszłości zakupie x2)

MB: tutaj mam dylemat, brać tego abita an8 fatal1ty czy dfi lp nf4 ultra-d??? Osobiście bardziej jestem za abitem, może źle wybieram??

GPU: więcej niż 400-500zł na karte graficzną nie chcę wydać, ale chciałbym aby miała 256mb pamięci i szyne 256bit, możliwe to jest ? :)

Reasumując: będę miał _MAX_ 1500zł na sprzęt (lol i ja za ta kwote chcialem x2 z mobo i grafa :)), a ma być on do takich zastosowań jak wyżej opisałem (szczególnie zależy mi na dobrych deletalach w America's Army). Proszę o pomoc!

Pozdrawiam!

Adamek.

Edytowane przez adamek69

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Asrock dual sataII, sempron 3000+ i na grafe zostaje jakieś 800-900, w tej cenie można chwytać 7600gt albo 7800gt (dla upartego sie znajdzie ;) ). Pamiętaj też o dobrym zasilaczu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

OK, mniejwiecej pokalkulowalem ile $$$ będę w stanie uzbierać i ułożyłem nowy sprzęt:

CPU: AMD SEMPRON 3000+ 939 - 375,- zl (podkrece go do 2400MHz i mi starczy jak narazie, a w przyszłości zakupie x2)

MB: tutaj mam dylemat, brać tego abita an8 fatal1ty czy dfi lp nf4 ultra-d??? Osobiście bardziej jestem za abitem, może źle wybieram??

GPU: więcej niż 400-500zł na karte graficzną nie chcę wydać, ale chciałbym aby miała 256mb pamięci i szyne 256bit, możliwe to jest ? :)

Reasumując: będę miał _MAX_ 1500zł na sprzęt (lol i ja za ta kwote chcialem x2 z mobo i grafa :)), a ma być on do takich zastosowań jak wyżej opisałem (szczególnie zależy mi na dobrych deletalach w America's Army). Proszę o pomoc!

Pozdrawiam!

Adamek.

MoBo bierz Epoxa EP-9NPA+Ultra a tą różnice co zostanie z ceny moba przeznacz na X800GTO 256Mb/256Bit ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Blee, ASRock, nie chcę :razz:

Odnośnie Epoxa... czy to dobra firma??? Szczerze mówiąc mało o niej słyszałem... Przeglądając specyfikacje Abit AN8 Fatal1ty i Epox EP-9NPA+Ultra to prawde mówiąc wiele się od siebie nie różnią, Abit obsługuje pamięci ECC i ma system OTES (który prawde mówiąc jest mi zupełnie zbędny!). Czy EPOX to lepsza firma od ABITa??

Aha, nie trawię ATI (jak i ATI nie trawi mnie - używam Linuksa). Jeżeli chodzi o karte graf to tylko nvidia (400-500zł max). BTW. czy dobra karta graficzna rozwinie skrzydła na tym sempronie podkreconym do 2400MHz??

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Blee, ASRock, nie chcę :razz:

Odnośnie Epoxa... czy to dobra firma??? Szczerze mówiąc mało o niej słyszałem... Przeglądając specyfikacje Abit AN8 Fatal1ty i Epox EP-9NPA+Ultra to prawde mówiąc wiele się od siebie nie różnią, Abit obsługuje pamięci ECC i ma system OTES (który prawde mówiąc jest mi zupełnie zbędny!). Czy EPOX to lepsza firma od ABITa??

Aha, nie trawię ATI (jak i ATI nie trawi mnie - używam Linuksa). Jeżeli chodzi o karte graf to tylko nvidia (400-500zł max). BTW. czy dobra karta graficzna rozwinie skrzydła na tym sempronie podkreconym do 2400MHz??

Pozdr.

Epox robi dobre MoBa. Za 400-500zł dobrej grafy nie kupisz co najwyżej średnią ;) Sempik wykręcony na 2400Mhz i taki GF7600GT to byłby dobry zestawik według mnie. Masz mniej na grafe więc bierz GF6600GE, GT lub pokuś się o GF7600GS tą bardziej polecam ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6600ge wyparowały z allegro ;)

tak jak piszą poprzednicy odpuść sobie tego apita a lepiej dołóż go grafy

o full detalach przy karcie za 400-500 w Americasie zapomnij, chyba że w 800*600 (żeby nie było to też gram i się orientuje co do niej potrzeba ;) ), w 1024*768 też pewnie uciągnie ale super dużej ilości fps'ów mieć nie będziesz(no w pomieszczeniach to będizesz miał ;), chyba że kupisz grafe za 1k złotych (btw. mój kolega będzie niedługo sprzedawał 7800gt :P, a na x1800xt możesz spokojnie pośmigać w 1600*1200 przy dużej ilości ramu)

A co do asrocka to niebyłbym takim sceptykiem - nie chce i już - bo akurat ta płyta im sie udała ;) a i grafe kupisz lepszą więc lepiej to przemyśl

Edytowane przez przemekbydgoszcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Troche porozgladalem sie na forum i na komputroniku i ułożyłem sprzęt który na 99% biorę, tylko proszę jeszcze o Waszą radę :) :

AMD Sempron 3000+ s939

ABIT AN8 Fatal1ty

GeForce 6600 Gigabyte Silent Pipe 256MB (400/800) TV/DVI BOX (PCI-E)

Razem: 1503zł (nie licząc radiatora scythe ninja plus)

Do tego ze starego kompa:

DDR Hynix 2x512mb

Maxtor DiamondMax9+ 80GB ATA

Zasilacz 380W ANTEC (ten z obudowy Sonata)

I co Wy na to??

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez sensu kompletnie kupujesz bardzo droga plyte i semprona na 939 :mur: topisz wtych 2 rzeczach 1050 zloty

Bierzesz za te pieniadze san diego 3700+[ 1 mb cache , sempron 128] i tego asrocka ktory naprawde jest dobra plyta i zmiata z poiwerzchni ziemii tego semprona

Podsumowujac totalnei przeinwestowujesz w plyte glowna i dokladasz najslabszy procek na 939. Przecietny uzytkownik athlona 939 ztym asrockiem nakopie ci wiesz gdzie a zaplaci 700 zloty roznica pomiedzy sempronem a athlo0nem jest 10 %

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie kupuj tej płyty, płacisz za nazwe Fatal1ty, jezeli chcesz faktycznie BARDZO STABILNĄ i DOBRĄ płytę - bierz EPoXa 9NPA+ ULTRA, to samo co abit(albo lepiej) a za mniej kasy. Róznice dołóz do karty graficznej, 7600gs to teraz bedzie minimum zeby grać w nowe tytuły (np. oblivion)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Facet ty se chyba jaja robisz :D

Jak chcesz pomarzyć o jakiś detalach to zapomni o 6600.

Jedyny sensowny konfig jaki widze w tej kwocie to :

Athlon 64 3000+ s.939 Venice oem - 445 zł

DFI NF4 Infinity s.939 - 325 zł

Galaxy GF 7600GT 256MB DDR3 128Bit PCI-E - 750 zł

1520 zł

+

Scythe Samurai Rev.B Uniwersalny - 85 zł

Wszystko w www.proline.pl

Na tym konfigu będziesz mogł pomyśleć o zagraniu w jakieś gierki na wyrzszych detalach bo na 6600 to se zagrać w Dooma możesz ...

Co do OC to jak sie troszke podkształcisz na temat płyty to wyciśniesz niewiele mniej niż na tym Fatality , a chłodzenie Samurai dlatego że frezerow w Proline niemają a samuraje chyba najgorsze niesą jak sie myle to poprawcie.

Edytowane przez Ower_lolek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK! Tak więc ABIT AN8 Fatal1ty odpada :) EPoXów EP-9NPA+ już nigdzie nie ma... :(

Co powiecie na Asus A8N-E nForce4 Ultra 379,- zł ???

Ten ASUS A8N-E + Athlon 3000+ LUB Sempron 3000+ s939 (tutaj proszę o poradę co wybrać) + jakiś geforce 7600GT....

Uff, dzięki z góry za nakierowanie mnie n00ba na dobrą drogę :)

Serdecznie pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi