Skocz do zawartości
/// Kaszpir ///

Pech czy standard ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Posiadam AMD XP 1700+ 0,13 B0.

Procek udało mi się podkręcić do 11,5 x 166Mhz = 1910Mhz przy 1.75V.

Przy 1.85V udało mi sie ustawić na 2100Mhz 12 x 172Mhz (moja płyta nie ma mnożnika 12,5 ale za to ma mnoznik do 22,5 :)

Jako że moje chłodzenie to Titan 5TB , którego ze względu na poziom hałasu wyciszyłem za pomoca FanMate1 (obnizyłem prędkosc wentyloatora z 3100 do 2000obr) raczej nie chce ustawiać napiecia wyższego niż 1.75V.

Lekko się załamałem gdyż 1910Mhz (nie chce stosowac pośrednich częstotliwosci , wolę oficjalne FSB :) to chyba nie szczyt marzeń dla O/C.

Wiec jak to jest do ilu średnio podkręcają się AMD 1700+ B0 przy napieciu max 1.75 V ?

Czy może spróbować wyminić za kilka dni procesor na inny ? Może będzie lepszy czy raczej ten stepping już tak ma i raczej na jeszcze mocniej podkręcajacy się procesor przy max. 1.75V są małe ???

PS. Teraz próbuję 11,5 x 166Mhz przy 1.65V :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze chyba mam pecha :(

Wczoraj robiłęm testy jako 12x174Mhz (2100Mhz) przy 1.85V i koputer mi się sam wyłączał (normalnie dyski sbie wyłaczył) :(

Chyba mój zasilacz - Enlight 250W lekko nie wydala :(

Troszkę ma do zasilania (1xdvd , 1xcdrw , 1xhdd (czasami jeszcze 1 HDD) , 2xpamięci , 1xsieciówka , 2 dodatkowe wentylatorki ...

No i procka :(

Myślicie że to zasialcz czy poprostu taki pechowy procek ?

Bo na 12x166 bez problemu idzie ale na 1.85V , a to troche ża dużo :( To chyba już lepiej 11,5 x 166 przy 1.7V :)

Warto spóbowć wyminić procka na inny ? Jest szanasa na lepszy OC ale na napiecie nie wyższym niż 1.75V ? Może poczekać z tydzień / dwa i wyminić na jakiś z innego tygodnia (52 lub 53 tydzień :)

Jak sądzicie ?

Czy raczej nie ma sensu ? (aha raczej "dobieranie" odpada , poprostu może mi wymienią - sztuka za sztukę)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...