Skocz do zawartości
Gość alepajonki

Monitor Lcd 17" W Okolicach 1000 Zł

Rekomendowane odpowiedzi

Gość alepajonki

W niedługim czasie planuje kupić monitor LCD (nie dla mnie B) ) - generalnie jego zastosowaniem będą gry, filmy i praca biurowa (Word, Excel, itd...). Zastanawiam się na Benq FP71V+ - zbiera bardzo dobre noty - co o nim myślicie?

Ranking Chip z sortowaniem wg jakości obrazu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym nie wybral tego panelu, poniewaz identyczny ma moj kolega i ma on juz dosc duzo badpixeli.

ale to pewnie tylko takie cos jest u niego :mur:

ja bym dolozyl ok 200 zl i kupil: Fujitsu-Siemens ScenicView P17-2 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Forum co kupić jest przeznaczone na wszystkie dyskusje/flejmy na temat wyboru, wyższości jednego produktu nad drugim. Tematyka tego działu to:

Procesory

Płyty główne

RAM

Karty graficzne

Gotowe zestawy

Forum nie jest przeznaczone do dyskusji o wyborze: laptopów, zasilaczy, myszek i klawiatur itp

Wszelkie pytania o konkretny produkt, problemy z nim związane, porady itp. należy kierować w odpowiednim dla produktu dziale tematycznym

Edytowane przez DarkArrow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@DarkArrow

wyluzuj :) mamy swieta i wogole :)

ale jak by tak patrzec to by duzo tematow trzeba bylo pozamykac, poniewaz w kazdym jest cos o zasilaczach i monitorach :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość alepajonki

Sorry - myślałem, że Co Kupić dotyczy wszystkiego :)

A może lepiej kupić jakiś high-endowy model kineskopowy 19"? Zastanawiam się nad Samsungiem 997MB - podobno jeden z lepszych.

Edytowane przez Venice

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Venice

to zalezy. jesli jest malo miejsca u twojego kumpla/kumpeli i jest i nie gra nalogowo w gry typu quake :) to ja bym sie sklanial ku LCD. ale jesli tu nie chodzi o "miejsce" to rownie dobrze moze byc to normalny monitorek :)

w tedy wybral bym tego LG Flatron F900P

edit//

Samsungiem 997MB tez jest dobry, ale LG wytrzymuje wieksze odswiezanie :) i wedlug mnie lepiej wyglada :D

Edytowane przez rafifeo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość alepajonki

Kolega spędza 90% czasu przed grami :)

Miejsce nie stanowi problemu - dlatego też myślimy na CRT.

//edit//

A co z Samsungiem 997MB - podobno w tej chwili wszystkie kineskopowe prezentują tą samą jakość obrazu, ale sam nie wiem, bo JUŻ DAWNOOO nie widziałem żadnego testu.

Jeśli chodzi o odświeżanie to przy 1280x1024 ma 85Hz, więc wystarczy. Bardziej chodzi mi o ostrość obrazu i geometrię, bo w sumie tylko to różni CRT-ki.

Edytowane przez Venice

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tego samsunga w realu nie widzialem... LG ma ostry obraz :) , nawet przy szybkich scenach nie widac smuzenia... wiec ja bym wybral LG :lol:

@Venice

cos ci sie chyba pomylilo :lol:

10280x1024

:lol: Edytowane przez rafifeo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość alepajonki

Wracając do monitorów LCD - może jednak warto by kupić płaski monitorek? Jeśli ktoś coś ma do powiedzenia to bardzo proszę, bo kolega chciałby jak najszybciej złożyć zamówienie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przy LCD wzrok sie mniej meczy :lol:

i to chyba tylko tyle, bo:

sa drozsze

czasem przeszkadza maly kat widzenia

szybkie gry moga smuzyc na nim

tak ogolem to LCD polecam do biura lub jesli ktos duzo pracuje przy kompie/malo gra

Ty pisales ze twoj kumpel gra w 90% wiec polecam LG Flatron F900P :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość alepajonki

Kolejne uno problemo - przed chwilą przeglądałem cenniki kilku sklepów i zero takich monitorów. Tylko w jednym (ATN) mają LG Flatron F900B - jest właściwie lepszy czy gorszy od wersji P?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość alepajonki

350 złotych róznicy swoje znaczy ;)

Wymagania to są takie, żeby poprostu wyświetlał dobry obraz przy 1280x1024@85Hz (generalnie chodzi o ostrość obrazu) i żeby ustawienie pozycji obrazu nie stanowiło problemu (chodzi o to, żeby obraz wypełniał cały obszar ekranu).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość alepajonki

W końcu znalazłem LG F900P w rozsądnej cenie - 400 zł monitor + 35 zł przesyłka (nie wiem za co, ale tyle kosztuje :lol2:).

http://allegro.pl/item98080727_super_cena_..._gwar_fvat.html

I tu moje pytanie - czy po kompleksowej regeneracji (factory refurbished) monitor faktycznie jest jak nowy? Bo tu moje zdziwienie - w innych sklepach po 700-800 zł, a tu za 400 zł :o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wedlug mnie troche to podejrzane <_<

imo po kompleksowej regeneracji wszystko jest mozliwe... ja bym tego nie kupowal :? w takim razie kup tego IIYAMA i bedzie dobrze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość alepajonki

Hmm... Teraz dopiero zauważyłem, że iiyama nie ma płaskiego ekranu :mur:

Na tego LG gościu daje 3 miesiące gwarancji - na sprawdzanie czy wszystko gra chyba wystarczy? Mógłbym wrzucić powiedzmy na 12 godzin maksymalną rozdziałkę z maksymalnym odświeżaniem (oczywiście takim jakie deklaruje producent) - i po 12h wrzucam Nokia Monitor Tester to patrzę czy obraz pod każdym testem jest dobry. To chyba by wystarczyło :o ? A może w ogóle nie ma sensu, bo przecież CRT i LCD to zupełnie inna technologia :|

Edytowane przez Venice

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oferuję Państwu superpłaski monitor CRT 19''

ma plaski ta iiyama ;)

jesli tak gosciu proponuje z tym LG to mozna sprobowac. jesli cos nie bedzie gralo to zwrocisz i bedzie ok

Edytowane przez rafifeo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość alepajonki

ma plaski ta iiyama...

No to jest pewna rozbieżność, bo gdy zapytałem sprzedawcę o ekran (na Allegro ewidentna większość CRT ma wypukłe ekrany :excl:) odpisał, że ma "lekko" wypukły. Co miało oznaczać to "lekko" - nie wiem :lol2:

W każdym razie kumpel kupi LG, bo w testach Chipa lepiej wypadł (a w sumie jego 17"-owy braciszek :)) - 94% vs 82% iiyamki :)

Edytowane przez Venice

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi