Skocz do zawartości
Gość Bari

Zmiana :]

Rekomendowane odpowiedzi

rozumiem ale otwarcie wielu roramow + sciaganie + nagrywanie plyt co czesto mi sie zdarza zamula troche kompa wiec czy niebedzie dobrym rozwiazaniem kupno tego procka za tak niska cene?

Zalezy czy te programy korzystaja w 100% z procka, czy tylko w kilku, bo równie dobrze moge miec właczone sciaganie, opere, nero + wypalanie dvd, total commandera, gadu gadu i całą mase innych programow a moj sempron sobie z nimi poradzi. Jest sens kupić dual core gdy kompresujesz filmy często albo coś tego pokroju a w tym samym czasie chcesz sobie siedziec i np. przegladac forum albo ogladac film. IMHO (podkreslam, to JEST TYLKO MOJE ZDANIE) -> wymiana Twojego sprzetu na grzałke jaką jest D805, nie ma sensu jezeli nie robisz czynnosci wyzej wymienionych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok zeby zakończyć temat bez końca moje pytanie brzmi .

Otóz czy oplaca sie zmieniac na d805 ? Komp bedzie uzywany glownie do wszystkiego np. Neta ,Sciągania,Nagrywania Plyt ,Kompresji filmow (czasem) otwierania wielu aplikacji na raz, gier , sluchania muzy ogolnie robienia tego wszystkiego razem i ma on chodzic 24 h na dobe ogolnie non stop ,Chcialbym zeby to byl komp conajmniej na 1 , 1,5 roku .

i widze jego konfig tak :

Intel Pentium d 805

Mobo nie mam kompletnie pojecia

2gb /jak niemusza byc to ddr 1 a jak musza byc to ddr 2

7600gt

160Gb

Fortron 400w

DVD lite on

Wszystko oczywiscie O/C

Jak to widzicie czy bedzie to lepsze od mojego wysluzonego newcastle i czy warto za ta cene przejsc na 2 jaja dopoki niestanieje x2 czyli za jakies 1 , 1 ,5 roku

I jaka mobo niezbyt droga z pci-e i czy jest obslugujaca ddr 1 i ddr 2 ??

Edytowane przez Bari

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozumiem ale otwarcie wielu roramow + sciaganie + nagrywanie plyt co czesto mi sie zdarza zamula troche kompa wiec czy niebedzie dobrym rozwiazaniem kupno tego procka za tak niska cene?

Zamulanie kompa często oznacza nie obciążenie w 100% procesora, a wypełnienie w 100% pamięci RAM. Powiem to tak: takie operacje jak reagowanie na myszkę, otwieranie folderów, przewijanie strony w necie, to pomijalnie małe obciążenie procesora na ogół. Może po prostu dołóż więcej pamięci? Ile masz wolnej pamięci, kiedy Ci się "zamula"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc z tgo co widze to płyta z ddr i obslugująca PentiumD to Asus P5P800 SE, z tym ze ona ma AGP, nic inego nie znalazłem. A jeśli szukasz taniej i w miare dobrej płyty do oc to kup Asus P5LD2-SE, a myśle ze nie ma co w ogole brać pod uwage x2 bo jej cena nie ma odwzorowania w wydajności w stosunku marnych 500set zł Pentiuma. Ja swojego jak narazie puscilem na standardowym napięciu na 3,7ghz i na stockowym chlodeniu wiec mysle ze to rewelacja, temp w stresie nie przekracza 50 st. Co tu duzo mowić, mysle ze oplaca Ci się wymienić tego Altka na Pentka, z uwagi tez na to co wypisałeś, jakie czynności chcialbyś robić na raz, a jeden z foruwiczow, nie pamietam nicka przesiadl sie z sempa 939 i odczul ulge w codziennym zyciu na kompie. A wiec wniosek z tego jest jeden, kup PentiumD :)

EDIT

Zaslike jak juz wez fortrona 350W THA, z uwagi na to ze ma mocna linie 12V i bardziej nadaje sie do nowych procow. A pamięć jak juz wczesniej pisalem weź w 2 kościach.

Edytowane przez andrzej_men

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tzn znarazie zasilacz zostaine ten sam (chyba ze sie cos zmieni) a za jakis miesiac kupie cos innego a wole kupic narazie kosc 1gb a za miesiac kupic znowu 1gb do dualu?

i wezme ta mobo co proponujesz asusua ................... SE 377 zl w apollo wiec lajt

Edytowane przez Bari

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ej panowie nie rozumiem.

Masz amd 64 3000 wykreconego na 2,5ghz i Ci nie wystarcza??

Smieszny jestes.

pentium d 805 pobiera prądu jak stara pralka i grzeje się jak ... aż szkoda gadać.

Dołożć pamięci, do gier zmień grafe i już.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ale ten d805 bedzie bardziej przyszlosciowy i jak teraz wszystko zmienie jak mam kase to doiero za jakies rok ,poltora bede myslal o kompie ,

Narazie wybralem tak

Procesor - Intel Pentium d805

Mobo-Asus P5LD2-SE

Ram- niewiem jaki ale musi byc 667 najlepiej jedna kosci narazie chociaz

Grafa -Geforce 7600gt 590/1500 256/128

i reszta zostaje

Fortron 400w

Maxtor 80

DVd Lite on

Stacja dyskietek :]

Buda :]

a Sprzedam

AMD Athlon 64 3000+ Newcastl s754

Asus K8V-x

2x512 DDr pc 3200

AC Freezer 64 pro ma 2 miechy :]

Edytowane przez Bari

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm raczej musisz zmienic pamieci na ddr II jesli chcesz 805d. Tzn jest jedna plyta , ktora obsluzy i ddr I i ddr II wraz z dwujajkowym procem majac pelne gniazdo pci- express (mam ja w podpisie ;)

Ale podkrecic na tym sie nic nie da sensownie ( u mnie powyzej 145 fsb sciana), pamieci sa single channel do tego po 2 sloty, a nie 4.

Do tego obciazenie wieloma programami nie jest w 100% zalezne od procesora , waskim gardlem czesto pomijanym jest dysk i prawdopodobnie w twoim przypadku sporo by dala zmiana na cos z NCQ (kupilem ostatnio taki do zestawu kumplowi i mowi ,ze widzi roznice w szybkosci dzialania).

Wiec tak jesli juz masz te 2 gb pamieci ddr I i majac dobrze krecacego sie a64 na s 754 poszukalbym plyty na nf4 pod ten socket , zeby wsadzic grafike pci-ex, i cos z obsluga sata II (albo sata I tylko ,ze nie wszystkie obsluguja ncq) do tego 7600 gt i dysk np samsunga z NCQ.

Natomiast jesli bedziesz i tak kupowal pamieci to bierz 805d z ninja, plyte poczytaj w temacie o 805d tam wszyscy polecaja jeden model , ale nigdy nie pamietam dokladnie tych porabanych oznaczen asusa.

Pozniej bedzie ci sie o wiele latwiej przesiasc na conroe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok bo widze ze temat dalej jest ze 50% mowi zmien 50% niezmieniaj wiec co bedzie wydajniejsze na dluzszy okres czasu .Komp w zasadzie do wszystkiego .

Procesor - Intel Pentium d805

Mobo-Asus P5LD2-SE

Ram- DDR 2 2x1 Gb 667

Grafa -Geforce 7600gt 590/1500 256/128

Fortron 400w

Maxtor 80

DVd Lite on

LUB

AMD ATHlon 64 3000+ Newcastle

DFI Ifinity nf 4

Geforce 7600 gt 590/1500 256/128

DDR 2 x 1GB 400

Fortron 400w

Maxtor 80

DVd Lite on

Powtarzam komp ma byc na p;rzyszlosc bez dokladania pieniedzy no moze . zmiana chlodzenia na procku + dysk+ 1gb ramu jak bedzie potrzeba co jest lepsze wydajniejze i przyszlosciowe prosze o przemyslane odpowiedzi

nie chce zeby fanatyk amd mowil ze amd 100% lepszy a to bedzie nieprawda i odwrotnie

Edytowane przez Bari

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moim zdaniem przeczekaj do pojawienia się conroe albo am2(zależy co bedzie wydajniejsze) i wtedy kup albo do obniżenia cen D920,

jeżeli chcesz wykożystywać komp do słuchania, przeglądania netu to naprawde ten konfig który masz naprawde Ci powinien starczyć do przeczekania na nowe technologie,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tez jestem za tym abys poczekal... chyba, ze wymiana Cie nic nie kosztuje to wtedy mozesz wymieniac :)

ale pamietaj Intel D 805 sie bardzo grzeje i na stokowych ustawieniach nie jest, az tak mega wydajny, a zeby go ladnie podkrecic to trzeba dobrej klasy AC - Ninja Scythe itp.

mozesz tez zobaczyc testy procka w marku 06, gdzie akurat ten model 2-rdzeniowki Intela wypada dosyc slabo, a jak wiemy mark 06 wykorzystuje moc 2-rdzeniowych prockow

Edytowane przez DarkArrow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to by było najlepsze wyjście albo spróbuj zmienić na s.939

sprzedał byś tego procka powiedzmy za 400zł, płyte też(nie wiem po ile stoją)

i kupił byś Epoxa 9NPA Ultra, Athlona64 3000+ i jesteś przygotowany na taniejącego x2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak a co lepiej athlona czy semprona na 939

Obecnie lepiej już chyba Athlona, bo Sempron jest już o wiele droższy niż dawniej i jest już mała różnica cen między nimi. Jak masz kasę to dołoż do Athlona. Edytowane przez pajak28

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NIEE on mi starcza ale chcialem cos na przyszlosc ale po dlugich przemysleniach postanowilem .

Zostawic

AMD Athlon 64 3000+ Newcastle

Asus K8V-X / zamiana na DFI infinity nf 4

1gb ddr 400 dokupuje 2 x 1Gb = 3GB

RAdeon 9250 /zamieniam na Geforce 7600gt 580/1500

I ten konfig jeszcze dlugo dlugo pociagnie i wtedy jak x2 lub cos nowego bedzie w przystpnej cenie to wtedy moze zmienie

Z ciekawośći ktora grafa jest lepsza .

1.Geforce 6800XT 256MB 256-bit DDR PCI Express x16 325/600

2.Geforce 6600GT 128MB 128-bit 500/1000

3.Radeon X1600PRO 256MB 128-bit GDDR2

4.Geforce 7600GS 256MB 128-bit GDDR2 PCI Express x16 550/850

oraz co o tym sadzicie? http://allegro.pl/item99051910_aerocool_st...ter_nowosc.html

Edytowane przez Bari

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi