kata strofa Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Mam płytę Gigabyte K8NS-Pro na socket 754. Jakiś czas temu bawiłem się w przetaktowanie rdzenia i pamięci mojej karty graficznej (Radeon 9600), która jest chłodzona pasywnie. Po pół godzinie grania na podkręconej karcie komputer się zresetował. Teraz nie mogę nawet drobniutko przetaktować procesora: po ustawieniu 204 MHz częstotliwości HTT, reset nastąpił jakieś 20 minut po odpaleniu systemu (Linux). Czy przegrzewając kartę, mogłem uszkodzić coś na płycie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
`fdl` Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Myślę że bardzo trudno byłoby to zrobić, spróbuj odkręcić i wtedy zabrać się za cpu. Wiatrak aby na pewno się kręcił? Czy te ustawienia są stabilne na prime i spi? Wreszcie zmieniałeś mnożnik HT i dzielnik pamięci? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kata strofa Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Karta jest podkręcona pod Windows (ATITools), rozumiem że po resecie do Linuxa jest na ustawieniach fabrycznych... tak więc wiesza się na karcie niepodkręconej. Wiatrak na CPU kręci się na 1200 RPM, na standardowym HTT (200 MHz) temperatura w idle jest 29 st., więc nie powinno być problemu że dla 204 MHz procesor po 20 minutach się przegrzewa, nie? Otóż 204 MHz PRZED moją zabawą z kartą było stabilne i komp chodził długo pod Linuxem i Windowsem, grał i liczył (moja własna numeryka, dość pokręcona). Tak więc coś chyba się stało z płytą :( ale jak to do #$%#$ możliwe?? przegrzałem płytę wokół slotu AGP? Mnożnik HT ustawiłem na 3x, żeby nie było że coś innego przetaktowałem. Dzielnik pamięci (mam 2x512) jest taki że pamięci DDR400 chodzą na 333 MHz dla HTT = 200 MHz :( słynne problemy z K8NS-Pro na socket 754 :(( Tak więc po podniesieniu do HTT=204 MHz to częstotliwość RAM nawet nie doszła do 340 MHz. Chyba nie w tym przyczyna, nie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
`fdl` Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 (edytowane) Oczywiście nie. Włącz program z termometrem najlepiej i proca i grafy. Dobrze by było gdyby miał opcję zapisywania do plików zmian temperatury (tzw. logów). Jak się zgrzeje, zobacz co było przyczyną w pliku :) Jeśli to nie wzbudzi podejrzeń, sprawdź inną kartę agp (najlepiej z termometrem). Może to karta się wykrzacza? Pozdrawiam i powodzenia ;) Edytowane 19 Kwietnia 2006 przez `fdl` Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kata strofa Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Masz rację, sprawdzę inną kartę. Moja obecna nie ma termometru, więc najwyżej palcem mogę sprawdzić jej temperaturę :) Mam taką koncepcję: może uszkodziłem sobie nieco kartę graf., a moja płyta mimo wszystko (tzn. zapewnia mnie, że częstotliwość AGP jest 66 MHz i basta) podnosi taktowanie magistrali AGP kiedy zmieniam taktowanie HTT? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
champion__103 Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Miałem odobnie. Na swoim starym asusie (chodzi o płyte gł) karta podkręcała mi się wyśmienicie. Jag zmieniłem na asrocka (takiego jak w podpisie) karta po podkręceniu chodźby o pare megaherców rozgrzewa się do 90 stopni i komp się resetuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
`fdl` Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Nie jestem pewien, ale chyba gigabyte'y mają blokady agp. Więc nie ma mowy o przetaktowaniu agp. Zresztą, to tylko HTT 204, więc pewnie 1-2 mhz wzrosło góra. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kata strofa Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 No tak, ale jeżeli karta graficzna została uszkodzona przez przegrzanie (na ile jest to możliwe??), to może te 1-2 MHz już jej wystarczą... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...