Skocz do zawartości
Samuelson

Temperatura Hdd

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Ja mam ostatnio po 50 na dyskach i właśnie kupuje wiatrak żeby przymocować przed nimi, bo to troche dużo jednak, sprawdź palcem czy czujnik nie przekłamuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temperatura 49*C jest juz katorgą dla dysku i nie chce nic mowic ale jeśli nic z tym nei zrobisz to padnie z przegrzania. napsiz jaki to dysk, gdzie jest przykręcony, czy masz wentylowana obudowę.

Temperaturę dysku powinno utrzymywac sie w bezpiecznej granicy 30-35*C.

Edit.

mialem edytowac aby dopisac zebys sprawdzil temperaturę dotykając dysku aby sie upewnic ze czujniki nie kłamią, "Grzechu_1990" mnie wyprzedził.

Edytowane przez Smol__ar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Normalnie jak slucham muzyki to ma okolo 35-37 C ale mnie zdziwilo ze przy trzech czynnosciach czyli jak wymienilem wyzej sluchaniu muzyki instalowaniu programu i sprawdzaniu antywirusem osiagnal 49 C, a dysk to WD 80GB 8mb cache (WDC WD800JB-00ETA0 )odczyt z everestu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to nie jest właściwe miejsce do umieszczenia tego tematu :mur:

nie ma powodu do niepokoju, po pierwsze dyski WD z resztą jak każdy inny, podczas intensywnej pracy może się dość znacznie rozgrzać, druga sprawa to ile z tego co wskazuje Everest i czujnik jest prawdą

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm... kurka wodna. Mi sie zdarzalo miec na dysku 64 stopnie. Teraz mam kompa bez obudowy i jest 44. Bez obciazenia. Dosc czesto dysku sie nie dalo dotknac, bo parzyl. Czy to moglo bardzo mu zaszkodzic?

jak zyje to raczej nie

ale zafunduj mu jakis wiatraczek :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm... kurka wodna. Mi sie zdarzalo miec na dysku 64 stopnie. Teraz mam kompa bez obudowy i jest 44. Bez obciazenia. Dosc czesto dysku sie nie dalo dotknac, bo parzyl. Czy to moglo bardzo mu zaszkodzic?

To chyba coś musi być z samsungami, że się tak grzeją... mój w tej chwili ma 50C, grałem trochę, więc obciążony był. Baracuda przykręcona tuż pod nim ma 45C. Trochę dużo, ale mam te dyski zamontowane tak, że mało powietrza może wokół nich krążyć. Na lato trzeba pomyśleć o jakimś chłodzeniu, ale nie bardzo mam jak je wstawić do budy :-|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moj seagate 160GB baracuda 7200 ma 50 stopni normalnie :? . Nie wiem czy to dużo czy mało , ma ktos taki sam hdd bo chcialem sie dowiec czy tez ma tak wysoką temperature i czy nic sie nie uszkodzi ? ( czy to normalne dla tego modelu ) ?

sprawdz na strone seagate jaki ma dopuszczalny zakres temperatur twoj model

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma to jak porządne wietrzenie budy - mój HDD miewał 38-40 st., a po zamontowaniu na wlocie do budy Thermaltake'a 120 mm -> 24 st. !!!

Przy okazji chipset ma 30 st. ( zamiast 40 ! ).

PS.

Na wylocie -> 2x80mm CoolerMaster.

Pozdr. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi