Skocz do zawartości
Jabar83

Komp Sam Sie Wylacza

Rekomendowane odpowiedzi

Wiec tak na wstepie uprzedzam ze: nie mam wirusow itp. syfu, testowalem pamiatki memtest'em jakies 8 godzin i zero bledow. Zapuscilem Prime na ok 3 godzin i zero bledow.Odkrecilem proc do DF taktowan to samo timingi pamiatek.Wszystko na DF z karta graficzna wlacznie. Problem jednak nadal sie pojawia. Podczas grania komp nagle sie wylacza. I nie da rady go odrazu odpalic tylko po jakims czasie. Nasuwa sie mysl ze procek sie przegrzewa poniewaz to typowy objaw zabezpieczenia na plytach m.in. Asusa ze komp natychmiast sie wylacza jak proc osiagnie jakas tam temperature (zdaje sie 85'C). Ale temperatura procka w spoczynku to ok. 45' ,a w stresie max 54' Napiecia tez wydaja sie byc w porzadku wiec to chyba nie zasilacz. Jesli macie jakies pomysly co jest przyczyna to prosze o jakies rady bo juz mnie krew zalewa..

Temperatury i napiecia:

Dołączona grafika

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tak miałem przez płytę główną, coś miała z zasilaniem. Najpierw przypaliła mi wtyczkę od mojego Chiefteca (dalej mam uwalony jeden pin), później spaliła kartę graficzną (uruchamiam rano kompa i nie ma obrazu). Na początku komputer wyłączał się tylko po podkręceniu procesora. Później wymienili mi kartę, włożyłem nową i po jakichś 2 tyg. włączam rano kompa i znowu obrazu nie ma. Więc pomyślałem, że znowu karta padła. Włożyłem starego GF2MX400, włączyłem komputer, a ten wyłączył się po 2 sek automatycznie. Na zawsze. Wymienili mi płytę i wszystko jest ok, mimo przypalonej wtyczki od zasilacza. Karta graficzna na szczęście przeżyła :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile masz amperów na linii 12V? Całkiem możliwe że prądu brakuje w czasie gry i "włącza się" zabezpieczenie przeciwprzeciążeniowe.

Jest jeszcze możliwość że gpu ma za gorąco, ale przy takim pentagramie chyba to niemożliwe ;)

Radzę sprawdzić dobrze zasilacz, napięcie 12V i jaki prąd tędy płynie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile masz amperów na linii 12V? Całkiem możliwe że prądu brakuje w czasie gry i "włącza się" zabezpieczenie przeciwprzeciążeniowe.

Jak już to raczej +5V

1.Athlon XP 2200+@2400(1,7v) / Asus A7V8X-X / 1GB RAM[2x256+512) 400@300 [TwinMos] 2.5-3-3-7@2-2-2-6 / SB LIVE 5.1 / Seagate 80 GB + WD 80 GB / Sapphire Radeon 9800PRO 128MB@420/740+PENTAGRAM FREEZONE XC-80 Cu / LAN T1 / Powered by DELTA 350W - DPS-350PB-2C

Jedno i drugie ciągnie z linii 5V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi