jacusix Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2006 (edytowane) Mam dysk taki jak w temacie. Jego fazy życiowe można opisać w 3 krokach. 1.Działał. (pożyczyłem "koledze") 2.Wykrywany w biosie i w windzie jednak nie dało się na nim nic zapisać, sformatować taki dysk tylko do odczytu (można było z niego oglądać filmy i słuchać muzyki i tp.) . (pożyczyłem innemu "koledze") 3.Dysk nie wykrywalny w biosie, wogóle nie startuje a na elektronice widac brak dwóch elementów) Widać, że to wina elektroniki bo mam taki sam drugi dysk i na próbe zmieniłem elektronike i dysk śmigał. Nie wiem czy na elektronice dysku gdy pracował jeszcze jako "tylko do odczytu" byl ten elemencik ozn. nr 2 ale ten ozn. nr 1 raczej był bo na moje oko on doprowadza zasilanie 12W. W każdym razie teraz tych elementów nie ma a dysk wogóle nie startuje. - Czy możliwe, że brak elementu nr 2 powodował, że dysk chodził jako "tylko do odczytu"?? - Jakie jest prawdopodobieństwo, że jeżeli dolutuję te dwa elementy dysk będzie sprawny?? - Jeżeli duże, to co to wogóle jest za element elektroniczy?? - Gdzie można coś takiego dostać lub z czego wylutować?? Przepraszam zapomniałem podać zdjęcia ... Oto i ono... Edytowane 22 Kwietnia 2006 przez jacusix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Z twojej opowiesci wynika ze koles urwał 2 elementy z tym jeden z sekcji zasilania ... Jak możesz zrob szczegołowe zdjęcie to może uda sie przy pomocy innej elketroniki od SV40 powiedziec co to były za elementy.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...