ŁukaszM Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Witam wszystkich forumowiczów!!! Chciałbym kupić do nowego kompa chłodzenoie wodne. Ma ono za zadanie dobrze odprowadzać ciepło z ASUSA P5WD2, P920 i Sapphire x1900XT. Zdecydowałem się na ten typ chłodzenia, gdyż chcę mieć ciszę. Wstępnie ułożyłem coś takiego: CPU: Prison Pro V2 (króćce SK 10/12) Chipet: tu jest problem, bo nie mam pojęcia co założyć GPU: XG1 (króćce SK 10/12) Pompka: Hydor L30 + 2xPrzejściówka 1/2 > 1/4 Nagrzewnica: COOLTEK MAXISTREAM 3x120 mm + 3xFander Rezerwuar: 1x5.25 Węże: tu też chciałbym, byście coś zaproponowali Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Blok CPU ok Blok GPU ok Chłodnica ok Pompka lepiej cos pod 12V, słyszałem ze L30 pierdzi Rez nie potrzebny ale jesli stac cie, podoba ci sie, ok Blok NB moze F2N?? 89zł na ww.realitynet.pl Węze 10/1,5 (10/13) cellfast, dostępne w obi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Errorx Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Nie lepiej weze 8/10? latwiej sie je uklada Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattnick Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2006 (edytowane) pompka cwu...jest a jakoby jej nie było :) Mam ją podpiętą pod listwę...jak w nocy wyłączam kompa to nie ma różnicy czy pracuje czy nie... http://allegro.pl/item98856044_pompa_grund...obacz_bcm_.html taka ale nie od niego bo to jakiś analfabeta...i być może wałek Edytowane 22 Kwietnia 2006 przez mattnick Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ŁukaszM Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Rez nie potrzebny ale jesli stac cie, podoba ci sie, ok Może i fakt, ale trzeba coś do odpowietrzenia układu. Może być AirTrap ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattnick Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2006 jeśli cwu to airtrap niepotrzebny tylko trójnik i tyla... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jawor_ Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2006 (edytowane) Ja proponuje wziac caly zestaw blokow z jednej serii ... Jezeli chcesz przyoszczedzic to zastanow sie nad: F2S + F2NB + F2GPU Jak masz wiecej do wydania wez nowa serie blokow z mcs.pc.pl ... Bardzo ladnie sie prezentuja Wydajnosc w obu przypadkach bedzie elegancka :) Chlodnica taka jak zaproponowales jest ok. Pompke polece CoolRivera - cicha, 12V, wydajnosc wystarczajaca. Ma ona wbudowanego mini reza wiec odpowietrzenie bedziesz mial z glowy. Pozdrawiam Edytowane 22 Kwietnia 2006 przez Jawor_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ŁukaszM Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2006 aLe x3N sx nie pasuje na LGA 775 :angry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jawor_ Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2006 (edytowane) Aha - to sorka ... nie zwrocilem uwagi ... W sumie to wez bloki ktore Ci sie najbardziej podobaja ... Roznica w wydajnosci pomiedzy tymi lepszymi* jest niewielka ... * piszac lepszymi mialem na mysli bloki z Realitynet, MCS, od Miska, Termita, Kynka ... Aha co do wezy to zastanow sie nad 8/10 i zlaczkami skrecanymi. Bardzo ladnie sie prezentuja i nie musisz uzywac zadnych dodatkowych zaciskow jak w przypadku choinek. Teraz sam zaluje ze na takie sie nie zdecydowalem ... no coz madry Polak po szkodzie :P Edytowane 22 Kwietnia 2006 przez Jawor_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misyo Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2006 (edytowane) Przemyśl dokładnie temat węży. Poczytaj na ten temat trochę postów. Zdań jest znacznie więcej na ten temat. Ja używam choinek 12mm i węży 10/12. Szybkozłączek nie trawie. Skręcanych nie uznaje ;-D Wszystko kwestia gustu i podejścia do tematu. Jak Cie stać (a jest to kwestia dorzucenia jednej czy dwóch stówek) to zainwestuj w dobrą pompke. Szlag Cie trafi jak złożysz cały układ a coś będzie buczeć. A tak kupujesz raz i zapominasz o temacie ;-) Rez fajnie mieć. Ale nie jest konieczny. Lepiej kase z niego dorzuć do pompki. A w razie czego dokupisz go za jakiś czas. Bloki i akcesoria staraj kupować się z jednego źródła. Zaoszczędzisz na przesyłkach, dostaniesz rabat a na pewno jakieś gratisy (jakiś płyn UV itp). Fajna nagrzewnica ;> Będzie bardzo wydajnie ;> http://www.realitynet.pl/sklep/product.php?id=662 Ciekawa propozycja. Jaką masz bude? Uff Edytowane 22 Kwietnia 2006 przez Misyo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wegorz91 Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2006 A ja naprzyklad uzywam wezy 9/12 przy zlaczkach nk12, co do pompki polecam hydor L20II ciagne na niej 3 bloki chlodnice i rezik i radzi sobie bez problemu a przedewszystkim jest cicha.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misyo Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Sugeruje jednak dorzucić trochę kasy do hydorka ;> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wegorz91 Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Ale jezeli zalezy ci na ciszy to proponuje kupic L20II bo L30 z tego co wiem to sa glosne.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Jak blok wodny na procka Prison V2 to czemu na grafikę też by nie brać? blok na grafikę dostępny od ręki ;) http://www.allegro.pl/item99836851_prison_...na_jet_pc_.html myślę że dobrze by było się również zapoznać z najnowszym rankingiem : http://www.jet-pc.com/index.php?option=com...g.htm&Itemid=81 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pekaok Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Jak blok wodny na procka Prison V2 to czemu na grafikę też by nie brać? blok na grafikę dostępny od ręki ;) http://www.allegro.pl/item99836851_prison_...na_jet_pc_.html myślę że dobrze by było się również zapoznać z najnowszym rankingiem : http://www.jet-pc.com/index.php?option=com...g.htm&Itemid=81 co do rankingu to nie ma na nim bloczku misia... żeby nie reklamować ani kryptoreklamować nikogo podam tylko suchą informację, że XG1 ma króćce bardzo nisko nad kartą i może to sprawiać problemy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Ja radze jednak użycie wąży 8/10 ... łatwiej jest ze złączkami, gdyż ostatnio wszystkie bloki robione są z gwintem 1/4. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2006 (edytowane) co do rankingu to nie ma na nim bloczku misia... Cóż ale to i tak wiele nie zmienia bo i tak jest gorszy... drugie miejsce... trzecie PX.... Hmmmm powiadasz że XG1 ma bardzo nisko króćce cóż... mój też - patrzyłem to max 5mm radiatory wejdą... Witam wszystkich forumowiczów!!! Pompka: Hydor L30 + 2x2096590[/snapback] Ja radze jednak użycie wąży 8/10 ... łatwiej jest ze złączkami, gdyż ostatnio wszystkie bloki robione są z gwintem 1/4. to że na 1/4 cala gwint w blokach to nie ma znaczenia - taka sama dostępność złączek jak pod 3/8 - oprócz WT14 i SM9/12 jak lubisz grubsz węże to NK12 i 10/13 lub 10/12 (żadnych dziadowskich opasek nie trzeba) jak cieńsze to 8/10 - to aktualnie 2 główne standarty... czasy węży ogrodowych mają się ku końcowi - dodam iż jeśli byś brał 8/10 to możesz sobie kupić wężyk innovateka świecący w UV :) Edytowane 22 Kwietnia 2006 przez Kyniek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pekaok Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Hmmmm powiadasz że XG1 ma bardzo nisko króćce cóż... mój też - patrzyłem to max 5mm radiatory wejdą... widziałem foto, na którym jego króćce dosłownie dotykają pamięci... :] mówiłeś coś o radiatorach? :P to że na 1/4 cala gwint w blokach to nie ma znaczenia - taka sama dostępność złączek jak pod 3/8 - oprócz WT14 i SM9/12 jak lubisz grubsz węże to NK12 i 10/13 lub 10/12 (żadnych dziadowskich opasek nie trzeba) przede wszystkim to chociażby w sklepach pneumatycznych (że o hurtowniach już nie wspomnę) jest tak szeroka gama złączek, że nie rozumiem ludzi mieszkających w dużych miastach i zamawiających dwa króćce przez internet ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...