alepajonki Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2006 1. Obiło mi się o oczy (na tym forum ;)), że można wiatrak w zasilaczu ustawić na 5V (niektórzy tak mają) - jest to bezpieczna (buda wentylowana przez dwie 12-stki). 2. How To? - czyli po kolei, co i jak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2006 (edytowane) Podpinasz czerwony przewod wiatraka (czy tam jakis kolorowy - inny od czarnego) z zasilacza pod molexa na 5v i juz. Edytowane 23 Kwietnia 2006 przez ath Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alepajonki Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Podpinasz czerwony przewod wiatraka (czy tam jakis kolorowy - inny od czarnego) z zasilacza pod molexa na 5v i juz.OK - dzięki. Ale czy zasiłka się nie przegrzeje :blink: :blink: :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maczeta10 Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2006 A tego to ci nikt nie powie jak za mały przepływ będzie powietrza a zrobi się cieplej to może polecieć :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2006 z większą temp spada w zasilaczu trzymanie napięć. generalnie jak się zacznie przegrzewac to sie powinien wylaczyc (jak ma zabezpieczenie-kazdy markowy ma). Ja zauwazylem tez ze ciut wiecej pradu chyba potrafi zasiłka dac jak jest chłodniejsza :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2006 CHief ma niewielkie radiatory i nastawianie wiatraków na +5v uważam za bezsens, zasiłka napewno będzie się przegrzewać. Jak już zrobić totalnego moda to wyciąć całą górę i wstawić jedną 120-stkę ze skręconymi obrotami do 800-1000 góra. Wtedy moiżna wywalić drugą Osemkę z tyłu (zostawić tylko grill i będzi ecichutko i ładnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Mam teraz lamerskie pytanie do BENITA - czy gdy wstawie do mojego Chiefa Akase Amber 120mm @ 7v nie będzie się przegrzewał? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2006 mam chiefa 350w z wentylempuszczonym na 5v-totalnie sie nie grzeje. Przy okazji wyszło że seryjnie chodzi na 7v... Raczej nic sie nie stanie dajac na 5v.. W przypadku zasialcza z mneijszymi śmigłami to 5v mozę już być problemem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2006 To właśnie usiłuję powiedzieć, nie będzie. Ale akasa amber to chybiony wybór, bo terkocze jak pracuje wirnikiem do dołu, a tak właśnie masz zamiar wstawić wiatrak. Jak chcesz mam do sprzedania 120-stkę Enermaxa z potencjometrem więc nie trzeba nic modować tylko sobie podkręcić i jest cichutka jak Fander. Ale to na pw. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alepajonki Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2006 (edytowane) ...wyciąć całą górę i wstawić jedną 120-stkę... 1. Jak się właściwie do tego zabrać? 2. Czy byłyby jakieś problemy z moim Chiefteciem i Fanderem (jeszcze dobrą opinię mają Papsty i Veraksy)? I czy wymienić oba wentylatory czy tylko dolny lub boczny (tylny :lol2:??)? Edytowane 24 Kwietnia 2006 przez Venice Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Przecież to bardzo łatwe: Zdejmujesz klapę z zasilacza, demontujesz wiatrak z klapy (o ile masz wersję DF, jeśli nie to dalej->) bierzesz wiatrak 120 i obrysowujesz go delikatnie jakim wodozmywalnym pisakiem na klapie, zaznaczasz otwory na wkręty do zamocowania 120-stki i wycinasz (najlepiej dremelem lub wyrzynarką dziurę na wiatrak, potem nawiercasz sobie dziurki na przykręcenie wiatraka i grilla i wyrównujesz ewentualne nierówności kamieniem na wiertarce/dremelu luib pilnikiem do metalu. Potem czyścisz wszytko dokładnie z opiłków! Podłączasz wiatrak w miejsce oryginału, ewentualnie korygujesz zasilanie. Skręcasz wszystko ze sobą i gotowe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alepajonki Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2006 (edytowane) ... Wymienić tylko ten dolny czy oba? Bo ten "tylny" to sprawia problemu - wystarczy wstawić inny, bo nie mam wyboru - zmieści się tylko 80mm. Ale ten dolny już sprawia co nieco KŁOPICKÓW - grill jest przewidziany na 80mm , a ja chcę wrzucić 120mm. Chyba najlepiej byłoby wyrzucić grill w ogóle lub kupić nowy o odpowiednich wymiarach (czy PrimeCooler PC-FG 120mm jest OK)? Edytowane 24 Kwietnia 2006 przez Venice Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Pewnie że będzie, jak wstawisz 120-stkę to możesz całkowicie wyjąć ten drugi wiatrak 80mm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alepajonki Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Pewnie że będzie, jak wstawisz 120-stkę to możesz całkowicie wyjąć ten drugi wiatrak 80mm. Dobra - wielkie dzięki ;) Właściwie mam kupić jakiś spejcalny wentylator do zasilacza czy taki jak do obudowy (120x120x25mm) jest w porządku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2006 A to sobie musisz zmierzyć czy ci wejdzie w środek. Jeśli nie to zamontuj od zewnątrz tylko uzbroj w ładnego grilla. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alepajonki Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2006 (edytowane) Rozbebeszyłem zasilacz i w środku praktycznie nie ma miejsca. Na tej pokrywie, którą da się zdjąć są jakieś elementy (takie duże żółte :lol2:), które pozwalają ledwo wcisnąć 92mm. Druga przeszkoda to wtyk na kabel zasilający - jest od niego 108mm miejsca. Jedyne rozwiązanie jakie widzę to, żeby wentylator był na zewnątrz obudowy zasilacza, ale zaczynają się schody ze zrobieniem ostatniego otworu na wentylator, któryby nachodził na to "duże żółte coś pod pokrywą :lol2: ". Jak sobie mam z tym poradzić? Edytowane 24 Kwietnia 2006 przez Venice Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2006 mam głupie pytanie- ile by cie wyniosło spylenie df i kupienie np chiefa by delta? Mysle ze koszt wentyla 120mm+ robocizna lekko podważaja sens modowania tego chiefa... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alepajonki Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2006 (edytowane) \\\ D \\\ O /// W / N /// \\ D \\ O // W / N // \ D \ O / W / N / Edytowane 3 Maja 2006 przez Venice Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alepajonki Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 mam głupie pytanie- ile by cie wyniosło spylenie df i kupienie np chiefa by delta? Mysle ze koszt wentyla 120mm+ robocizna lekko podważaja sens modowania tego chiefa...Jakimś cudem sprzedałem tego Chiefteca za 76 złotych (chyba nie wyszedłem najgorzej :lol2:). Cała sprawa się jeszcze rozkręciła - mogę sprzedać tego HuntKeya 350AP mojego kuzynowi za ile go kupiłem. I tu moje pytanie - czy mam zamówić jakiś inny zasilacz czy pozostać przy HuntKeyu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 Zostań przy HK to dobra zasiłka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...