RB338 Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Witam. Wywalili mnie z 'ekstremalnego podkręcania' :) wieć jestem tutaj. W więc. W tej dziedzinie jestem nowicjuszem :) Ostatnio podkręciłem sobie Athlona 643000+ no i chcąc nie chcąc musiałem zmniejszyć częstotliwość Max Memclock z 200MHz na 133. Moje timingi to: Tcl - 2.5, Tras - 5T, Trcd - 2T, Trp - 2T. Zmieniłem też opcję '1T/2T DRAM Timing' z Auto na 1T (nie wiem czy powinienem ale gdy było na Auto to Memtest pokazywał błędy). Po podkręceniu procesora do 2339 (więcej nie mogłem prawdopodobnie przez płytę Gigabyte GA-K8NF-9) częstotliwość pamięci wynosi 167MHz. I teraz pytanie. Czy ona działa wolniej mając 167MHz mimo że procesor jest podkręcony? Drugie pytanie mam takie. Czy dobrze zrobiłem zmieniając opcję '1T/2T Dram Timing' z Auto na 1T? z góry dzięki i pozdrawiam rb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2006 pamiec dziala wolniej, a czy zrobiles dobrze to nie wiem ;) ale na auto powinno raczej dzialac na 1t wiec wydaje mi sie ze taka zmiana nic nie przyniosla, a jezeli juz to na 1t powinno byc mniej stabilnie ale szybciej. A nie masz dzielnika 166 ? jesli masz to ja bym go ustawil Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RB338 Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2006 pamiec dziala wolniej, a czy zrobiles dobrze to nie wiem ;) ale na auto powinno raczej dzialac na 1t wiec wydaje mi sie ze taka zmiana nic nie przyniosla, a jezeli juz to na 1t powinno byc mniej stabilnie ale szybciej. A nie masz dzielnika 166 ? jesli masz to ja bym go ustawil Pozdrawiam z tym że jak było na auto to memtest miał błędy a jak zmieniłem na 1T to wszystko było ok. Czyli w końcu jest szybciej na 1T z częstotliwością 167 czy nie??? Dzielnik 166 mam ale nie mogę go teraz przy tej częstotliwości procesora zmienić bo się zawiesza :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
`fdl` Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Spróbuj zatem dać trochę napięcia pamięciom i poluzuj timingi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RB338 Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Spróbuj zatem dać trochę napięcia pamięciom i poluzuj timingi. kurcze, obawiam się że mnie nikt nie zrozumiał :( Jeszcze raz :mur: Czy pamieć jest wolniejsza z czestotliwością (CPU-Z) 167Mhz z podkręconym procesorem niż 200MHz bez podkreconego procesora??? Czy może ta zmiana 1T i reszta timingów to nadrabiają???? Jak sprawdzić czy pamięć jest wolniejsza czy szybsza niż standardowe ustawienia???? dzięki i pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2006 jejku - pisalem przeciez ze pamiec jest wolniejsza bo dziala o 33 mhz wolniej a tego 1t nie nadrobi ... Teraz pamiec jest waskim gardlem. Jak juz ci wszyscy dobrze radzili podnies napiecie na kostkachg, poluznij timingi i walcz o 166 mhz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hntr Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 kurcze, obawiam się że mnie nikt nie zrozumiał :( Jeszcze raz :mur: Czy pamieć jest wolniejsza z czestotliwością (CPU-Z) 167Mhz z podkręconym procesorem niż 200MHz bez podkreconego procesora??? Czy może ta zmiana 1T i reszta timingów to nadrabiają???? Jak sprawdzić czy pamięć jest wolniejsza czy szybsza niż standardowe ustawienia???? dzięki i pozdr tal pamieci chodza wolniej jak masz ustaionwe maxmem na 133 bo wtedy ich czestotliwosc jest liczona w ten sposob: czest. proca / dzielnik = czest ramow maxmem w biosie : dzielnik 200 9 166 10 133 11 np jak masz proca 245x9 = 2205Mhz, a w biosie maxmem 133 czyli dzielnik 11 to ramy chodza na 2205/11=200 po pomnozeniu razy 2 masz 400Mhz jak rzeczywista czestotliwosc pamieci. w cpu-z powinno byc 200 wskazywane;) pozdr mam nadzieje ze zkumales;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...