Skocz do zawartości
Gość pawel555

Wentyle 80mm.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam 3 wentyle 80mm w miare ciche ze spalonych zasilaczy. Tylko ze one maja albo 2 pinowe wtyczki albo sa wlutowane w zasilacz. Moge to jakos podlaczyc do mobo zeby dzialalo? Na mobo mam 3pinowe wtyczki fan.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podepnij do molexa czyli 4 pinowej wtyczki

A czemu nie do płyty?

Kupujesz cos takiego

http://allegro.pl/item100183931__zlacza_mo...n_gratisy_.html

(żeński), wkladasz kabelki od wentyla i pod płytę.

Albo:

http://allegro.pl/item99275066_wtyk_zasila...molex_6144.html

I do zasilacza.

Przy tej drugiej wtyczce:

Twój czerwony kabel w wentylu podpinasz do żółtego, czarny do czernego = wentyl chodzi pod 12V

Czerwony do czerwonego, czarny do czarnego, wentylator pracuje na 5V

Czerwony do czerwonego, czarny do żółtego, (albo na odwrót, nie pamietam :P) wentyl smiga na 7V

P.S. Odpowiedzi na twoje pytania znajdauja sie w FAQ!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam 3 wentyle 80mm w miare ciche ze spalonych zasilaczy. Tylko ze one maja albo 2 pinowe wtyczki albo sa wlutowane w zasilacz. Moge to jakos podlaczyc do mobo zeby dzialalo? Na mobo mam 3pinowe wtyczki fan.

Trzeci pin odpowiada za "obrotomierz", mozesz spokojnie podpiac je pod gniazdka na plycie, tyle ze nie bedziesz mial odczytow predkosci :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

musisz podpiąć tylko czarny i czerwony, zółty jest od obrotów więc jest ci zbędny, fakt możesz kupić taką końcówke żeńską i po sprawie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi