Skocz do zawartości
Trolu609

Jaki Ram Wybrać? 1gb (2x512)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam okazję sprowadzić ze stanów pamięci RAM.

Patrząc na oferty na newegg.com widzę że jest tam taniej o prawie połowę aniżeli w Polsce. Mam 100$ do wydania (absolutne maximum 130$).

Mój sprzęt:

Athlon 1700XP+

ABIT NF7-S v2.0

GeForce 4Ti 4200 128MB

Chieftec 400W

Chciałbym mieć możliwość:

Ustawiania wysokich FSB na potrzeby podkręcania (Ramy zostaną na dłużej czyli pewnie do następnego kompa je wpakuję),

Szerokiego wachlarzu timingów (CL2 przy DDR400 - minimum).

Wolę kupić dobre 2x512MB niż 2x1GB ze wględu na jakość produktów. Tanie 2x1GB nie będzie tak wydajne jak dobre 2x512MB.

Co polecilibyście z oferty newegg ??

Tutaj jest zestawienie pamięci DDR 2x512.

Zastanawiam się nad takimi pamięciami:

OCZ EL Platinum Revision 2 1GB

mushkin 1GB (2 x 512MB)

CORSAIR XMS 1GB (2 x 512MB)

Crucial Technology Ballistix 1GB (2 x 512MB)

G.SKILL 1GB (2 x 512MB)

GeIL Ultra 1GB (2 x 512MB)

Patriot 1GB (2 x 512MB)

Wczoraj upatrzyłem sobie OCZ Gold GX 2x512 (ze złotymi radiatorami a'la plaster miodu) za 126$ lecz dziś ich już wogóle nie ma w ofercie :/

Pozdrawiam

Trolu609

EDIT:

Jeszcze jedno pytanie:

Czy lepiej kupić DOBRE 2x512 czy jednak bylibyście za tym by brać jak najtańsze 2x1GB (oczywiście wszystko z newegg.com).

Edytowane przez Trolu609

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te pamięci Crucial Technology Ballistix 1GB (2 x 512MB) masz w dziale z pamięciami w teście/porównaniu zestawów 2x512MB. Za 159$ są G.Skill'e - IMHO bardziej opłacalny zakup. A jak nie dasz rady dołożyć tych 30$ to poszukaj 2x1GB na samsungach UCCC (ale w newegg chyba nie mają).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w cenie do $130 najlepszy zakup to Crucial Ballistix 2x512MB 2-2-2-6 Micron 5B G na zółtych radiatorach, pamietaj o tym aby brać pamięci dwustronne z oznaczeniem 16TG. Aha no i dolicz koszty wysyłki (newegg nie wysyła bezpośrednio do Polski). Ballistixy sprzedawane sa w pudełeczkach, więc import jako dokument (list) odpada. Ostatnio sprowadziłem te pamięci przez USPS drogą lotniczą za $12, pamiętaj tylko abyś miał na tej paczce deklaracje jako gift, no chyba że ktoś ci je przywiezie to już inna historia :)

Paweł666 ma rację, możesz się szarpnąć na g.skille za $160 lepszy zakup, tyle że ostatnio nie najlepiej sie kręcą i extremalne oc w stylu bachusa_anonyma w granicach 290mhz może być nieosiągalne.

EDIT:

No tak nie zauważyłem te pamiątki to Z505 ale Z402 to też niezłe ramki no i sporo tańsze

Raczej niewielka opłacalność w zakupie zagranicą, tutaj są oferowane za 500zł a z importu wyjdzie cię 400zł (może nawet więcej)

Jeśli planujesz że następny komp będzie działał na płycie AM2 do której nie wpakujesz DDR1 to lepiej będzie jeśli kupisz coś tańszego, potem sprzedasz i kupisz ddr2 i po sprawie. Jak dla mnie to by była za duża strata

Edytowane przez thermalfake

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Transport jest już załatwiony więc o to nie muszę się martwić. Będzie GIFT ze względu na cło :) Jeszcze popatrzę na OCZ jakieś gold. Zresztą zobaczymy ile dokładnie będę miał pieniędzy. W sumie mam 100$ i będe musiał 30$ jeszcze skombinować więc to jest absolutne maximum. Pamięci zamawiam ~10 Maja więc poczekam, może zmienią się jeszcze ceny i oferta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moja rada jest taka:

- jeśli przechodzisz za jakiś czas na platformę s939 to bierz jak najbardziej pamiątki z górnej półki w tych okolicach cenowych, będziesz miał spory zapas mocy, pomyśl o Patriotach XBLK ddr600 (uważaj na ddr533)

- jeśli przesiądziesz się na AM2 albo platformę intela nie warto pakować się z drogimi ramami, kup coś przyzwoitego w granicach maksymalnie ponad 300zł, sprzedasz je i będziesz mógł kupić ddr2 i pomyśleć nad 2x1gb. tutaj twoje wymagania sprostają Z402, mają niziutkie timingi, dobre oc i niewielkie zapotrzebowanie na napięcie, pozatym kosztują niewiele bo tylko $88

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Narazie nie mogę się przenieść na inną platformę z prostego powodu - pieniądze. Pozostaję przy socket A. Kiedyś napewno na 939 lub intelowską platformę coś na dual core.

EDIT:

Zdecydowałem się na Patrioty PDC1G3200+XBLK na kościach TCCD i Brainpower PCB z tego co wiem.

Dzięki za pomoc.

Jak je dostanę to zdam relację.

Niestety nei mam na tyle dużo funduszu by pakować w DDR600 ale te powinny chodzić powyżej DDR550 gdyż kości są te same tylko tamte to odpowiednie selekty. Pożyjemy zobaczymy. Zresztą na socket A nie ma co marzyć o tym :D Ale to już przyszłościowy zakup.

Pozdrawiam

Trolu609

Edytowane przez Trolu609

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi