Skocz do zawartości
Gość mariush190

Pentium D805 Czy 3200+venice?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość mariush190

Witam!

Rozwaliłem mojego sempa 3000+, wiec musze kupic cos nowego, najlepiej cos takiego co nie uda mi sie rozwalic...

Wpadnie mi pare groszy, wiec bede miał na procesor ~500zł, wiec wybrałem:

http://www.allegro.pl/item100544055_intel_...05_nowosc_.html Pentium D 2,66ghz 2x1MB cache.

http://www.allegro.pl/item101497902_amd_at...herkulesa_.html AMD A64 3500+ 512kb cache

Jak myslicie co bedzie wydajniejsze? Narazie słyszałem ze nie wiele aplikacji obsługuje dwa rdzenie. A64 dużo lepiej wypada w superPI, bo SuperPI w pentiumie uzywa tylko jednego rdzenia.

Co wybrać? Oczywiscie sprzęt u mnie bedzie pracował nonstop podkręcony. Słyszałem ze te pentiumy d805 mogą na codzien smigac na 4GHZ!

Co polecacie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PD + jakas dobra plytka od Asusa np. P5WD2 albo tanszy P5LD2 Deluxe. A ten koles od Venice'a dobry 119zl za Freezera 64pro :mur: W tej cenie mozna wziac uzywana Ninja'e. Pozdro :P

Edytowane przez Karoopl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Polak_1991

osobiscie wzioł bym A64 3500+ ale pD ma tez swoje zalety i wady jak kazdy procesror pD zeby osciagnac te 4ghz to juz potrzeba dobrej płyty głownej, i na 2 jajkach jest ten komfort ze mozesz np nagrywac plyte cd\dvd i jednoczesnie oglądac film na a64 by sie troche cieło, jesli chodzi o gry to tylko A64 chodz taki pD 4ghz tez by zły nie był, decyzja nalerzy do ciebie.Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kazdy z prockow jest dobry, ale w innym zastosowaniu. Dwa rdzenie po woli beda znajdowac zastosowanie, wiec moze jednak lepiej sie schylic po PD? Albo jeszcze inny wariant: selekt 3+, opteron robiacy 2700mhz? Pozdrawiam B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Polak_1991

no tak tylko ze BOX intela to kosiara jak cholera;/ wiem bo mam :lol: chyba ze masz plytke pod 939 to kup opterona :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

panowie, boxa nie bede uzywac, mam w domu wc, wiec mysle ze pentium powinien dac rade na 4ghz, a A64 na ok 2800mhz.

To co lepsze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Polak_1991

na 99% athlon;]

EDIT: chodz tez sie zastnawiam czy ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> pD 805 czy AMD Athlon 3000+venice s939 :blink: niech ktos sie wypowie kto widział jak te dwa procki chodza!!oczywiscie po o/c

Edytowane przez Polak_1991

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Polak_1991

kurcze pieczone :D bo ja nie wiem, gdybym kupił tego amd to przez około 2 mies nie imał bym grafiki :cry: jak pD 805 to by wszytsko chulało ale i tak bym sie pozniej szykował na ddr2 i pci-e i do tego pci-e bedzie chyba lepszy Athlon :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

dlaczego bys nie miał grafiki?

Ja zawsze stałem po stronie AMD, ale chciałbym posmakowac intela, kusi mnie ten dwujajowiec. Na allegro widziałęm po 420zł nowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Polak_1991

za 420zł pewnie jakies sztuki niekrecace sie:D bo bytm nie musiał zmieniac płyty. to moze dopiero we wakacje badz pod koniec roku;] ii 2x1gb ramu;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

ok, moze wypowiedzą sie jacus urzytkowniicy takich procków, o pentiumie sie wiele naczytałem, podobno jest ok, ale równie dobre opinie ma A64, wybór raczej padnie na Pentiuma, ze względu na obsługe DDR2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej 3DMark 2006 jest lepszy w tym wypadku do porównań bo obsługuje 2 rdzenie.

O tutaj CPU Score 2083

http://service.futuremark.com/orb/projectd...?projectType=14

Proszę podajcie swoje dla D805 i AMD od 3000+ do 4000+

Edytowane przez atomel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Polak_1991

Ja jestem bardziejs kłuonny ku PD805 bo bede miał mniejsze kosszty wymiany a po o/c tego pentka wydajnosc bedzie podobna :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi