tomekk167 Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 Witam. Mam dwa komputery i dwie karty bezprzewodowe: IEEE 802,11bWireless Cardbus/PCI i GIGABYTE 802,11b/a też PCI. GIGABYTA dostałem z płytą główną więc jest raczej "pewna", a ta druga to pozostałość ze starego połączenia z lokalną siecią internetową. Komputery są w odległości 1 m i antenki "widzą" siebie. Sterowniki zainstalowałem poprawnie. Z mojej wiedzy (dość skromnej) dowiedziałem sie że jest to sieć typu ad-hoc. Konfiguracje robiłem według różnych poradników znalezionych w internecie typu: http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;pl;313242 http://66.249.93.104/search?q=cache:l7tid5...lient=firefox-a Lecz moje zamiary spęzłyna niczym, wiec d tąd mój temat na tym forum. Ta sieć ma być tylko do wymiany plików między komputerami i może w przyszłości dość bliskiej dzielenia łącza internetowego. Nie chciałbym kupować jakichś "punktów bazowych" czy routerów. czy jest możliwość wogóle zbudowania sieci mając te dwie karty i poprawnej jej konfiguracji?? Na komputerach są zaistalowane Windows XP sp2. Wielkie dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam. tomekk167@o2.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HiPhO Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 do wymiany plikow to lepiej kabelka poszukaj bo na 11b to jajko zniesiesz ( w najlepszym wypadku 11Mbitps co daje niecale 1,3 MB/s) tymbardziej ze odleglosc miedzy kompami jest tak mala to na kabel wydasz moze 5 pln Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekk167 Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 No fakt ale chodzi mi o to że nie mam karty sieciowej "na kabel", ale za to mam te dwie karty bezprzewodowe. nie zależy mie na prędkości przesyłu danych. Jest jakiś sposób by połączyć te dwa kompy przez te karty i poprawnie zkonfigurować?? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MBX Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 A korzystałeś z kreatora konfiguracji sieci bezprzewodowej w Windows? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekk167 Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 tak korzystałem, ale to za bardzo nie pomogło. wychodzi na to że urządzenia siebie nie mogą wykryć. Dla tego myśle że ich konfiguracja jest niepoprawna. z tąd mój temat tutaj... po 4- godzinnej walce z obydwoma komputerami udało mi sie nawiązać między nimi połączenie:) ale pozostał problem udostepniania plików. nawet w otoczeniu roboczym-> wyświetl komp. gr. roboczej nie ma tam komputerów (ale widać go w kompie "który się doczepia do sieci") ale za to w kompie "matce" nie widać tego drugiego. kreator udostępniania plików też odmawia współpracy ze mną...:P macie jakieś pomysły?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HiPhO Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 w sieciach ad-hoc wszystkie kompy sa rownorezedne to tak popierwsze po 2 w panelu sterowania / narzedzia administracyjne / zasady zabiespieczen lokalnych poszukaj i wlacz dla konta gosc takie opcje jak zezwalaj na dostep z sieci itp pozatym musisz miec wlaczone konto goscia a pozapozatym jak sie wczytasz w security policy i masz pare szarych komorkow to napewno skumasz :) jak nie to pytaj ponownie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekk167 Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2006 Dzięki wielkie za pomoc. Ale będe mieszal dopiero na weekend, bo teraz siedze w innym miescie. POZDRAWIAM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekk167 Opublikowano 13 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2006 niestety nie odnalazłem wśród zakłądek programu 'zasady zabezpieczeń lokalnych' tego "zezwolenia dla gościa" w obydwu komputerach:( może być tak żeby tego u mnie nie było?? mam winXP sp2. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 13 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2006 bylo pare topicow na temat udostepnianie plikow w LANie pod sp2 masz tu linki ( nie wyczerpuja tematu ) http://www.banita.pl/konf/smbudostwinxp.html http://banita.pl/konf/smbprzegwinxp.html i duuuuuuuzo innych... z winda czasem sa problemy ( jesli mowimy o polaczeniach sieciowych ) ale pare drobnych poprawek w ustawieniach i chodzi jak trzeba :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekk167 Opublikowano 14 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2006 dzięki za lektórke avecezary;P to ja sie zabieram do "rozpracowania" mojego sprzetu. Dzięki i pozdrawiam!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...