Skocz do zawartości
ksipka

Problem z kontrolerem ATA33 na usus-ie a7v8x kt400

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z dyskiem twardym samsunga.

Jest on na kontrolerze ATA 33 a moja nowa płyta asus a7v8x w wersji bez raidu nie obsługuje kontrolera ata33 tylko ata66/100/133.

Objawy są następujące. Po podłączeniu do kompa dysku ata33 prz startowaniu systemy winxp wyskakuje komunikat o problemie z kontrolerem, kożsyatm z klawisza F1 i kontynuuje ładowanie systemu. Po załadowaniu windowsa system widzi ten dysk i rowniez da sie z niego jak i na niego kopiowac, ale wkurza mnie ten problem przy ladowaniu.

Czy wie ktos jak rozwiazac ten problem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustaw dysk na sztywno w Biosie , pozatym nie jestem pewien czy ten blad co wyskakuje to blad kontrolera . Jak mozesz to podaj mi dokladnie co pisze . Mysle tez ze mobo obsluguje ata 33 bo musi byc kompatybilna w dol .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem z dyskiem twardym samsunga.

Jest on na kontrolerze ATA 33 a moja nowa płyta asus a7v8x w wersji bez raidu nie obsługuje kontrolera ata33 tylko ata66/100/133.

Objawy są następujące. Po podłączeniu do kompa dysku ata33 prz startowaniu systemy winxp wyskakuje komunikat o problemie z kontrolerem, kożsyatm z klawisza F1 i kontynuuje ładowanie systemu. Po załadowaniu windowsa system widzi ten dysk i rowniez da sie z niego jak i na niego kopiowac, ale wkurza mnie ten problem przy ladowaniu.

Czy wie ktos jak rozwiazac ten problem

ROTFL

od kiedy kt400 i vt8235 nie obsługują ata33 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest tak napisane w dokumentacji płyty.

Poza tym może się zle wyraziłem, ale płyta widzi mój dysk na ata33 ale w trakcie ładowania wyskakuje jakis komunikat (sorki ale nie spisałem tego a mam krótką pamięć do takich rzeczy)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możliwe ze jest kopnięty dysk, ale na shuttle ak32d czy L chodził bez problemów i dopiero po zmontowaniu kompa na nowej płycie wyskakuje mi ten problem. Dziwi mnie tylko zapis w dokumentacji płyty ze obsługuje ata66/100/133 a płyta z RAID-em obsługuje 33/66/100/133. Może coś w tym jest, że raid na płycie jest wyposarzony w obsługe tego starego standardu a w podstawowym kontrolerze nie ma takiej obsługi. A co do taśmy to podłączony jest standardową taśmą od płyty. NIe mogę podłączyć inną taśmą niż tę którą mam bo mam tylko dwa kontrolery, gdzie w pierwszym mam podpięty cd-rom i cd-rw a w drugim dyski.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewnie masz ten dysk (ata33) podpięty 80 żyłową taśmą (chociaż to nie powinno dawać dziwnych komunikatów), albo coś z nim jest nie tak

Dokladnie dlatego mu kazalem podac komunikat , mysle ze Asus odczytal cos ze Smarta i pisze ze dysk jest walniety i zeby Backup danych zrobil .

BTW Decnis moderatorem !!!! . Gratuluje ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co może być jeśli mi winda nie startuje kiedy są podpięte 4 urządzenia (2xhdd 2x cd)??

walczę z tym już parę godzin. Mam tę płytkę od wczoraj i po jej wsadzeniu nie odpala winda (nawet instalka tylko pyta czy chce wgrac inne sterowniki raid tak jak na początku i dalej nie idzie. Robiłem misz masz i nic.

Wcześniej miałem ECS k7s5al i wszystko było oki. mam:

szajsunga 40 jako pri mastera

spawara teac jako pri slave

segeata 13 jako sec mastera

i powinien być jeszcze cd-rom LGx52 niestety

grzebałem w biosie i nic. Jedno mnie tez dziwi, kiedy te 3 urządzenie zostanie podłączone jako sec slave to dzieje sie to samo.

pomocy koledzy.... :cry: :cry: :cry:

przecież to jest asus, nie po to zmieniałem mobo z ecs na asus żeby mieć takie problemy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bardzo rozumiem o co ci chodzi ? . Jak podlaczysz te cztery urzadzenia to co sie dokladnie dzieje gdzie jest blad ??

POzatym moze ustawiles ktores urzadzenie na cable select . Wejdz do Biosa i ustaw kazdy dysk recznie .

Pozatym jest jeszcze jedna sprawa , ten <span style="color:red;">[ciach!]</span>y Cdrom LG on chodzi na PIO chyba i tu moze tkwic problem .

Pozatym mam nadzieje ze jak kupiles nowe MObo to system przeinstalowales odrazu ?? .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem z kontrolerem ATA33 na usus-ie a7v8x kt400

Nie opisujesz dokladnie tresci komunikatu ale jezeli problem wystepuje podczas bootwania w momencie wykrywania urzadzen a po wcisnieciu F1 idzie spoko dalej to pewnie BIOS wywala ci ostrzezenie ze w slocie PCI2 masz wsadzona jakas karte ktora bedzie wspodzielic przerwanie z kontrolerem RAID na plycie (dzieje sie tak na wszystkich plytach Asusa NAWET TYCH BEZ RAIDA od czasow A7V, A7V133 itd). Mialem ten sam problem w plycie znajomego Asus A7V133-C (wersja BEZ RAID) i wystarczylo przelozyc sieciowke z PCI2 do innego wolnego slotu (najlepiej 3.4.5). A wszystko przez to ze panom z Asusa nie chce sie zmontowac roznych biosow do plyt z RAIDem i bez - tylko wala glupa ladujac ten sam w obie wersje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie najgorsze jest że łyta nie wywala żadnego błędu wykrywa wszystkie urządzenia ale winda nie wstaje. Ładuje sie i ładuje w nieskończonośc. I nic sie nie dzieje. To w czym tkwi problem.

aha jeszcze jedno której temperaturze wierzyć w biosie czy sisoft sandrusi. Bo w biosie temperatura nie wzrasta nawet jak podkręce procka na około 1900mhz i cały czas jest na poziomie 34 stopni. Zaś sisofcik pokazał 56 stopni. Co jest kurde grane???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie najgorsze jest że łyta nie wywala żadnego błędu wykrywa wszystkie urządzenia ale winda nie wstaje. Ładuje sie i ładuje w nieskończonośc. I nic sie nie dzieje. To w czym tkwi problem.

aha jeszcze jedno której temperaturze wierzyć w biosie czy sisoft sandrusi. Bo w biosie temperatura nie wzrasta nawet jak podkręce procka na około 1900mhz i cały czas jest na poziomie 34 stopni. Zaś sisofcik pokazał 56 stopni. Co jest kurde grane??? tyle tylko że zauważyłem błąd w sandrze bo pokazuje napięcie na procku 1,73v a rzeczywiście jest 1,65V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...