ryben Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 (edytowane) Witam, ostatnio mam problemy z rodziną . Przychodzą nam duże rachunki za prąd i wine zwalają na kompa. Chciałbym się dowiedzieć ile w miesiącu przy 12h dziennie będzie kilowatogodzin. Szukalem w różnych miejscach ale mało z tego rozumiem. Mam taki sprzęt (bez monitora) AMD Athlon 3000+ Venice Huntkey 350W Dysk 40gb samsung nagrywarka cd-rw lg GeForce 4 Ti 4200 128 Mb agp x4 Asrock 939 Dual sata. 512 mb ram twinmos Widziałem metode na tym forum typu odłączyć wszystko od pradu i zostawic tylko kompa ale ta metoda jest dla mie zbyt hardcorowa :) Edytowane 6 Maja 2006 przez ryben Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuucOm Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 (edytowane) Ok 200-230W. Tak mi sie wydaje ale moge sie mylić (przynajmniej nie wiecej niz 350W :P). Moim zdaniem monitor sie liczy. U mnie jak pracuje sciaga 100W czyli u Ciebie komp + monitor to pewnie kolo 330W. Problem w tym ze nawet wyłaczony monitor mi sciaga 15W (jak sie swieci ta dioda). Poprostu po wyłaczeniu kompa wyłacz jeszcze monitor przyciskiem za zaszczędzisz troche ;). Polecam jeszcze Tobie zobaczyć ten topic. Tam masz to szerzej opisane ;). Edytowane 6 Maja 2006 przez yuucOm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryben Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 (edytowane) Ale nie wiem jak to przeliczyc na kWh czy jak to sie pisze, i w cenniku to juz sie pogunilem: http://www.enion.pl/pl/bze/taryfa/tabela wiem tylko ze mam ta pierwsza taryfe, monitor mam lcd 17 podobno ciagna mniej niz crt, ale narazie bez monitora :P. Co do tamtego topicu to mowilem ze za bardzo nie przejdize taka metoda :P Edytowane 6 Maja 2006 przez ryben Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 Głosniki, komputer, monitor, peryferia - około 350W lekką ręką. 12 godzin dziennie to 12*350 czyli 4200Wh czyli 4,2kWh. Miesięcznie (31 dni) to daje ciut ponad 130kWh (kilowatogodzin). Przy cenie 0,325zł za kilowatogodzinę (zsumowane wszystkie opłaty standartowo naliczane) wychodzi 42,5zł miesięcznie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 (edytowane) Głosniki, komputer, monitor, peryferia - około 350W lekką ręką.Jeśli tylko procesor będzie pradował na 2,7GHz, grafika wykręcona też na max i wszystko obciążone na maz w trybie 3D przez cały czas to się zgodzę. Przy normalnym użytkowaniu typu www, poczta, komunikatory itd nie więcej niż 200W łącznie z monitorem. Edytowane 7 Maja 2006 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
123Frytki Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 Ok 200-230W. Tak mi sie wydaje ale moge sie mylić (przynajmniej nie wiecej niz 350W :P). Moim zdaniem monitor sie liczy. U mnie jak pracuje sciaga 100W czyli u Ciebie komp + monitor to pewnie kolo 330W. Problem w tym ze nawet wyłaczony monitor mi sciaga 15W (jak sie swieci ta dioda). Poprostu po wyłaczeniu kompa wyłacz jeszcze monitor przyciskiem za zaszczędzisz troche ;). . Witam.Co ty masz za monitor ?? ze ci bierze 15W na czuwaniu moj bierze 5W. A co do wyłączania kompa jeszcze na przycisku to to nie jest zbyt dobre dla monitora przynajmniej dla CRT bo jak sie go włącza to wtedy startuje na "zimno" a na czuwaniu caly ten uklad dziala elektronowego czy cos takiego :lol2: :lol2: jest tj.podgrzewany wiec to nie jest taki siok dla monitora przez co "żyje dłużej" :lol2: :lol2: .Jesli cos w tym popierniczylem to sry :) hehe ale poprostu chodzi o to ze lepiej nie wyłaczac monitora na guziku:).pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lechu1777 Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 co sie chyba LCD nie tyczy ale też pewny nie jestem. Ja tam swoj wylaczam jak zostawiam pc, albo sie sam wylacza po 15minutach na czuwanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shakell Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 To ja wyłączam po 30 sec. W instrukcji miałem że przez ten czas musi coś tam się rozmagnetyzować czo jakoś tak;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaxxL Opublikowano 13 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2006 TO ja mam pytanie ile moj sprzet z podpisu ciagnie? 6h dziennie pracy srednio :) dla mnei takze ta metdoa z odlaczaniem zbyt HARDCORE zasilacz to 300W chyba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IamWeasel Opublikowano 13 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2006 Na moje ze 150W. Dlaczego hardcore? Odłączasz na 10 minut lodówkę i wszystkie listwy od elektroniki. To taki problem? :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2006 ja tez bym typował od 100W w IDDLE do 250W w STRESIE. Czyli średnio 150W. Dziennie przy 6h daje to 900-1000Wh czyli 1kWh. Jak łatwo wyliczyć miesięcznie to daje 31kWh. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 14 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2006 KaxxL Koledzy szacując pobór mocy przez to co masz w podpisie nie wzięli pod uwagę monitora zdaje mi się. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slow Opublikowano 14 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2006 Kolega ma LCD wiec duzo on nie bierze (~40W) Od siebie dodam ze moj konfig w idle pobiera ~107W: epox 8kda3i s64 2800+ @ 2504 MHz 1.55V gf 6800gs @ 16/6 400/1100 2x1gb PC32oo @ 413MHz 2x hdd (72oo), dvd-rw. dvd 2x karta na pci i jakies 5 wentylkow wiec 150W przy kompie kolegi: AMD Athlon 3000+ Venice Huntkey 350W Dysk 40gb samsung nagrywarka cd-rw lg GeForce 4 Ti 4200 128 Mb agp x4 Asrock 939 Dual sata. 512 mb ram twinmos jest i tak na wyrost (wliczajac nawet monitor lcd.. Chyba, ze chodzi o 150W w stresie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 14 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2006 (edytowane) SlowsilVa kolega ma w podpisie Philips Brilliance 109P. Nie wygląda mi to na lcd :-P Edytowane 14 Maja 2006 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slow Opublikowano 14 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2006 SlowsilVa kolega ma w podpisie Philips Brilliance 109P. Nie wygląda mi to na lcd :-P temat zalozyl kolega ryben napisal: "monitor mam lcd 17 podobno ciagna mniej niz crt, ale narazie bez monitora" dolaczyl sie KaxxL z: Intel celereon 2.0 ASUS P4PE GF mx 440 64 ddr 768 ddr ramu Samsung 80gb Philips brilance 109p 19" skoro moj sprzecik (sama buda) pobiera w idle ~107W to ile moze brac sprzet kolegi? Tak jak napisal IamWeasel z calym osprzetem ~150W zreszta wynik bedzie podobny dla obu maszyn (majac na uwadze caly osprzet) - tylko, ze w konfigu KaxxL najwiecej energi zuzywa sam monitor;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaxxL Opublikowano 15 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2006 Monitor mam 19' i nie jest to LCD :) ale 10zl to nie duzo heheheh :) :* THX za pomoc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bari Opublikowano 15 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2006 Głosniki, komputer, monitor, peryferia - około 350W lekką ręką. 12 godzin dziennie to 12*350 czyli 4200Wh czyli 4,2kWh. Miesięcznie (31 dni) to daje ciut ponad 130kWh (kilowatogodzin). Przy cenie 0,325zł za kilowatogodzinę (zsumowane wszystkie opłaty standartowo naliczane) wychodzi 42,5zł miesięcznie. :blink: Dobrze gada polejcie mu :blink: Bravo za obliczenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...