Skocz do zawartości
KoNe0

Podkręcanie P4 2800mhz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, odrazu dodaje, że na forum nie znalazłem podobnego topik'u.

Ostatnio zakupiłem płytę Abit'a IS7, ponieważ na poprzedniej miałem sporo problemów, m. in nie supportowała mojego 6600. Wiem, że ta płyta pozwala ładnie podkręcić, toteż dzisiaj postanowiłem się zabrać do tego pierwszy raz. Mój procesor to oczywiście Pentium 4F Prescott 2800Mhz z HT.

Pamięci - Patriot 2 x 512MB DDR 400MHz Dual z timingami: 2,5-3-3-7.

Moje chłodzenie to Arctic Cooling Freezer 4 + Arctic Silver 5.

Początkowo zegar był ustawiony na 2,8Ghz 14*200.

Gdy podniosłem na 14*220 to komp się nie chciał podnieść :/.

Wyjąłem bateryjke z płyty i włożyłem, no i potem jechałem co 10.

Doszedłem do 14*230, ale komp ledwo chodził.

Zwiększyłem lekko napięcie (obecnie wynosi 1,36V), no i zmniejszyłem prędkości na CPU/AGP/PCI do standardowych oraz dałem CPU:RAM do 5:4.

W końcu poszło mi na 14*240 bez najmniejszych problemów, i chodzi w miarę stabilnie, temp procka w IDLU na Everescie to 49 stopni, ale plyta pokazuje troszkę więcej :) (radiator jest ciepły/gorący - norma). Czy sądzicie, że mogę kręcić proca dalej? Obecnie podkręcony jest o 20% (2,8Ghz @ 3,366Ghz).

Mam nadzieję, że wypowie się ktoś z podobnym procem, chętnie porównam osiągi :>.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety myliłem się :( Temp. strasznie idzie w górę podczas grania itp. ustawilem by byl alarm przy 75 stopniach na procku i się włącza po ok pol godziny grania w Bf 2, ale w Everescie pokazuje ok 67 ;/, więc to też trochę dziwne, niewiem, któremu czujnikowi ufać bardziej. Zmniejszyłem taktowanie do 3081Mhz, ale jest stabilny jak skurczybyk za to :) I temp. w normie.

Co do chłodzenia to mam Arctic Cooling Super Silent 4, a nie Freezer'a, zle napisalem w poprzednim poście...

Jednak zawsze na potrzebę benchmarka mógłbym podnieść taktowanie do wyższej częstotliwości, ale nie sądzę, żeby chodził tak cały czas stabilnie.

Czy sądzicie, że zmiana z Arctic Cooling Super Silent 4, na Freezer'a 4 zmniejszyła by jakoś znaczniej temperaturę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Arctic Cooling Super Silent 4 ten wentyl nie nadaje sie do chłodzenia podkręconego prescotta, ja na frezzerze spokojnie ciągne 3,75Ghz przy ok 60-65*C, pokzauje 50 no ale na asusach trzeba dodac te 10*C, jaki step tego proca?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety myliłem się :( Temp. strasznie idzie w górę podczas grania itp. ustawilem by byl alarm przy 75 stopniach na procku i się włącza po ok pol godziny grania w Bf 2, ale w Everescie pokazuje ok 67 ;/, więc to też trochę dziwne, niewiem, któremu czujnikowi ufać bardziej. Zmniejszyłem taktowanie do 3081Mhz, ale jest stabilny jak skurczybyk za to :) I temp. w normie.

Co do chłodzenia to mam Arctic Cooling Super Silent 4, a nie Freezer'a, zle napisalem w poprzednim poście...

Jednak zawsze na potrzebę benchmarka mógłbym podnieść taktowanie do wyższej częstotliwości, ale nie sądzę, żeby chodził tak cały czas stabilnie.

Czy sądzicie, że zmiana z Arctic Cooling Super Silent 4, na Freezer'a 4 zmniejszyła by jakoś znaczniej temperaturę?

Everest bierze info z czujnika płyty a różnica prawdopodobnie wynika z tego że zanim wyłączysz gre i sprawdzisz temperature to procesor troche "ostygnie". Włącz 2xPrime 95 i ustaw temperature alarmu 65C w Biosie, obserwuj temperature w Evereście - po dobiciu do 65C powinien się włączyć alarm.

PS:

Moje wyniki dla porówna (wszystko jak w opisie)

Everest

Odczyt z pamięci 5497MB/s

Zapis do pamięci 1837MB/s

Czas oczekiwania pamięci 66,8ns

CPU Queen 1923

CPU PhotoWorxx 7005

CPU ZLib 14154KB/s

FPU Julia 1541

FPU Mandel 3018

FPU SinJulia 1107

Sisoft Sandra

RAM Bandwidth Int Buff'd iSSE2 5777MB/s