Gość Lemon-Cola Opublikowano 12 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2006 Po blisko 27 latach, przenośna konsola do gier Nintendo Game Boy odchodzi na zasłużony odpoczynek, zaś jej miejsce zajmie Nintendo DS. Japoński producent poinformował w piątek o zakończeniu prac nad dalszym rozwojem legendarnego już urządzenia. Produkt nadal pozostanie jednak w sprzedaży, ze względu na wciąż liczne grono miłośników tej konsoli. Pierwszy Game Boy pojawił się w sprzedaży w 1989 roku i odniósł wielki sukces na całym świecie. W sumie sprzedano ponad 120 mln sztuk tego urządzenia. Popularność pierwszej wersji produktu nie została nawet zachwiana poprzez pojawienie się na rynku jego następców – Game Boy Color oraz Game Boy Advance. Prezes koncernu Nintendo, Satoru Iwata przyznał, że dalszy rozwój przestarzałego już Game Boy’a byłby marnotrawstwem funduszy. Dodał przy tym, że główny nacisk zostanie położony na promocję konsoli następnej generacji, czyli Nintendo DS. Jego słowa potwierdza zeszłoroczna premiera urządzenia o nazwie Game Boy Micro, które nie zdobyło zbyt dużego uznania, pozostając w cieniu Nintendo DS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 12 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2006 No i koniec pewnej epoki. GB cieszył i cieszy się do dziś dużą popularnością (może nie w naszym kraju). Taka już polityka firmy Nintendo, kończy się pewna epoka, zaczyna się nowa. Ale łezka się kręci w oku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 12 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2006 Pamiętam jak od rodziców dostałem Colora - to były dopiero czasy, pierwsze w co grałem to był Bomberman :) A potem sam uciułałem na Advance'a - miałem Wolfensteina 3D i NFSU na niego :D Troche smutno się robi, bo to naprawde była legenda, ale cóż - czasy się zmieniają :-| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 12 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2006 Jedni odchodza, nowi przychodza... stare komputery i konsole tez w koncu ustapily miejsca nowszym. 27 lat to i tak niezly wynik... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s0n1c Opublikowano 12 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2006 A nie przypadkiem 17lat?? No chyba ze przez 10 lat trzymali go tylko dla siebie w firmie :wink: Ale jak nie patrzec, to jaka konsola moze poszczycic sie taka dlugowiecznoscia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MesJasZ Opublikowano 18 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2006 Gameboya wprowadzili w 1989r do sprzedaży więc 17lat Natomiast od 1980 roku Nintendo sprzedawalo Game&Watch czyli takie japońskie ruskie jajeczka:) to byl pierwowzór GB Ja niedawno sprzedałem GBC+dev kit Gamejack+ karta 64Mbit z rumble i 4000 gier. Ale GB/GBC pozostaje wiecznie żywy - normalnie odpalam sobie romy na komórce i wygodnie gram (z podświetleniem i savestate) N-Gage rządzi:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...