Skocz do zawartości
rosolini

Celeron M + I845pe

Rekomendowane odpowiedzi

mam na oku cos takiego:

http://allegro.pl/item103820240_plyta_glow...pe_neo_bcm.html

albo taka:

http://allegro.pl/item102913727_plyta_glow...aktura_vat.html

masz celerona, czy P4 na tym GB?

Edytowane przez rosolini

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem to na początek. Na stałe siedział na P4P800 bo to jedyna słuszna mobo dla mobili na 478. Te płyty co podałeś to hmmm nic ciekawego : jak wsadziłem mobila na MSI to "aż" 185MHz FSB się udało zrobić ( nie taka sama mobo, ale raczej wiele się nie zmieni ), natomiast Epox to nigdy nie błyszczał jeśli chodzi o mobo pod P4. Płyty Epoxa z tego co wiem same sobie ustawiają wartości regulacji napięcia vcore w zależności od rdzenia procesora i czasem bywa tak, że tej regulacji nie ma. Bardziej bym się rozglądał za jakimś Asusem, Gigabyte ( chociaż tutaj także się wiele nie pokręci, ale za to można fajnie zjechać z vcore i proca chłodzić pasywnie ) i na koniec Abit np. BE7 (III).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja celków M i MSI bym nie łączył. Jak u mnie na msi pracował P4M tak C4M za cholere niechciał ruszyć. Sprawdzałem na msi na i845GE i i865PE. U kolesia w serwisie na lapie chodził.

Wszystkiego co mobilne ( czyt. proce ) nie łączy się z MSI bo albo nie będzie działać, albo będzie się marnować jak juz zadziała.

Tak samo było z Twoim mobilem :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zle zrozumialem - juz nawet wyslalem zapytanie o rewizje do sprzedajacego ;)

A powiedz mi jeszcze, jak wyglada sprawa montazu coolera na mobilu? On jest chyba troche nizszy od zwyklego procka? Czy w takim razie radiatot dobrze przylega do powierzchni rdzenia - nie ma zadnych "luzów"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zle zrozumialem - juz nawet wyslalem zapytanie o rewizje do sprzedajacego ;)

A powiedz mi jeszcze, jak wyglada sprawa montazu coolera na mobilu? On jest chyba troche nizszy od zwyklego procka? Czy w takim razie radiatot dobrze przylega do powierzchni rdzenia - nie ma zadnych "luzów"?

Są lekkie luzy, w zależności od stosowanego chłodzenia. Ja tam problemu takiego nie miałem bo sobie podkładkę miedzianą pomiędzy rdzeń a podstawe coolera zrobiłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba jednak odpuszcze sobie tego celeronka - widze, ze za duzo problemow moze z tym byc <_<

Kumpel ma do sprzedania P4 2,26 za 230zl i chyba go od niego kupie.

to nie lepiej cos takiego:

http://znak.pl/index.php?cid=320&scid=1358...30+Prescott+BOX

albo

http://znak.pl/index.php?cid=320&scid=1358...60+Prescott+BOX

co prawda to nie P4 ale tez mysle ze do tych starych P4 nowym CelD niewiele brakuje :)

a proc jest nowy i jednak te pare Mhz wiecej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez juz myslalem o takim celeronku. Mialem kiedys podobnego - D315 na Abicie IS7 i bylem z niego bardzo zadowolony, bo krecil sie jak szatan. Ale z kolei grzala byla z niego tez niesamowita (dlatego wolalbym P4 northwooda). Sprzedalem ten sprzet przed wyjazdem za granice a w domu zostawilem starego P3 do kontaktow z rodzina na skype. Po powrocie jaos nie moge sie zebrac do zakupu czegos mocniejszego - straszny sknera ze mnie sie zrobil ;)

Dlatego wymyslilem sobie Mobila + jakas tania plyta na i845pe - to by bylo najnizszym kosztem.

Koles ma 3 sztuki tych P4 2,26 i z tego co widze, to na allegro za szyko ich nie sprzeda. Puki co szukam jakiejs fajnej i niedrogiej plyty.

Celerony D z kolei maja ostatnio bardzo zachecajace ceny - D310 w Gralu kosztuje jedyne 144zl!!! Ciekawe, czy jeszcze troche spadna?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

te celeronki m (nw 256 L2) działają generalnie na wszystkim na czym pentium 4m. Aczkolwiek na niektórych płytach potrafi sie nie włączać , wtedy trzeba mu zgiąć , uciąć , wyrwać (niepotrzebne skreślić) jedną noge co robi moda zasilania na 1.3V i wsio :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi