Antek_pl Opublikowano 15 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2006 (edytowane) Witam. Piszę ten temat w nadziei że ktoś z Was pomoże mi z moim "problemem". Otóż chodzi o to że jakiś czas temu zostałem niejako zmuszony do wyjęcia bateryjki z płyty głównej, przez co oczywiście przywróciły się ustawienia fabryczne BIOS'u. Oczywiście nosiłem się z zamiarem przywrócenia pełnej wydajności procesora (czyli ~2GHz) jednakże jak się okazało przy podniesieniu FSB chociażby o 10 MHz system albo się zacina, resetuje bądź też przy uruchamianiu komputera nie ma nic innego jak czarny obraz na monitorze. Poczytałem conieco FAQ, ale nie moge sobie poradzić :? Jakimś dziwnym trafem tuż przed wspomnianym zajściem z BIOS'em zrobiłem screena z programu CPU-z (sam nie wiem dlaczego... jednak jak widać do czegoś się przydał :]), jest on tutaj, natomiast tutaj screen z aktualnego stanu. Domyślam się że chodzi o pamięci, jedna kość jest "bardziej nie firmowa" (HTL XM1039, kości HTL 256mb, niestety tylko tyle o nich wiem :?, druga kość to Kingston KVR 400 X64C3A / 256). W BIOS'ie mam następujące opcje (jak domyślam się to tylko o te z tych meni chodzi...): (nie wiem czy jest jakiś inny sposób na "przekazanie" tego Wam, więc daje tak schematowo) >Advanced Chipset Features - PCI Delay Transaction_____Enabled* / Disabled - DRAM Timing Control Current Host Clock_________100 MHz (zablokowana) Configure SDRAM Timing by__SPD* / User SDRAM Frequency__________SPD* / HCLK / HCLK+33 / HCLK+66 SDRAM CAS# Latency_______2.5* / 2 Row Precharge Time________3T* / 2T RAS Pulse Width____________6T* / 5T RAS to CAS Delay__________3T* / 2T SDRAM Bank Interleave_____Disabled* / 2-Way / 4-Way SDRAM Burst Length________4QW* / 8QW SDRAM Burst Command_____Disabled* / Enabled Fast Command_____________Normal* / Fast / Ultra >Frequency / Voltage Control Spread Spectrum________±0.25% CPU FSB Clock__________100MHz CPU Ratio______________Auto CPU Vcore_____________Auto DDR Voltage___________Auto AGP Voltage____________Auto * - opcje, które mam aktualnie zaznaczone No i właśnie próbowałem odblokować tą opcje "Current Host Clock" jednak nie mogę się doszukać jak :/ także nie wiem, może to tylko o to chodzi? w każdym bądź razie nie pamiętam nawet czy przedtem ta opcja była odblokowana :? po prostu płytę kupiłem już z takimi ustwieniami jak w singu i wszystko działało, a teraz bubel :( BIOS to American Megatrends Inc. 07.00T z dnia 02.04.2001 (tak przynajmniej pokazuje CPU-z) Płyta (chociaż i tak widnieje to w sygnaturze....) to MSI KT3 Ultra MS-6380E (v.1.0), a procesor Athlon XP 1700 XP (seria JIUHB). Mam nadzieję że dosyć jasno opisałem problem... jeżeli jednak będę "musiał" coś dopisać, to oczywiście zrobię to z przyjemnością :] Z góry dziękuje za wszelakie podpowiedzi co do tej sprawy :] Pozdrawiam. Edytowane 15 Maja 2006 przez Antek_pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 15 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2006 CPU FSB clock zmien na 166MHz, pewnie tez napiecie bedziesz musial podniesc - CPU Vcore (chyba ze dzialalo ci wczesniej na standardowym) i mnoznik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość SimooN Opublikowano 15 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2006 nominalne taktowanie dla tego procesora to 1466MHz / FSB 133MHz (1,6V też mi jakoś nie pasuje, ale one miały różne napięcia rdzenia - od 1,5V) BIOS -> Frequency/Voltage Control -> CPU FSB Clock [133MHz] Miałeś procesor przetaktowany na 166MHz (FSB) i jeśli to działało to możesz tak też ustawić. Mnożnik jest zablokowany ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 16 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2006 Mnożnik jest zablokowany ;)odblokowany, spojrz na screeny ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Antek_pl Opublikowano 16 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2006 Witam ponownie :) Zrobiłem tak jak napisaliście, tzn FSB ustawiłem najpierw na 133, a następnie na 166 i działa dobrze :) Dziwi mnie jedynie fakt, że jak wcześniej podnosiłem FSB o 10MHz to procek już nie wstawał a tu przeskok o 33 MHz i jest dobrze :/ W każdym bądź razie dziękuje Wam bardzo za pomoc :) PS. mnożnik jest oblokowany :] Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lechu1777 Opublikowano 16 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2006 Nie dziw sie bo jest to związane o ile ja to dobrze pamietam ze przeskok o 1mhz moze pc nie wstac a o 33mhz wstanie... Czy to nie jest czasem zwiazane z PCI/AGP ? CHyba tak...ja nie wiem bo mam nforce2 i zablokowane mam taktowanie agp/pci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...