Skocz do zawartości
Antek_pl

Problem Z Ustawieniami Bios'u

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Piszę ten temat w nadziei że ktoś z Was pomoże mi z moim "problemem".

Otóż chodzi o to że jakiś czas temu zostałem niejako zmuszony do wyjęcia bateryjki z płyty głównej, przez co oczywiście przywróciły się ustawienia fabryczne BIOS'u.

Oczywiście nosiłem się z zamiarem przywrócenia pełnej wydajności procesora (czyli ~2GHz) jednakże jak się okazało przy podniesieniu FSB chociażby o 10 MHz system albo się zacina, resetuje bądź też przy uruchamianiu komputera nie ma nic innego jak czarny obraz na monitorze.

Poczytałem conieco FAQ, ale nie moge sobie poradzić :?

Jakimś dziwnym trafem tuż przed wspomnianym zajściem z BIOS'em zrobiłem screena z programu CPU-z (sam nie wiem dlaczego... jednak jak widać do czegoś się przydał :]), jest on tutaj, natomiast tutaj screen z aktualnego stanu.

Domyślam się że chodzi o pamięci, jedna kość jest "bardziej nie firmowa" (HTL XM1039, kości HTL 256mb, niestety tylko tyle o nich wiem :?, druga kość to Kingston KVR 400 X64C3A / 256).

W BIOS'ie mam następujące opcje (jak domyślam się to tylko o te z tych meni chodzi...):

(nie wiem czy jest jakiś inny sposób na "przekazanie" tego Wam, więc daje tak schematowo)

>Advanced Chipset Features

- PCI Delay Transaction_____Enabled* / Disabled

- DRAM Timing Control

Current Host Clock_________100 MHz (zablokowana)

Configure SDRAM Timing by__SPD* / User

SDRAM Frequency__________SPD* / HCLK / HCLK+33 / HCLK+66

SDRAM CAS# Latency_______2.5* / 2

Row Precharge Time________3T* / 2T

RAS Pulse Width____________6T* / 5T

RAS to CAS Delay__________3T* / 2T

SDRAM Bank Interleave_____Disabled* / 2-Way / 4-Way

SDRAM Burst Length________4QW* / 8QW

SDRAM Burst Command_____Disabled* / Enabled

Fast Command_____________Normal* / Fast / Ultra

>Frequency / Voltage Control

Spread Spectrum________±0.25%

CPU FSB Clock__________100MHz

CPU Ratio______________Auto

CPU Vcore_____________Auto

DDR Voltage___________Auto

AGP Voltage____________Auto

* - opcje, które mam aktualnie zaznaczone

No i właśnie próbowałem odblokować tą opcje "Current Host Clock" jednak nie mogę się doszukać jak :/ także nie wiem, może to tylko o to chodzi? w każdym bądź razie nie pamiętam nawet czy przedtem ta opcja była odblokowana :? po prostu płytę kupiłem już z takimi ustwieniami jak w singu i wszystko działało, a teraz bubel :(

BIOS to American Megatrends Inc. 07.00T z dnia 02.04.2001 (tak przynajmniej pokazuje CPU-z)

Płyta (chociaż i tak widnieje to w sygnaturze....) to MSI KT3 Ultra MS-6380E (v.1.0), a procesor Athlon XP 1700 XP (seria JIUHB).

Mam nadzieję że dosyć jasno opisałem problem... jeżeli jednak będę "musiał" coś dopisać, to oczywiście zrobię to z przyjemnością :]

Z góry dziękuje za wszelakie podpowiedzi co do tej sprawy :]

Pozdrawiam.

Edytowane przez Antek_pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nominalne taktowanie dla tego procesora to 1466MHz / FSB 133MHz (1,6V też mi jakoś nie pasuje, ale one miały różne napięcia rdzenia - od 1,5V)

BIOS -> Frequency/Voltage Control -> CPU FSB Clock [133MHz]

Miałeś procesor przetaktowany na 166MHz (FSB) i jeśli to działało to możesz tak też ustawić. Mnożnik jest zablokowany ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie :)

Zrobiłem tak jak napisaliście, tzn FSB ustawiłem najpierw na 133, a następnie na 166 i działa dobrze :) Dziwi mnie jedynie fakt, że jak wcześniej podnosiłem FSB o 10MHz to procek już nie wstawał a tu przeskok o 33 MHz i jest dobrze :/

W każdym bądź razie dziękuje Wam bardzo za pomoc :)

PS. mnożnik jest oblokowany :]

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lechu1777

Nie dziw sie bo jest to związane o ile ja to dobrze pamietam ze przeskok o 1mhz moze pc nie wstac a o 33mhz wstanie... Czy to nie jest czasem zwiazane z PCI/AGP ? CHyba tak...ja nie wiem bo mam nforce2 i zablokowane mam taktowanie agp/pci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi