Spookie Opublikowano 17 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2006 (edytowane) Mam dyski Samsunga spięte w RAID 0 i jeżeli pracują w RAIDZIe to je wykrywa jako NIVIDIA Stripe i wogóle ze smarta nic nieda się nic odczytać programy nie pokazują temperatury, nawet niepiesze jakie to dyski itp. jeżeli dyski pracują w "non raid" to wszystko jest pokazwyane czy takie coś w przypadku RAIDu jest normalne ?? Da się coś zrobić aby pokazywało mi temperature dysku + smart ?? Aktualnie podejrzewam że dyski się sypią i potrzeba mi kilka informacji... których teraz nie moge odczytać :mur: Edytowane 17 Maja 2006 przez Spookie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loloferrari Opublikowano 24 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2006 Mam dyski Samsunga spięte w RAID 0 i jeżeli pracują w RAIDZIe to je wykrywa jako NIVIDIA Stripe i wogóle ze smarta nic nieda się nic odczytać programy nie pokazują temperatury, nawet niepiesze jakie to dyski itp. jeżeli dyski pracują w "non raid" to wszystko jest pokazwyane czy takie coś w przypadku RAIDu jest normalne ?? Da się coś zrobić aby pokazywało mi temperature dysku + smart ?? Aktualnie podejrzewam że dyski się sypią i potrzeba mi kilka informacji... których teraz nie moge odczytać :mur: Niestety jak masz RAID SMART jest niedostępny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Outlander Opublikowano 24 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2006 A nie możn było poszukać ? Na forum już jest wytłumaczone dlaczego NIE da się odczytać tem z dysków raid. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dangerox Opublikowano 16 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2006 (edytowane) U mnie bez problemu można odczytać smart z obu dysków, sam kontroller widzi je osobno a Raid0 zrealizowałem przez mdadm. To chyba kwestia sterownika lub systemu operacyjnego. Edytowane 16 Czerwca 2006 przez Dangerox Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 16 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2006 (edytowane) to nie kwestia systemu operacyjnego, a kontrolera RAID na plycie i dodatkowo sterownikow, jeżeli masz RAID sprzetowy, to nie ma możliwości odczytania danych z dysków ponieważ są one złączone jako jeden i tak widziane przez system; dlateog procz danych ze S.M.A.R.T. nie da sie tez odczytać temperatur z czujnków (bo z którego dysku informacje miałyby pochodzic ??). aha, skoro czujesz ze ci sie sypie system plików to rob czym predzej backup i stworz na nowo cała strukturę partycji, nim bedze za pozno .... Edytowane 16 Czerwca 2006 przez toman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dangerox Opublikowano 16 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2006 Mam dyski Samsunga spięte w RAID 0 i jeżeli pracują w RAIDZIeMoże i dostałeś już dobrą odpowiedź, ale powiedz jeszcze na jakim dokładnie chipsecie masz ten kontroller. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...