Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dyski Samsunga spięte w RAID 0 i jeżeli pracują w RAIDZIe to je wykrywa jako NIVIDIA Stripe i wogóle ze smarta nic nieda się nic odczytać programy nie pokazują temperatury, nawet niepiesze jakie to dyski itp. jeżeli dyski pracują w "non raid" to wszystko jest pokazwyane czy takie coś w przypadku RAIDu jest normalne ??

Da się coś zrobić aby pokazywało mi temperature dysku + smart ??

Aktualnie podejrzewam że dyski się sypią i potrzeba mi kilka informacji... których teraz nie moge odczytać :mur:

Edytowane przez Spookie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dyski Samsunga spięte w RAID 0 i jeżeli pracują w RAIDZIe to je wykrywa jako NIVIDIA Stripe i wogóle ze smarta nic nieda się nic odczytać programy nie pokazują temperatury, nawet niepiesze jakie to dyski itp. jeżeli dyski pracują w "non raid" to wszystko jest pokazwyane czy takie coś w przypadku RAIDu jest normalne ??

Da się coś zrobić aby pokazywało mi temperature dysku + smart ??

Aktualnie podejrzewam że dyski się sypią i potrzeba mi kilka informacji... których teraz nie moge odczytać :mur:

Niestety jak masz RAID SMART jest niedostępny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to nie kwestia systemu operacyjnego, a kontrolera RAID na plycie i dodatkowo sterownikow, jeżeli masz RAID sprzetowy, to nie ma możliwości odczytania danych z dysków ponieważ są one złączone jako jeden i tak widziane przez system; dlateog procz danych ze S.M.A.R.T. nie da sie tez odczytać temperatur z czujnków (bo z którego dysku informacje miałyby pochodzic ??).

aha, skoro czujesz ze ci sie sypie system plików to rob czym predzej backup i stworz na nowo cała strukturę partycji, nim bedze za pozno ....

Edytowane przez toman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi