Skocz do zawartości
dax

I Co Tu Może Nie Działać?...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Problem mój przedstawia się następująco:

- kupiłem DFI LanParty Ut Nf4 Ultra-D od Milansa, do tego GF 7600GT PciE ze sklepu normalnego oraz AMD64 3000+ Venice z Komputronika.

- zadowolony, gdy wszystkie części zostały mi dostarczone, zmontowałem mój nowiusieńki komp, poprzestawiałem zworki na płycie wg. instrukcji i tak dalej i tak dalej, włączam... a tu monitor mi pisze, iż nie ma sygnału! strapiony myślę, że coś nie tak z kartą, bo procek był nieotwierany, szczelnie zapakowany, nie dotykany; płyta główna z kolei - milans mówił, że ją testował i wszystko działało.

- nie tracąc czasu jadę do najbliższego mi sklepu komputerowego, proszę o sprawdzenie wszystkich części z osobna - do tego płacę 5dych za to, że zrobią mi to tu i teraz a nie na 'za dwa dni'. Niestety okazuje się, że mogą sprawdzić tylko kartę graf., więc ją sprawdzają - diagnoza: sprawne, chula aż miło. Pozostały więc dwa elementy, które mogą nie działać - procek jak i płyta.

- wierząc na słowo Milansowi wysyłam ów procek na gwarancji na reklamację do Komputronika, czekam 14dni. Procek przyszedł wczoraj - o dziwo - nowiutki (a tak mi się przynajmniej zdaje, iż nie pamiętam moich oznaczeń procka, ale po zafoliowanej nowej gwarancji, nalepkach i tak dalej stwierdzam, iż to nówka sztuka). Biorę się więc ponownie za montowanie części, uradowany, że tym razem działać będzie. Na złość mi, moim nerwom, mojej głowie jak i całemu otoczeniu - znowu to samo. No [ciach!].de signal.

I z tego miejsca pytam - co powinienem zrobić - od razu odesłać płytę Milansowi, czy jednak dać ją na testy i czekać następne cholera wie ile? A może to wina czegoś innego? Dlatego moje pytania następne:

- czy może to być wina monitorka? monitorek jest lcd, Iiyama ProLite E435S, zakupiony bodajże rok temu. Kabelkiem podłączam do karty graficznej bez żadnych przełączek tylko normalnie Dvi-D (z przełączką też próbowałem i też pupa)

- czy może to wina tego, że moje ramy są 333mhz? Ale to raczej nie powinno mieć żadnego wpływu, powinien chociaż pojawić się pierwszy ekran jakiś, a tu nic, no signal.

- wykluczam napewno zasilacz, gdyż jest to 450W'atowiec, więc spokojnie uciągnie ten sprzęt

Cóż mi poradzicie?

Pozdrawiam

daX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale jaka to jest marka zasilacza to ze ma np 450W nie znaczy ze jest super np mozesz miec tracera 450W a to shit totalny , wiec podaj marke zasilacza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to zasilacz raczej odpada sprawdz jeszcze napiecia jak co (miernikiem) moze cos zle podłanczasz, moze karta posiada dodatkowe zasilanie sprawdz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi o to, że to nie tylko ja podłączałem, ale sklep też :| A podłączenia już sprawdziłem na wszystkie sposoby. Aha, i dla pewności: wszystkie części są ze sobą kompatybilne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wnioskuje , ze bios wyczysciles zanim wlozyles swojego proca i pamieci na mobo ? No chyba , ze plyta jest nowa to oczywiscie ta opcja odpada chociaz nigdy nie zaszkodzi...

Napisz , co sie dzieje jak uruchamiasz plyte ? Chodzi mi o samo jej zachowanie , czy wentyle sie kreca ? Jakies piski slyszysz ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bios czyszczony, trele morele, to było w sklepie więc oni napewno wszystko zrobili. A dzieje się tak, że wszystkie wiatraczki się kręcą, lampki się świecą - tylko kłopot - świecą się 4(te od sprawdzania), a jak odłącze jakąś część, to dalej świecą się 4 :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z całym szacunkiem dla Chiefteca 450W, ale sprawdź ten zestaw na innym zasilaczu.

Dlaczego?? otóż miałem (mam) to samo tylko że płyta to MSI K8N Neo2 Platiunum.

Nachodziłem sie ze sprzetem i skończyło się na tym, że nie chodzi z Chieftekiem

stąd moje podejrzenia co do twojego przypadku u mnie były te same objawy co u ciebie.

I ja działam na starej płycie a nowa leży i czeka na lepsze czasy.

Pozdrawiam

[EDIT] Żeby nie było też mam nowego Chiefteca 450W.

Edytowane przez papikus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żadnych pisków ni dźwięków nie wydaje, czyli tak jakby w ogóle płyta nie startuje, mimo, że wszystko się świeci i kręci...

Hm... Teraz zobaczyłem, że mój monitor ma w ustawieniach Analog a nie Digital, może to od tego zależy? Tylko, że jak komp nie wychwytuje karty (czyliw tedy, kiedy mam czesci podłączone nowe) to nie mam jak wejść w ustawienia monitorka, a jak teraz zmieniam na digital, to na chwile zgasa obraz i pojawia się znowu ze zmienionym na digital

Edytowane przez dax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lechu1777

Może na slocie na karte graf jest jakaś naklejka czy coś w tym stylu którą trzeba zerwać przed włożeniem karty (byly juz takie przypadki) ?Włóż inne ramy,najlepiej jedną kość pc3200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi